Η απογευματινή προπόνηση ξεκίνησε στις 16.30 κι όπως και στην πρωινή ο καιρός έκανε το χατίρι των ανθρώπων του ΠΑΟΚ δείχνοντας το καλό του πρόσωπο.
Αποστολή στο Λέομπεν – ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
Η απογευματινή προπόνηση ξεκίνησε στις 16.30 κι όπως και στην πρωινή ο καιρός έκανε το χατίρι των ανθρώπων του ΠΑΟΚ δείχνοντας το καλό του πρόσωπο.
Μετά το καθιερωμένο «ζέσταμα» ο Χουμπ Στέβενς ξεκίνησε τις ασκήσεις τακτικής αποτυπώνοντας τις σκέψεις που έχει για τον κάθε ποδοσφαιριστή του σ’ ότι έχει να κάνει με τη θέση που τον υπολογίζει. Ο Ολλανδός τεχνικός ξεκίνησε από τα . βασικά, θέλοντας να δώσει μια πρώτη γεύση για την αγωνιστική νοοτροπία, την ποδοσφαιρική λογική των παικτών του που πρέπει να τους διέπει στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Κατά συνέπεια τους τοποθέτησε σύμφωνα με τις θέσεις τους κι ο στενός του συνεργάτης Αντόνιους Λόκχοφ εξηγούσε το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε συνθήκες αγώνα ανάλογα με το που βρίσκεται η μπάλα. Προσαρμογή στην κάθε φάση, αντίδραση και αναπροσαρμογή σε σχέση με την κίνηση των άμεσα εμπλεκομένων συμπαικτών τους.
Μπροστά στην εστία βρέθηκαν οι τέσσερις τερματοφύλακες, Χακόμπο, Γλύκος, Ιτάνζ και Γλύκος. Στο δεξί άκρο της άμυνας οι Σκόνδρας, Κίτσιου. Δίπλα τους οι Λόπεθ – Κιόσε, ενώ ως αριστεροί κεντρικοί αμυντικοί οι Μιγκέλ Βίτορ – Κατσικάς. Αριστερά μπακ οι Λίνο – Ποζατζίδης και μπροστά τους στα χαφ οι Πόποβιτς – Πόζογλου. Στη μεσαία γραμμή, αριστερά οι Γκαρσία, Κάτσε και δεξιά οι Λάζαρ, Κατσουράνης, Τζιώλης, Τζανδάρης. Ακραία χαφ δεξιά οι Γεωργιάδης – Δεληγιαννίδης, μοναδικός μεσοεπιθετικός ο Βούκιτς και στην επίθεση οι Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Λόρενς, Γιάννου.
Η επεξήγηση της θεωρίας διήρκησε περίπου δέκα πέντε λεπτά. Ακολούθως ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων όπου τον πρώτο λόγο είχαν η κίνηση με μπάλα. Πρώτος στόχος ήταν οι καλύτερες συνεργασίες των παικτών που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Στην πρώτη παραλλαγή αυτής της άσκησης το νέο ζητούμενο ήταν η οργάνωση και ο συγχρονισμός με απαίτηση η μπάλα να μην πέσει κάτω στο έδαφος και να δίνεται με τη μια στον εκάστοτε συμπαίκτη. Στη δεύτερη παραλλαγή της άσκησης, ο παίκτης έπρεπε να κάνει μεγάλη, ψηλοκρεμαστή μπαλιά ξεπερνώντας τον υποτιθέμενο αντίπαλο από πάνω, ο συμπαίκτης του να την υποδεχτεί και με τη μια να τη δώσει στον συμπαίκτη του που βρισκόταν δίπλα του. Ολο αυτό το διάστημα οι τερματοφύλακες ακολούθησαν το δικό τους πρόγραμμα ασκήσεων.
Στη συνέχεια, χώρισαν το γήπεδο στη . μέση τοποθετώντας δυο ακόμη εστίες. Οι ποδοσφαιριστές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των επτά ατόμων. Αυτούς με τις μαύρες φανέλες (Χακόμπο, Τζιώλης, Λάζαρ, Σαββίδης, Τζανδάρης, Σκόνδρας, Λόπεθ), με τις μπλε (Γιακουμής, Ποζατζίδης, Κίτσιου, Κάτσε, Γιάννου, Βούκιτς, Κατσουράνης), με τις κόκκινες (Γλύκος, Μιγκέλ Βίτορ, Λίνο, Γεωργιάδης, Γκαρσία, Πόποβιτς, Αθανασιάδης) και τις πράσινες (Ιτάνζ, Κιόσε, Κατσικάς, Σαλπιγγίδης, Λόρενς, Πόζογλου, Δεληγιαννίδης). Πρώτα έπαιξαν οι μαύροι με τους μπλε και οι κόκκινοι με τους πράσινους ενώ στη συνέχεια όλες οι ομάδες αντιμετώπισαν η μια την άλλη με τη χρονική διάρκειας της κάθε αναμέτρησης να ορίζεται στα έξι λεπτά.
Επιτρεπόταν δυο επαφές στον κάθε παίκτη με την μπάλα. Οι μέσοι έμεναν σταθεροί στην ευθεία με το ζητούμενο να είναι η έκλειψη περιττών ενεργειών, το πιο γρήγορο παιχνίδι σε όλες τις εκφάνσεις του, κίνηση χωρίς την μπάλα, έμπνευση στο δημιουργικό κομμάτι με περισσότερες κάθετες μπαλιές, άμεση εκτέλεση μόλις προέκυπταν οι προϋποθέσεις και καλύτερη συνοχή στην άμυνα. Ο κ. Στέβενς μεταφερόταν διαρκώς στο γήπεδο παρακολουθώντας τα δρώμενα των ποδοσφαιριστών του και προβαίνοντας σε παρατηρήσεις είτε στην άμυνα, είτε στην επίθεση, φωνάζοντας στα αγγλικά. Στο τέλος της προπόνησης οι έξι που ενσωματώθηκαν – δικαιολογημένα – με καθυστέρηση στην προετοιμασία (Μιγκέλ Βίτορ, Κατσουράνης, Κάτσε, Λάζαρ, Τζιώλης, Σαλπιγγίδης) πραγματοποίησαν τρέξιμο έχοντας προσαρμόσει πάνω τους εξοπλισμό μέτρησης δεδομένων. Το αυριανό ραντεβού είναι και πάλι για τις δέκα το πρωί.