Πριν από ακριβώς 97 χρόνια, ανήμερα της 25ης Μαρτίου του 1914 σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, 22 φίλοι αποφάσιζαν να ιδρύσουν τον «Θεό του πολέμου». Τον Αρη Θεσσαλονίκης.

Ο Αρης μεγάλωσε! Πριν από ακριβώς 97 χρόνια, ανήμερα της 25ης Μαρτίου του 1914 σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, 22 φίλοι αποφάσιζαν να ιδρύσουν τον «Θεό του πολέμου». Τον Αρη Θεσσαλονίκης, την ομάδα που έμελλε από τότε να μπει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, διαγράφοντας λαμπρή πορεία στα αθλητικά (και όχι μόνο) δρώμενα της Ελλάδας. Ήταν η εποχή που η Θεσσαλονίκη μόλις είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, ζώντας τη δική της εθνική παλιγγενεσία. Οι νεαροί της εποχής έψαχναν κάτι το εντελώς καινούριο, κάτι ιδιαιτέρως φιλόδοξο στο χώρο του αθλητισμού, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

ΟΙ 22 ΙΔΡΥΤΕΣ
Τα 22 ανήσυχα πνεύματα που ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας επανάσταση στα αθλητικά πράγματα της εποχής, με την ίδρυση του Αρη, ήταν οι: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνως Κυδωνάκης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσιανος.

Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο Μήνως Κυδωνάκης και ξεκινά η πορεία του Αρη μέσα στο χρόνο. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επιλογή των χρωμάτων της νέας ομάδας, χωρίς πάντως να κρατήσει πάρα πολύ. Η σύνδεση του καινούριου συλλόγου με το Βυζάντιο ήταν αδιαπραγμάτευτη και αμέσως έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για το κίτρινο και το μαύρο. Τα χρώματα, δηλαδή, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τι πιο εύστοχο για μια ομάδα που έμελλε στο πέρασμα των ετών να εξελιχθεί σε αυτοκρατορία των σπορ;

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ
Η κιτρινόμαυρη ιδέα, εξαπλώνεται σε όλη τη Θεσσαλονίκη σε χρόνο ρεκόρ. Εκατοντάδες νέοι αθλητές εντάσσονται κάθε χρόνο στη δύναμη του συλλόγου, μεταλαμπαδεύοντας τη φιλοσοφία του Αρη σε κάθε γειτονιά της πόλης. Πολύ γρήγορα η φήμη του Αρη «σπάει» τα σύνορα της «νύμφης του Θερμαϊκού», δημιουργώντας οπαδούς και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Πριν καν συμπληρώσει 10 χρόνια ζωής ο Αρης είναι πια πρώτη δύναμη στη Θεσσαλονίκη και το 1928 στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, δικαιώνοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες των ιδρυτών του!
Ακολουθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα το 1932 το οποίο καθιερώνει τον Αρη στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού, χαρίζοντας επιπλέον λάμψη στην κιτρινόμαυρη ομάδα. Σε εκείνο το πρωτάθλημα κάνει την εμφάνισή του ο Κλεάνθης Βικελίδης, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Αρης και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Το επονομαζόμενο και ως «μακεδονικό τανκ» αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων, καθώς στο πέρασμά του κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Δεν είναι τυχαίο πως πριν από λίγα χρόνια η οικογένεια του Αρη επέλεξε το όνομά του, μετατρέποντας το γήπεδο Χαριλάου σε «Κλεάνθης Βικελίδης». Λίγο πριν ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του, βοηθά τον Αρη να κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα (το τρίτο της ιστορίας του) το 1946!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Όμως δεν ήταν μόνο ο Βικελίδης που αναδείχθηκε μέσα από τον Αρη και δοξάστηκε μαζί του. Τη φανέλα στη 97χρονη ιστορία του συλλόγου φόρεσαν κι άλλες μεγάλες μορφές. Ξεχωρίζουν τα ονόματα των Κατράτζου, Οπλοποιού, Αγγελάκη, για να φτάσουμε στη χρυσή ομάδα του 1970 η οποία στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας: Χρηστίδης, Πάλλας, Ραπτόπουλος, Σπυρίδων, Ναλμπάντης, Σεμερτζής, Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ‘4Ο
Την περίοδο 1979-80 ο Αρης έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματός του το οποίο απώλεσε στο περιβόητο μπαράζ του Βόλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για μια εποχή που οι κίτρινοι έπαιξαν εκπληκτικό ποδόσφαιρο, έχοντας στις τάξεις τους σπουδαίες μορφές όπως ο Γιώργος Ζήνδρος, ο Γιώργος Φοιρός, ο Όλε Σκόμποε, ο Θόδωρος Ζελελίδης, ο Ντίνος Κούης, ο Γιάννης Μιχαλήτσος, ο Κώστας Μόκαλης. Πολλοί υποστηρίζουν (και όχι άδικα) πως εκείνη η ομάδα άξιζε τουλάχιστον δύο πρωταθλήματα. Ο άθλος της Περούτζια το 1979 (0-3) και η μεγάλη νίκη επί της Ιπσουϊτς την επόμενη περίοδο έχουν γράψει ιστορία και στην Ευρώπη!

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΚΕΤΑΣ
Ο Αλκέτας Παναγούλιας αποτελεί αναμφίβολα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Αρη. Τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο κυρίως ως προπονητής άφησε το στίγμα του, διαφημίζοντας την ομάδα της καρδιάς του ακόμη κι όταν οι συγκυρίες το επέβαλαν να είναι εκτός των κόλπων της. Διετέλεσε τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκού (1980) και παγκοσμίου πρωταθλήματος (1994), όντας ο πρώτος προπονητής που οδήγησε ποτέ την Ελλάδα σε αυτές τις διακρίσεις. Και αυτός ο προπονητής προήλθε από τα σπλάχνα του Αρη. Ο κ. Παναγούλιας έχει αναλάβει ακόμη και την προεδρία της ΠΑΕ σε δύσκολες εποχές για τον σύλλογο, μη φοβούμενος να βγει μπροστά!

ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Αρκετές ήταν οι ποδοσφαιρικές μορφές εκτός Ελλάδας που τίμησαν με την παρουσία τους τον «Θεό του Πολέμου». Ο Ούλφ Έρικσον, ο Όλε Σκόμποε και ο Σάντορ Γκουϊντάρ έκαναν πράγματα και θαύματα εντός των γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Προπονητικά ο Πέπε Σασία, ο Αποστόλ Τσατσέφσκι, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς  και ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ ήταν μερικά από τα μεγάλα ονόματα (ο καθένας για ξεχωριστό λόγο) που κάθισαν στον πάγκο του Αρη.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Δυστυχώς για τον σύλλογο στη σύγχρονη εποχή δεν είναι πολλές οι στιγμές στις οποίες μπορεί να σταθεί κανείς. Ωστόσο οι τέσσερις παρουσίες του σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας κόντρα σε Ολυμπιακό (δύο φορές), ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό είναι το δίχως άλλο άξιες αναφοράς, όπως και η «εκστρατεία» 30 χιλιάδων φίλων του στον περυσινό τελικό κόντρα στο «τριφύλλι» στο ΟΑΚΑ, στη μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή όλων των εποχών στην Ελλάδα!
Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις δύο σημαντικές πορείες που διέγραψε η ομάδα στους ομίλους του Europa League. Η πρώτη με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και τη μεγάλη πρόκριση μέσα στη Σαραγόσα και η δεύτερη φέτος, έχοντας στον προπονητικό θώκο τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Το 2-3 του «Βιθέντε Καλδερόν» απέναντι στην κάτοχο του θεσμού Ατλέτικο Μαδρίτης έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου.

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Είναι κοινή παραδοχή πως η ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από τον Αρη. Στον επονομαζόμενο αυτοκράτορα του αθλήματος στη χώρα μας αγωνίστηκε ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών, ο μεγάλος Νίκος Γκάλης. Ο τελευταίος με πολύτιμους συνοδοιπόρους τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ΄ άλλα παιδιά, έχοντας προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, έφερε στην τροπαιοθήκη 10 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Ελλάδας. Επίσης οι κατακτήσεις τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων και η παρουσία σε τέσσερα φαϊναλ-φορ ευρωλίγκας είναι τα κατορθώματα αυτής της ομάδας η οποία έκανε χιλιάδες έλληνες στις δεκαετίες ΄80 και ΄90, να κλείνονται στα σπίτια τους τα βράδια της Πέμπτης, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκείνο το θρυλικό συγκρότημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Ο πρόεδρος του ΑΣ Αρη κ. Νίκος Παπαδόπουλος στέλνει μέσω του Novasports.gr το δικό του μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων ζωής του συλλόγου: « Συμπληρώνονται 97 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης ομάδας στην ελληνική Θεσσαλονίκη. Ο Αρης ολ΄ αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει πάρα πολλά στον αθλητισμό και την κοινωνία. Ο Αρης ήταν και είναι πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα, αφήνοντας το δικό του στίγμα. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο του Αρη χρόνια πολλά και τον καλώ να γιορτάσουμε μαζί τα 97α γενέθλια της ομάδας μας!».

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΣΤΑ 100 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ!»
Ο πατριάρχης του ποδοσφαιρικού Αρη, Αλέκος Αλεξιάδης, μίλησε στο Novasports.gr και εξέφρασε την ελπίδα-ευχή στα 100 του χρόνια ο Αρης να γιορτάσει το πρωτάθλημα! «Εύχομαι στον Αρη να τα εκατοστίσει και στα 100 χρόνια να πανηγυρίζουμε το πρωτάθλημα! Δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Με σκληρή δουλειά και πίστη όλα μπορείς να τα πετύχεις στη ζωή. Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά, εύχομαι να μπούμε στη πεντάδα, αν και είναι λίγο δύσκολο, διότι οι υπόλοιποι είναι πάνω από εμάς στη βαθμολογία. Πάντως είμαι σίγουρος πως εμείς θα κάνουμε το 3 στα 3!»
Ο κ. Αλεξιάδης επέλεξε και την κορυφαία στιγμή του συλλόγου: «Σίγουρα το κύπελλο που πήραμε το 1970 κόντρα στον ΠΑΟΚ».

Τους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζει στο πέρασμα των ετών: «Τον Αγγελο Σπυρίδων, τον Κώστα Παπαϊωάννου, τον Μανώλη Κεραμιδά, τον αείμνηστο Βαγγέλη Συρόπουλο και τον Γιώργο Κωνσταντινίδη».

Από προπονητές: «Τον Στάνκοβιτς», ενώ αποκαλύπτει την αδυναμία του από την τωρινή ομάδα: «Είναι ο Κόκε. Πολύ μ΄ αρέσει αυτός ο παίκτης!».                           
             
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Ποδόσφαιρο
Πρωταθλήματα Ελλάδας (3): 1928, 1932, 1946.
Κύπελλα Ελλάδος (1) : 1970.

Καλαθοσφαίριση
Πρωταθλήματα Ελλάδας (10): 1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991.
Κύπελλα Ελλάδας (8): 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004.
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1993.
Κύπελλο Κόρατς (1): 1997.
FIBA Champions Cup (1): 2003.

Πετοσφαίριση
Πρωτάθλημα Ελλάδας (1): 1997.
Σούπερ Καπ Ελλάδας (1): 1998.

Σύνολο 14 πρωταθλήματα και 10 κύπελλα στα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας, όπως και τρεις ευρωπαϊκές κατακτήσεις στο μπάσκετ. 

Το Novasports.gr εύχεται στον ΑΡΗ, χρόνια πολλά!!!