Με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και «ηχηρές» απουσίες, με τελευταία αυτή του Πασχάλη Σταθελάκου, θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για τη Λιόν της Γαλλίας, το δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αποστολής του στίβου, προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ.

Με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και «ηχηρές» απουσίες, με τελευταία αυτή του Πασχάλη Σταθελάκου, θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για τη Λιόν της Γαλλίας, το δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αποστολής του στίβου, προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ. Την πρώτη και σημαντικότερη διοργάνωση του κλασσικού αθλητισμού μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς τους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Εκτός αποστολής, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τέθηκε ο κάτοχος τριών Παραολυμπιακών μεταλλίων, Πασχάλης Σταθελάκος, όπως και ο Βαγγέλης Καναβός, που τον τελευταίο καιρό αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στον προσαγωγό. Αν στις απουσίες αυτές προστεθούν οι δύο αθλήτριες από την Καβάλα, Ανθή Καραγιάννη και Αλεξάνδρα Δήμογλου, που «κρέμασαν» πρόσφατα την αθλητική τους περιβολή, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ελληνικός στίβος θα έχει δύσκολη αποστολή επί γαλλικού εδάφους. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ομοσπονδιακή προπονήτρια του στίβου, Χρυσούλα Ορφανού, η οποία με δηλώσεις της στο επίσημο site της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, αναφέρεται στην αγωνιστική πρόκληση των ελληνικών χρωμάτων στη Λιόν.

«Είναι γεγονός ότι η αποστολή μας στο εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Από τη μία η αναθεώρηση κάποιων κατηγοριών, από την άλλη η απουσία κορυφαίων αθλητών και αθλητριών, έχουν δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε αυτή την ομάδα. Το παρήγορο είναι ότι σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει αρκετούς νέους αθλητές, όπως οι Κοροκίδα, Βαγιανόπουλος, Μόμτσος και Κωστάκης, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του κλασσικού αθλητισμού στη χώρα μας. Είναι σημαντικό ότι στη διοργάνωση κάνουν την επανεμφάνισή τους και δύο έμπειροι αθλητές, όπως οι Κυριακίδης και Μανέτας, που πιστεύουμε ότι έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν», είπε η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Χρυσούλα Ορφανού.

«Όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που βρίσκονται στην αποστολή, κατέχουν θέση στην πρώτη οκτάδα της ranking list των αγωνισμάτων τους, κάτι που σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως, παλιοί και νέοι, είναι σε θέση να φτάσουν ψηλά. Στοχεύουν ψηλά και ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να βελτιώσουν ή να παραμείνουν στην οκτάδα. Η αναθεώρηση κάποιων κατηγοριών (σ.σ. οι παλιές 40, 36 και 38), σε συνδυασμό με τη νέα τάξη πραγμάτων που υπάρχει στην ελληνική αποστολή, δεν μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για μετάλλια. Υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να το κάνουμε, όμως τα νέα δεδομένα με τις κατηγορίες αλλά και τις απουσίες, δεν μας αφήνουν αρκετά περιθώρια».

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Λιόν αποτελεί την πρώτη αγωνιστική πρόκληση μετά το Λονδίνο. «Υπάρχει μια κόπωση, αφού βρισκόμαστε μόλις 10 μήνες μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη κι έτσι, πάντως, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέλουμε. Το πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έδωσε μια μικρή γεύση, όμως δεν είναι λίγοι οι αθλητές που κράτησαν δυνάμεις για την κορυφαία εφετινή διοργάνωση που αρχίζει μεθαύριο στη Γαλλία. Ευελπιστούμε ότι κάποιοι αθλητές θα πάνε ακόμη καλύτερα, αφού είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν μέσα στη χρονιά».

Η Χρυσούλα Ορφανού αναφέρθηκε και στην απουσία των Καραγιάννη και Δήμογλου. «Η απουσία τους είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Προσωπικά τις ευχαριστώ για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά. Τις τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι εγκατέλειψαν ενώ βρίσκονταν στην κορυφή και δεν εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις».
 
Η ελληνική ομάδα για τη Λιόν
Δεκαέξι αθλητές και τέσσερις αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν τον ελληνικό στίβο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Λιόν. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης είναι ο μοναδικός αθλητής της ελληνικής αποστολής που κατέκτησε μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που βρέθηκαν στο βάθρο των νικητών τόσο στη διοργάνωση του Πεκίνου (2008) όσο και σε αυτήν της Αθήνας (2004).

Η ελληνική ομάδα:

Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης (σφαίρα, δίσκος 40), Γιώργος Βαγιανόπουλος (δίσκος, σφαίρα 36), Μανώλης Στεφανουδάκης (ακόντιο, σφαίρα 54), Γιάννης Πρώτος (400μ., μήκος 13), Γιώργος Καραμηνάς (ακόντιο, σφαίρα 52), Μιλτιάδης Κυριακίδης (δίσκος, σφαίρα 44), Ευστράτιος Νικολαίδης (σφαίρα 20), Αναστάσης Πετρόπουλος (μήκος, σφαίρα 36), Γιώργος Κωστάκης (τριπλούν, μήκος 46), Ηλίας Ναλμπάντης (σφαίρα, δίσκος 55), Σεζόν Φερνάντες (σφαίρα 53), Γεράσιμος Βρυώνης (σφαίρα 53), Θανάσης Μπαράκας (τριπλούν, μήκος 11), Ανδρέας Μόμτσος (σφαίρα, δίσκος 35), Παναγιώτης Μανέτας (1.500μ. 36), Μαρίνος Φυλακτός (δίσκος 42), Παρασκευή Καντζά (μήκος, 200μ. 11), Στέλλα Σμαραγδή (μήκος, 100μ. 46), Μαρία Σταματουλά (σφαίρα, κορίνα 32), Δήμητρα Κοροκίδα (ακόντιο 53).
Αρχηγός αποστολής είναι ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ Γιώργος Φουντουλάκης και υπαρχηγοί ο γ.γ. της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Κώστας Σιάχος και η ταμίας της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γεωργία Ζωγράφου. Team Manager της ελληνικής αποστολής είναι η Ιωάννα Παδιώτη, ενώ την αποστολή συνοδεύουν οι προπονητές Ηλίας Αθανασιάδης, Γιώργος Βαρβεράκης, Κώστας Κουρούνης, Αγγελική Μπαμπάτσικου, Γιώργος Τοπτσής, Γιώργος Τζίμας αλλά και ο Θεόδωρος Κατσωνόπουλος (guide runner).
 
Τα ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση του 2011
Ένα χρυσό, έξι ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στη διοργάνωση του 2011 που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία. Ο Πασχάλης Σταθελάκος ήταν 1ος στη δισκοβολία και 2ος στη σφαίρα F20, ενώ δύο μετάλλια πήρε και ο Γιάννης Πρώτος, αφού ήταν 2ος στα 400μ. και 3ος στα 100μ. κατηγορίας T13.

Τα υπόλοιπα μετάλλια: Μαρία Σταματουλά (2η θέση, σφαίρα F32/33/34), Παρασκευή Καντζά (2η θέση, μήκος F11), Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης (3η θέση, σφαίρα F20), Θανάσης Μπαράκας (3η θέση, μήκος F11), Μιλτιάδης Κυριακίδης (2η θέση, σφαίρα F44/46), Μαρίνος Φυλακτός (3η θέση, δίσκος F42), Στράτος Νικολαίδης (2η θέση, σφαίρα F20).