Η Βενεζουέλα βρίσκεται αναμφισβήτητα στη δίνη μιας από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις της ιστορίας της και οι πολίτες της, λίγες μέρες μετά από μία ακόμη απόπειρα πραξικοπήματος που κατέληξε σε φιάσκο, παρακολουθούν τις εξελίξεις με τρία συναισθήματα να κυριαρχούν: την απογοήτευση για τον Νικολάς Μαδούρο, την αδιαφορία για τον Χουάν Γκουαϊδό και τη νοσταλγία για τον Ούγκο Τσάβες....

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αναμφισβήτητα στη δίνη μιας από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις της ιστορίας της και οι πολίτες της, λίγες μέρες μετά από μία ακόμη απόπειρα πραξικοπήματος που κατέληξε σε φιάσκο, παρακολουθούν τις εξελίξεις με τρία συναισθήματα να κυριαρχούν: την απογοήτευση για τον Νικολάς Μαδούρο, την αδιαφορία για τον Χουάν Γκουαϊδό και τη νοσταλγία για τον Ούγκο Τσάβες.

Και πως να μην είναι απογοητευμένοι από τον Μαδούρο όταν έχουν δει την οικονομία της χώρας να κατακρημνίζεται και ζουν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας. Και πώς να μην αδιαφορούν για τον αυτόκλητο “πρόεδρο” της χώρας όταν μέχρι πριν κάποιους μήνες δεν ήξεραν ούτε το όνομά του. Και πως να μην νοσταλγούν τον Τσάβες, ο οποίος ως πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013, πέτυχε αναμφισβήτητες επιτυχίες, αναπτύσσοντας την οικονομία και βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι τον ψήφιζαν ξανά και ξανά στις εκλογές που είχαν γίνει μια συχνή, ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία στη χώρα, σε τέτοιο βαθμό, που ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Έχουν πάντοτε εκλογές στη Βενεζουέλα και όταν δεν έχουν, ο Τσάβες ανακαλύπτει έναν λόγο για να κάνει».

Ο δημοσιογράφος Πανος Χαρίτος, που βρέθηκε πρόσφατα στη Βενεζουέλα για να καταγράψει με τον φακό της εκπομπής «ROADS», τι πραγματικά συμβαίνει, μίλησε στο Tvxs για τα όσα είδε στη χώρα της… δίαιτας, όπως δηκτικά την αποκαλούν οι κάτοικοί της.

Ένα πραξικόπημα – πυροτέχνημα

Σχολιάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χουάν Γκουαιδό, μιλάει για ένα πραξικόπημα που δεν έδωσε την εντύπωση ότι είχε την ευρύτερη στήριξη. «Μιλάμε για μια χώρα των 32 εκατ. πολιτών, όπου μόνο ο στρατός αριθμεί κάποια εκατομμύρια. Όταν βλέπουμε μερικές εκατοντάδες στρατιώτες σε μια αεροπορική βάση, να κάνουν πίσω μόλις πέσουν τα πρώτα δακρυγόνα, μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα πυροτέχνημα με στόχο να προβληθεί από τα διεθνή ΜΜΕ». «Η εικόνα του Γκουαΐδό να απευθύνεται σε δυο – τρεις χιλιάδες συγκεντρωμένους, νομίζω ότι προμηνύει και το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και πόσο δύσκολο είναι να πείσει ο Γκουαΐδό τις μάζες να κατέβουν στον δρόμο», συμπληρώνει.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr