Για τα δεδομένα της εποχής ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί μία μεταγραφή που περιλαμβάνει όλο το πλήρες πακέτο για να βοηθηθεί αγωνιστικά και να «ζεστάνει» τον κόσμο του.
Ο Χαβιέ Σαβιόλα είναι ικανός να κάνει αγωνιστικά τη διαφορά υπέρ των Νταμπλούχων Ελλάδας, ενώ αποτελεί και το όνομα «αεροδρομίου» που λατρεύει να περιμένει ο φίλαθλος κάθε ομάδας. Το Novasports.gr επιχειρεί μία αναδρομή στην καριέρα του Αργεντινού επιθετικού από την ημέρα που άρχισε το ποδόσφαιρο έως τη συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους» που, καρμικά, αποτέλεσε γεγονός το 2013. Άλλωστε, σχεδόν σε όλες τις μεταγραφικές περιόδους, ειδικά στα χρόνια των «παχιών αγελάδων», το όνομά του φιγούραρε στον ελληνικό Τύπο είτε ως στόχος του Ολυμπιακού, είτε ακόμη και του Παναθηναϊκού.
Από την Πάρκε Τσας στη Ρίβερ
Οι περισσότερες ιστορίες των Λατινοαμερικάνων παικτών αρχίζουν με… μπόλικη φτώχεια! Στην περίπτωση του Χαβιέ Σαβιόλα δεν συναντάμε κάτι διαφορετικό: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά Πάρκε Τσας του Μπουένος Άιρες, μία από τις μικρότερες της πρωτεύουσας η οποία έγινε «ελαφρώς» πιο γνωστή από την πλοκή του βιβλίου του Αργεντινού συγγραφέα Τόμας Έλοϊ Μαρτίνεζ «Τραγουδιστής στο Τάνγκο» που μέρος της εξελίσσεται στη γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού.
Λίγο πριν συμπληρώσει τα 17 χρόνια ο «Κονέχο» (ελληνιστί το «κουνέλι») εντάσσεται στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Ρίβερ Πλέιτ. Ενάμιση χρόνο μετά, με τη συμπλήρωση των 18 ετών του, λογίζεται ως ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο στις ηλικίες αυτές. Έχει ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης της Λατινικής Αμερικής το 1999, ενώ βοήθησε τα μέγιστα για το πρωτάθλημα Απερτούρα που κατέκτησαν οι «εκατομμυριούχοι» το 1999 και το αντίστοιχο Κλαουσούρα το 2000. Μόνο στο αργεντίνικο πρωτάθλημα ο Σαβιόλα, από το 1998 έως το 2001, σημείωσε 45 γκολ σε 86 συμμετοχές με τη Ρίβερ.
Το «άλμα» στην Μπαρτσελόνα
Η εξαετία στους Καταλανούς είναι η πιο έντονη στην καριέρα του 31χρονου Αργεντινού επιθετικού. Το 2001, με τον παίκτη του Ολυμπιακού να συμπληρώνει δύο δεκαετίες ζωής, οι «μπλαουγκράνα» δίνουν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν. Παίρνει την ισπανική υπηκοότητα, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, και μόλις στην πρώτη του σεζόν μπαίνει στην πρώτη τετράδα των σκόρερ, πετυχαίνοντας 17 γκολ. Ήταν το πρώτο up από τα πολλά ups and downs που θα είχε η καριέρα του στην «Μπάρτσα».
Με τον Λουίς Φαν Χάαλ δεν είχε καλές σχέσεις, ενώ με τον Ράντομιρ Άντιτς ίσως έπαιξε το καλύτερό του ποδόσφαιρο στους Καταλανούς. Όταν ο Άντιτς απομακρύνθηκε και προσελήφθη ο Φρανκ Ράικαρντ αποδείχθηκε πώς Σαβιόλα και Ολλανδοί προπονητές δεν γινόταν να συνυπάρξουν! Παρά το γεγονός ότι ο Αργεντινός έβρισκε δίχτυα με συχνότητα, το καλοκαίρι του 2004 ο Ράικαρντ παίρνει την απόφαση να τον δώσει δανεικό στη Μονακό αφού δεν τον υπολόγιζε ως βασική λύση για τη γραμμή κρούσης. Η γαλλική Ligue 1 αποδεικνύεται ευχάριστη εμπειρία για τον Σαβιόλα που κλείνει τη χρονιά με 29 συμμετοχές και 7 γκολ.
Η λήξη του δανεισμού του στους Μονεγάσκους δεν σημαίνει και επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα. Δίνεται εκ νέου δανεικός στη Σεβίλλη, με την οποία κατακτά το πρώτο του και μοναδικό ως σήμερα ευρωπαϊκό Κύπελλο: Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 2006, με την παρουσία του στην Πριμέρα Ντιβιζιόν να είναι ξανά άκρως θετική αφού σημείωσε 9 γκολ σε 29 συμμετοχές. Το 2006 γυρίζει στην Μπαρτσελόνα και πραγματοποιεί άλλη μία σερί πλήρη σεζόν, που είναι και η τελευταία τους στους «μπλαουγκράνα». «Εκμεταλλεύεται» τον τραυματισμό του Σάμουελ Ετό και παίζει πολύ στο Κύπελλο Ισπανίας, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 6 συμμετοχές ως βασικός, 12 ως αλλαγή και πέντε τέρματα.
Η «αυτομόληση» στη Ρεάλ και η «ανάνηψη» με την Μπενφίκα
Το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε το 2007, με τον Σαβιόλα να πέφτει επάνω στο κακό διάστημα των Καταλανών. Κατέκτησε με τη «βαριά» της φανέλα μόνο το Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2006 και στις 10 Ιουλίου του 2007 αποφασίζει κάτι που όσοι το επιχείρησαν χαρακτήρισε την καριέρα τους: «Αυτομόλησε» από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, με την οποία η πορεία του επανήλθε στους τίτλους αν και σε ατομικό επίπεδο τα πράγματα είχαν πάρει την κατιούσα. Στέφθηκε Πρωταθλητής Ισπανίας το 2008, παίζοντας, όμως, μόνο σε 9 ματς πρωταθλήματος με 3 γκολ ενεργητικό. Το 2008 πήρε ένα ακόμη Σούπερ Καπ Ισπανίας, με τη δεύτερη του χρονιά στους «γκαλάκτικος» να είναι ακόμη χειρότερη.
Κανείς εκ των Μπερντ Σούστερ (είχε ανακοινωθεί μία ημέρα πριν απ΄ αυτόν, στις 9 Ιουλίου του 2007) και Χουάντε Ράμος δεν τον εμπιστεύτηκε για βασικό. Στα πλάνα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, που ανέλαβε το 2009, δεν βρισκόταν ενώ προτιμήθηκε το μοντέλο του υψηλού επιθετικού και καθαρού φορ Κλάας Γιαν Χούντελααρ από τον Χιλιανό τεχνικό. Έμενε ένας χρόνος συμβολαίου στον Σαβιόλα, η Ρεάλ δεν ήθελε να τον κρατήσει μία ακόμη χρονιά, ο ίδιος επιθυμούσε να έχει ενεργό ρόλο οπότε τα 5 εκατομμύρια ευρώ της Μπενφίκα έδωσαν σε όλους τη λύση: Και η Ρεάλ απαλλάχθηκε από ένα σημαντικό συμβόλαιο, πήρε χρήματα για έναν παίκτη που δεν υπολόγιζε και θα έχανε τσάμπα την επόμενη χρονιά, ενώ Μπενφίκα και Σαβιόλα είχαν αμφίδρομο κέρδος: Ο Αργεντινός πήγε σε μία ομάδα που ήταν «Θεός», οι «αετοί» βρήκαν με λίγα χρήματα τον αρχηγό τους!
Το «λίγα χρήματα», βέβαια, είναι σχετικό μια και η συνολική αξία του συμβολαίου του (σε αντίθεση με τα… ψίχουλα που πήρε, για τα δεδομένα της, η Μπαρτσελόνα), διάρκειας 3+1 ετών, έφθασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αργεντινός εξασφάλισε μία συμφωνία με ηγεμονικές απολαβές στο σύλλογο της Λισσαβώνας, με τον οποίο πήρε το πρωτάθλημα την πρώτη του χρονιά (2009/2010) και ισάριθμα Λιγκ Καπ στο διάστημα παραμονής του (2010, 2011, 2012), ενώ κατέκτησε και την εγχώρια Χρυσή Μπάλα το 2010 με 11 γκολ στη Λίγκα και 19 συνολικά, 6 εκ των οποίων στην Ευρώπη. Σταδιακά τα στατιστικά του «έπεφταν» κι αυτό είχε συνέπεια να μην κάνει χρήση η Μπενφίκα το «+1» του αρχικού συμβολαίου του.
Από μηχανής Θεός η Μάλαγα, «λιμάνι» ο Ολυμπιακός
Τα τελευταία 24ωρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2012 ο Χαβιέ Σαβιόλα είναι ελεύθερος και η Μάλαγα, η οποία έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας νωρίτερα τον Παναθηναϊκό, του προσφέρει συμβόλαιο. Το «κουνέλι» παραμένει στο αγαπημένο του ισπανικό πρωτάθλημα, εξακολουθεί ν΄ αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο κι ένα χρόνο μετά συμφωνεί με τον Ολυμπιακό, ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στην ελληνική Σούπερ Λίγκα. Με απολαβές κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος, πληρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις να γίνει ο νέος ηγέτης των «ερυθρόλευκων»: Ένα ρόλο που του έλειψε, στο βαθμό που θα ήθελε, στην καριέρα του.
Σαβιόλα και «Τσόρι» στην Εθνική Αργεντινής
Ο Χαβιέ Σαβιόλα έκανε «όργια» στο Μουντιάλ Νέων του 2001 με την Εθνική U20 της Αργεντινής κι έχασε μία θέση στο ρόστερ της Εθνικής της χώρας του, στο Μουντιάλ 2002, από τον τότε βετεράνο Κλαούντιο Κανίγια. Το Παγκόσμιο Νέων φιλοξενήθηκε στην πατρίδα του Σαβιόλα η οποία με ηγέτη τον ίδιο έφθασε στον τέταρτο τίτλο, εκείνη τη στιγμή, στην ιστορία της. Σε 7 ματς σημείωσε 11 γκολ, επίδοση που δεν έχει επαναληφθεί στη διοργάνωση ως και σήμερα. Στη διοργάνωση υπήρξε συμπαίκτης του «Τσόρι» Ντομίνγκεζ, ενός ακόμη φετινού μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού!
Ο Αλεξάντρο Ντομίνγκεζ, βέβαια, είχε δευτερεύοντα ρόλο σ΄ εκείνη την ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν, έπαιξε ελάχιστα στη διοργάνωση, ωστόσο υπήρξε μέλος εκείνης της «χρυσής» Εθνικής Νέων της Αργεντινής και θα συναντήσει ξανά τον Σαβιόλα δώδεκα χρόνια μετά, ως συμπαίκτη, στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό! Η πρώτη του γνωριμία με το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», έδρα της νέας του ομάδας, έγινε το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου πάλι η Αργεντινή ήρθε πρώτη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Το 2006, εκμεταλλευόμενος την ποδοσφαιρική «αγάπη» που του είχε ο Πέκερμαν (γνωστοί από τη Νέων, είχε αντικαταστήσει τον Μαρσέλο Μπιέλσα που δεν τον «συμπαθούσε») βρίσκεται στην αποστολή της Αργεντινής για το Μουντιάλ του 2006. Κέρδισε στον νήμα τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και νυν του ΟΦΗ Λουτσιάνο Γκαλέτι, όπως και τον Λουτσιάνο Φιγκερόα ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό! Πρώτη του συμμετοχή στο (νεότευκτο τότε) «Καραϊσκάκης» ήταν στο 1-0 με την Αυστραλία, στις 17 Αυγούστου 2004, όταν και μπήκε αλλαγή στη θέση του Κάρλος Τέβεζ στο 66΄! Δεν αγωνίστηκε στον ημιτελικό με την Ιταλία (3-0 υπέρ της Αργεντινής) στις 29/8/2004 στο ίδιο γήπεδο.
Ο Σαβιόλα κόντρα στον Ολυμπιακό
Φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2004/2005: Στον πρώτο όμιλο ο Ολυμπιακός πέφτει με τις Μονακό, Λίβερπουλ και Λα Κορούνια. Τερματίζει τρίτος με τους Μονεγάσκους να κατακτούν την πρωτιά. Στις 19 Οκτώβρη 2004 ο Χαβιέ Σαβιόλα ανοίγει το σκορ, μόλις, στο 3΄ στο «Λουί Ντε» στη νίκη επί των «ερυθρόλευκων» με 2-1, σ΄ ένα από τα καλύτερα τέρματα στην ιστορία της διοργάνωσης σύμφωνα με την ίδια την ΟΥΕΦΑ. Στην ενδεκάδα της Μονακό σ΄ εκείνο το ματς βρισκόταν και ο Άκης Ζήκος, που συνυπήρξε στο Πριγκιπάτο με τον Αργεντινό παικταρά. Ο Σαβιόλα αγωνίστηκε για δεύτερη φορά την ίδια σεζόν στο «Καραϊσκάκης», στο 1-0 του Ολυμπιακού επί της Μονακό με το γκολ του Σούρερ (3/11/2004). Αγωνίστηκε για 90 λεπτά στην αναμέτρηση!
Φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2007/2008: Στον τρίτο όμιλο ο Ολυμπιακός έρχεται δεύτερος πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης κι επάνω από Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο. Στο 4-2 του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στις 24/10/2007 υπέρ των Ισπανών, ο Σαβιόλα βρίσκεται στην αποστολή, αλλά μένει σε όλο το παιχνίδι στον πάγκο. Στο 0-0 του Φαλήρου, στις 6/11/2007, μπαίνει αλλαγή στο 82΄ στη θέση του Ρομπίνιο, πραγματοποιώντας την τρίτη του συμμετοχή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».