Για "ενορχηστρωμένη σιωπή" που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη από την Άνγκελα Μέρκελ, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, σχολιάζοντας ωστόσο πως μετά τις εκλογές όλα αυτά που η Γερμανίδα καγκελάριος δε θέλει να ακουστούν, θα αποκαλυφθούν αναπόφευκτα.

Για “ενορχηστρωμένη σιωπή” που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη από την Άνγκελα Μέρκελ, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, σχολιάζοντας ωστόσο πως μετά τις εκλογές όλα αυτά που η Γερμανίδα καγκελάριος δε θέλει να ακουστούν, θα αποκαλυφθούν αναπόφευκτα.

Όπως επισημαίνει ο Economist, τα δύο πακέτα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας φτάνουν σε αξία τα 246 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από το ελληνικό ΑΕΠ, και το χειρότερο είναι ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, λόγω της “τρύπας” που εντοπίζεται στη χρηματοδότηση της χώρας το 2014 και το 2015.

“Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι ακόμα υπερβολικά υψηλό”, αναφέρει ο Economist, και εξηγεί: “Το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί σε πάνω από το 175% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Η ελπίδα είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη από το 2014, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα το βάλει σε μία πτωτική πορεία. Αλλά η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη ανακούφιση από το χρέος αν είναι να πετύχει τον στόχο του 124% μέχρι το 2020. Και αφού το ελληνικό χρέος είναι τώρα κατά κύριο λόγο σε επίσημα χέρια και το ΔΝΤ επιμένει ότι τα δικά του δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν, η ανακούφιση αυτή θα πρέπει να έρθει από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ λέει ότι το Eurοgroup πρέπει να παράσχει ανακούφιση χρέους αξίας 4% του ΑΕΠ (περίπου 7 δισ. ευρώ) την περίοδο 2014-15. Και θα πρέπει να βρει ακόμα περισσότερα για να επιτευχθεί ένας άλλος στόχος, να πέσει το χρέος κάτω από το 110% το 2022”.

Όπως σημειώνεται, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, αν δεν έφερναν τόσο πενιχρά αποτελέσματα ως τώρα. “Η Ελλάδα λαμβάνει ακόμα περισσότερη βοήθεια, λαμβάνοντας για παράδειγμα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Όμως και πάλι δεν είναι αρκετά. Η αμήχανη αλήθεια, ήδη προφανής πριν τις γερμανικές εκλογές, θα αποκαλυφθεί μετά από αυτές”, υποστηρίζει ο Economist.

Πηγή: news.gr