Δεν είναι μόνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένουν κατά ενός μελλοντικού “κουρέματος” χρέους για την Ελλάδα. Ακόμα και ο κύριος αντίπαλος της Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές για την καγκελαρία, ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, εμφανίζεται το λιγότερο επιφυλακτικός και μάλλον αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον Στάινμπρουκ, ένα “κούρεμα” χρέους θα σήμαινε ότι και πάλι θα έχαναν ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας ένα μέρος των χρημάτων τους. “Η συνέπεια θα ήταν μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα”, δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη του ευρώ και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους. “Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ.
Και μπορεί με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο να τη χωρίζουν πολλά, όμως η Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα αυτό φαίνεται να ευθυγραμμίζεται πλήρως μαζί του. Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι δε βλέπει “κούρεμα” χρέους στην Ελλάδα, δηλώνοντας μάλιστα έκπληκτη από την απερισκεψία με την οποία γίνεται η σχετική συζήτηση, ενώ προειδοποιεί ότι “ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης”. Αναφέρεται ακόμη στη συμφωνία να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015 και σημειώνει: “Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε ήδη τώρα πάλι καθημερινά εικασίες. Εγώ πάντως δε συμμετέχω σε αυτό”.
Η Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. “Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα”, σημειώνει και επισημαίνει ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια. “Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Για αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα, και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό”, υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ.
Ερωτώμενη σχετικά με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, η Μέρκελ εκφράζει την πεποίθηση ότι “η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη” και επαναλαμβάνει ότι “το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα – είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης”.
Όμως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “χτύπησε” σήμερα με δήλωσή του στην εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten, όπου εμφανίζεται πιο αυστηρός και άτεγκτος τόσο από τον Στάινμπρουκ, όσο και από τη Μέρκελ. “Αυτό δεν θα υπάρξει”, ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας ότι “στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο”.
πηγή: www.news.gr