H καλύτερη επίθεση για τον Παναθηναϊκό είναι η… άμυνα!

Η Δώρα Παντέλη γράφει για την αύξηση της δημιουργίας, την μείωση των λαθών αλλά και τα νεκρά διαστήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, που κοστίζουν τόσο στον έλεγχο των κατοχών, όσο και στον έλεγχο του ρυθμού.

Ο Παναθηναϊκός άντεξε σχεδόν για 3 και… “κάτι” δεκάλεπτα κόντρα στην φορμαρισμένη Χίμκι, και γυρίζει στο ΟΑΚΑ απόψε (21:00 Novasports2HD) θέλοντας να πάρει έστω το δεύτερο παιχνίδι της πρώτης διπλής αγωνιστικής της Euroleague.
 

ΣΥΝ – Αύξηση δημιουργίας- Διάθεση στην άμυνα

Η αύξηση της δημιουργίας έχει αλλάξει άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού στα τελευταία 2 παιχνίδια. Με τον Βουγιούκα να μπαίνει “εμφατικά” στην εξίσωση, αλλά και τους Γουάλι και Φριντέτ να δίνουν πιο οικονομικές λύσεις μέσα από μια διαφορετική, πιο συντηρητική, χρησιμοποίηση από την μεριά του τεχνικού επιτελείου των πράσινων, η ομάδα δείχνει να βρίσκει λύσεις στην επίθεση και να αυξάνει τις τελικές της πάσες κατά πολύ.

 Το γρήγορο, αλλά συνάμα και ελεγχόμενο, παιχνίδι είναι ο άμεσος στόχος της επιθετικής τακτικής του ΠΑΟ και για το αποψινό παιχνίδι κόντρα στην Εφές.

Για να το κάνει αυτό όμως, θα πρέπει όχι μόνο να παίξει επιθετική άμυνα (όπως και έκανε απέναντι στην Χίμκι με 10 κλεψίματα) αλλά και να πάρει τα αμυντικά ριμπάουντ, τομέας που χωλαίνει από την αρχή της διοργάνωσης και “πλήρωσε” ξανά κόντρα στην Χίμκι. 

Μέσα από την άμυνα τους, οι πράσινοι, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν επιζήμια λάθη, κάτι που θα τους δώσει αβαντάζ στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά χωρίς τα ΑΜΥΝΤΙΚΑ ριμπάουντ ΔΕΝ θα είναι εφικτός ο έλεγχος  του ρυθμού. 

ΠΛΗΝ – Τα Αμυντικά Ριμπάουντ- Περιστροφές στην άμυνα – Διάρκεια

Τα αμυντικά ριμπάουντ , κυρίως στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης με την Χίμκι ήταν και αυτά που έκριναν την έκβαση του ματς.  Με τις έξτρα κατοχές που εξασφάλισε η ομάδα του Σβέντ βρήκε όχι μόνο έξτρα πόντους, αλλά πήρε και έξτρα κατοχές με αποτέλεσμα να κουράσει τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη και να “θολώσει” το μυαλό τους όσον αφορά τις επιθετικές τους αποφάσεις σε ένα κομβικό σημείου του αγώνα.

 Οι περιστροφές στην άμυνα, απόρροια της φτωχής επικοινωνίας ανάμεσα στους πράσινους, δείχνουν να είναι -ακόμα-  δυσλειτουργικές αφού επέτρεψαν στην Χίμκι να βρει ρυθμό μέσα από τα σουτ 3 πόντων κυρίως μετά από έξτρα πάσες. 

Απέναντι στην Εφές, οι πράσινοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να κοντρολάρουν την… φόρα της επιθετικά, μέσα από την άμυνα τους και όχι μέσα από την “επιθετική” αντεπίθεση.

Στατιστικά/ Αριθμοί:

●    17 ασίστ για 2 λάθη – Στα πρώτα 20 λεπτά απέναντι στην Χίμκι σημείωσε ο Παναθηναϊκός. Η Αύξηση της δημιουργίας σε συνδυασμό με την μείωση των “επιζήμιων” λαθών ήταν η βάση της πολύ καλής εικόνας στο πρώτο μέρος για την ομάδα του ΠΑΟ

●    10-2 ήταν το σερί που έτρεξαν οι παίκτες της Χίμκι στις αρχές του 3ου δεκαλέπτου αφού οι παίκτες του ΠΑΟ φάνηκε να “ξεμένουν” τόσο από δυνάμεις όσο και από λύσεις.

●    Τα μόλις 23(!) ριμπάουντ που κατάφερε να πάρει Παναθηναϊκός έναντι των 45 της Χίμκι υποδηλώνουν, το ποια ομάδα είχε το “πάνω χέρι” στον έλεγχο του ρυθμού- κυρίως στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης.
●    30 – οι πόντοι που πήρε ο Παναθηναϊκός από την άμυνα του κόντρα στην Χίμκι 
●    18- οι πόντοι που σημείωσε η Χίμκι από τα “χαμένα” αμυντικά ριμπάουντ στην ρακέτα του ΠΑΟ

Σημείο Κλειδί: ΑΜΥΝΑ

Μπορεί μέσα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός να βρίσκει -επιθετικά- ρυθμό, όμως στο αποψινό παιχνίδι θα βρει μπροστά του μια ομάδα που έρχεται με…φόρα τόσο λόγω των αποτελεσμάτων όσο και λόγω της τακτικής της φιλοσοφίας. 

Οι παίκτες του ΠΑΟ θα προσπαθήσουν να βρουν πόντους πρωτίστως μέσα από την άμυνα τους, από επιζήμια λάθη ή γρήγορα αμυντικά ριμπάουντ, και δευτερευόντως μέσα από σετ επιθέσεις.

 Μια ομάδα σαν την Εφές είναι δύσκολο να την προσεγγίσεις μέσα από την τακτική λογική του “outscore”, όσα επιθετικά όπλα και να διαθέτεις, ειδικά αυτή την χρονική περίοδο δείχνει φορμαρισμένη. Στο αποψινό παιχνίδι λοιπόν, ταιριάζει μια λίγο πιο “ποδοσφαιρική” προσέγγιση, πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλύτερη επίθεση για τον Παναθηναϊκό θα είναι η άμυνα του. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.