event

Μην πάρεις αυτό που θα σου δώσει...

Η Δώρα Παντέλη αναλύει την τακτική προσέγγιση του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ζάλγκιρις, τις λιγοστές -σταθερές- λύσεις των «Ερυθρολεύκων» , το πως μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν, καθώς και τα τακτικά τρικ του Σαρούνας που μπορούν να σε… αποπροσανατολίσουν.
Δημοσίευση: 15/11/2019 - 12:30

Έπειτα από μια σειρά αμφιλεγόμενων εμφανίσεων, ο Ολυμπιακός καλείται να δείξει χαρακτήρα και να εμφανιστεί ανταγωνιστικός, υπερασπίζοντας το σπίτι του απέναντι στην ομάδα του Σαρούνας Γιασκεβίτσιους, απόψε στις 21:30  (Novaports1HD).

ΣΥΝ:  Post Game – Ριμπάουντ


Για ένα ακόμα παιχνίδι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το ποστ παιχνίδι τους, τα επιθετικά τους ριμπάουντ, και την επίθεση με αριθμητικό αβαντάζ (μετά από καλή άμυνα η γρήγορο αμυντικό ριμπάουντ).  Οι Λιθουανοί δεν θα επιτρέψουν εύκολα τις τροφοδοτικές πάσες στο πόστ, θέλοντας να «οδηγήσουν» τους κόκκινους στο να παίξουν πιο πολύ με την περιφέρεια και λιγότερο με τους ψηλούς. Ο Ολυμπιακός για να αποφύγει τις μεγάλες επιθέσεις, που θα τον εγκλωβίσουν και θα τον οδηγήσουν σε σουτ υπό πίεση, θα πρέπει να προσέξει πολύ τον έλεγχο της μπάλας και κυρίως τις πρώτες πάσες. Οι χειριστές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αποψινό παιχνίδι, καθώς θα είναι αυτοί που θα ορίσουν το πόσους πόντους θα βάλει η λιθουανική ομάδα από την άμυνα της. Από την άλλη, πολύ σημαντικά θα είναι και τα  ριμπάουντ, τόσο τα γρήγορα αμυντικά γιατί θα δώσουν ευκαιρία για transition, αλλά κυρίως τα επιθετικά, γιατί εκτός από έξτρα κατοχές θα επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να ελέγξει τον ρυθμό.    

ΠΛΗΝ : Δημιουργία- Κενά Διαστήματα-  Επιζήμια Λάθη 

Tα φτωχά ποσοστά στο τομέα της δημιουργίας (12.7 ασίστ), σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό στα σου τριών πόντων (29.9%), δεν δίνουν την δυνατότητα στον Ολυμπιακό να μπορέσει να ανεβάσει εύκολα το σκορ. Στις πρώτες εφτά αγωνιστικές ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο 71,7 πόντους ανά παιχνίδι,  με τους παίκτες του coach Κεμζούρα να δυσκολεύονται αρκετά στο να βρουν λύσεις επιθετικά, κυρίως μέσα από συνεργασίες. 
Μειονεκτώντας σε αυτό τον τομέα, Ο Ολυμπιακός, αφήνει περιθώρια στην αντίπαλη ομάδα να μπορέσει να οδηγήσει  πιο εύκολα τους χειριστές του σε επιζήμιο λάθος. Απέναντι στη Ζάλγκιρις, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς  η λιθουανική ομάδα θα προσπαθήσει να του δώσει χώρο ώστε να υπερτονίσει τις αδυναμίες του. 


Οι «Ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για να μην «πέσουν» στην παγίδα και ξεκινήσουν να σουτάρουν επειδή τους δίνουν χώρο και όχι επειδή τον δημιουργούν οι ίδιοι. Οι Λιθουανοί είναι εκπαιδευμένοι όσον αφορά τα τακτικά τρικ, κυρίως στην άμυνα, που μπορούν να μπερδέψουν και να εγκλωβίσουν άνετα μία ομάδα, σαν τον Ολυμπιακό, που δεν έχει μάθει να σκοράρει μέσα από δημιουργίες. 


Τα κενά διαστήματα, πολλά από αυτά τα είδαμε στο παιχνίδι με την Μακάμπι, εκθέτουν τους ερυθρόλευκους και τους αφήνουν αρκετά πίσω στο σκορ. Αιτία αυτών των κενών, εκτός από την έλλειψη συγκέντρωσης, είναι η επιθετική δυσλειτουργία που οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές (επιζήμια λάθη)  δίνοντας πρόσφορο έδαφος στην αντίπαλη ομάδα να χτυπήσει με αριθμητική υπέροχη σε μη ισορροπημένη άμυνα transition. 


Στατιστικά:


•    Η Ζάλγκιρις κρατάει όλους τους αντιπάλους κάτω από τους 80 πόντους, αριθμός που φανερώνει ότι δεν κυνηγάει το up tempo παιχνίδι και προσπαθεί να περιορίσει σε σετ ρυθμό την αντίπαλη ομάδα, για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. 

•    71.7 οι πόντοι του Ολυμπιακού ανά παιχνίδι, αριθμός που απεικονίζει την χαμηλή δημιουργία καθώς και την ασταθή  συνεισφορά  του “second unit”. 
•    Το 29.9 % στα σουτ 3 πόντων θα είναι και ο αριθμός/αδυναμία που θα επιλέξει λογικά  να υπερτονίσει η λιθουανική ομάδα, χτίζοντας την άμυνα της και δίνοντας περισσότερα τριποντά και περιορίζοντας τις πάσες στους ψηλούς.  
•    14.3 τα λάθη της Ζάλγκιρις ανά παιχνίδι, πολύ υψηλός αριθμός που πρέπει να κάνει τους κόκκινους ακόμα πιο πιεστικούς στην περιφέρεια και να οδηγήσουν τους Λιθουανούς σε επιζήμια λάθη. 
•    Στα προηγούμενα δύο παιχνίδια απέναντι σε Μακάμπι και Έφες ο Ολυμπιακός επέτρεψε στους αντιπάλους να σκοράρουν σχεδόν το 40% των πόντων τους από τα δικά του λάθη. Αυτό το στατιστικό φανερώνει την ανάγκη των περιφερικών να γίνουν πιο προσεκτικοί. 

Σημείο Κλειδί: H Συνεπής Άμυνα

Αδιαμφισβήτητα  ο Ολυμπιακός δεν μπορεί ακόμα να κερδίσει μέσα από την επίθεση του. Ειδικά μία ομάδα σαν την Ζάλγκιρις, που χρησιμοποιεί την άμυνα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο αποψινό παιχνίδι η άμυνα του Ολυμπιακού,  μαζί με την τροφοδοσία των Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη, οφείλουν να είναι τα μεγαλύτερα τους όπλα για να πάρουν την νίκη.
 Αν οι γηπεδούχοι δεν είναι αρκετά συνεπείς στην άμυνα, πολύ γρήγορα θα βρεθούνε εκτεθειμένοι (και κουρασμένοι) από τα πολλά σκριν που στήνουν οι παίκτες της Ζαλγκίρις, καθώς και από τα πολλά ball rotation. Επιπροσθέτως, αν δεν προσέξουν τα επιζήμια λάθη τους θα δώσουν «ξεκούραστους» πόντους στους Λιθουανούς και θα βρεθούν να κυνηγάνε από νωρίς!