Αναζωπύρωση του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιταχύνθηκαν δραματικά, έπειτα από την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της απειλής του γαλλικού “βέτο”, να επιτρέψει την έναρξη των πολυπόθητων ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και οι πολιτικοί ηγέτες...

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιταχύνθηκαν δραματικά, έπειτα από την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της απειλής του γαλλικού “βέτο”, να επιτρέψει την έναρξη των πολυπόθητων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και οι πολιτικοί ηγέτες και των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020, δηλαδή μισό χρόνο πριν από το κανονικό. Αν και όλοι τους συμφώνησαν πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ένταξη στην Ε.Ε. και πως η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να χτυπά στην πόρτα της Ευρώπης, παρότι προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω της Γαλλίας, εντούτοις η ατμόσφαιρα ήταν βαριά.

Η απογοήτευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, και του Ζάεφ προσωπικά, ήταν έκδηλη, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας του βασικού αφηγήματος και οράματος της χώρας, που είναι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Χωρίς το ευρωπαϊκό όραμα ως αντίμετρο ο εθνικισμός μπορεί και πάλι να αναζωπυρωθεί. Άλλωστε στα Βαλκάνια ο εθνικισμός καραδοκεί πάντα και είναι έτοιμος να εκραγεί σαν σκουριασμένη βόμβα από την κόλαση…
 
VMRO: ποντάροντας και πάλι στον εθνικισμό

Σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον λοιπόν οι παλιές πολιτικές διαμάχες επανεμφανίζονται και ο εθνικισμός του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO DPMNE αναζωπυρώνεται. Αυτός ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός έχει ως εύκολο στόχο του την “ταπεινωτική” Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως υποστηρίζουν, «παρέδωσε στους Έλληνες όνομα και ιστορία». Όσο το VMRO προηγείται δημοσκοπικά ο αρχηγός του, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, μπαίνει και πάλι στον πειρασμό να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του, Νίκολα Γκρουέφσκι, ποντάροντας στον μακεδονικό εθνικισμό αλλά και στον Ευρωσκεπτικισμό, έχοντας τον Όρμπαν ως πολιτικό πρότυπο.

Τα μηνύματα που στέλνει το VMRO είναι σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση. “Αν κερδίσουμε τις εκλογές το θέμα της ονομασίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει και πάλι. Είμαστε Μακεδονες από τη Μακεδονία”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του VMRO, Μίτσκο Μιτσούνσκι. Ενδεχομένως να πρόκειται για επικοινωνιακές προεκλογικές απειλές, ωστόσο αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας το πιθανό είναι η εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών να καθυστερήσει απελπιστικά και τελικά να ατροφήσει.
 
Απειλούν και τον Ζάεφ στα social media της Βόρειας Μακεδονίας

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.