PS5: Όλες οι “δύσκολες λέξεις” της επόμενης γενιάς

Ξέρετε εσείς τι είναι το 'haptic feedback';Η Sony αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό μια σειρά από νέες...

Ξέρετε εσείς τι είναι το ‘haptic feedback’;

Η Sony αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό μια σειρά από νέες λεπτομέρειες για την κονσόλα επόμενης γενιάς που ετοιμάζει, το PlayStation 5. Αλλά αν έχετε μπερδευτεί με όλες τις συζητήσεις πάνω στο “ray tracing” και τα “threads”, δεν είστε οι μόνοι και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Πάμε να δούμε όλες τις δύσκολες λέξεις της επόμενης γενιάς και ελπίζουμε στην πορεία να σας λυθούν και μερικές απορίες.

USB-C Φόρτιση

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όσοι έχετε smartphones ή συσκευές νεότερης γενιάς, τότε ήδη γνωρίζετε τι είναι η φόρτιση με καλώδιο USB-C. Για όσους ακόμα βέβαια δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι η φόρτιση με USB-C σημαίνει ότι η συσκευή φορτίζει πολύ γρηγορότερα.

Για την ώρα, δεν έχουμε δει αυτό το feature σε gaming χειριστήρια, αλλά όπως φαίνεται, το Dualshock 5 ή όπως αλλιώς θα το ονομάσει η Sony, θα έχει αυτό το χαρακτηριστικό και θα μπορείτε να κάνετε φόρτιση controller πολύ πιο γρήγορα.

RAM

Η λέξη RAM είναι ακρωνύμιο για το random access memory, που ουσιαστικά αποτελεί την βραχυπρόθεσμη μνήμη οποιουδήποτε σύγχρονου υπολογιστή. Παρόλο που μπορείτε να αποθηκεύσετε τα περισσότερα από τα δεδομένα σας σε έναν σκληρό δίσκο ή SSD χρησιμοποιώντας τα ως «μακροπρόθεσμη» μνήμη, όταν αποκτάτε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, φορτώνονται προσωρινά στη μνήμη RAM, καθώς βλέπετε τις φωτογραφίες ή τις ταινίες σας.

SSD

Αλλιώς γνωστοί ως solid-state drives, αυτοί οι δίσκοι αποθήκευσης χρησιμοποιούν μνήμη flash για να κρατούν και να μετακινούν δεδομένα. Ενώ οι μονάδες σκληρού δίσκου χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μαγνητισμού και κίνησης για να διαβάζουν ή να γράφουν δεδομένα, οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη και χρησιμοποιούν πολύ γρηγορότερη μνήμη Negative-AND (NAND), που μεταφέρει δεδομένα με την ταχύτητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκριτικά, οι γρηγορότεροι σκληροί δίσκοι θα επιτύχουν πάντα μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων περίπου 160MB/s, ενώ οι περισσότεροι από τους προσιτούς SSDs μπορούν να φτάσουν τα 600MB/s, χωρίς να ιδρώσουν καν. Και αυτό καλύπτει καν τις ταχύτητες των 3.500MB/s που μπορείτε να πάρετε από τους περισσότερους NVMe SSDs.

Haptic Feedback

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκα. Αν νομίζετε ότι το Haptic Feedback είναι το ίδιο με το Rumble, τότε ξεχάστε το. Το Rumble είναι μια μορφή Haptic Feedback, αλλά το τελευταίο δεν είναι πάντοτε rumble. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την απτική ανατροφοδότηση είναι ότι μπορεί να αναμεταδώσει μια ευρύτερη ποικιλία από δονήσεις, συγκριτικά με τα χειριστήρια Xbox One και DualShock 4 που έχουμε τώρα. Το χειριστήριο του Nintendo Switch, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μια μορφή απτικής ανατροφοδότησης που ονομάζεται HD Rumble, η οποία επιτρέπει στα Joy-Cons να δονούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Από ό,τι είπε η Sony σχετικά με το κομψό νέο χειριστήριο της, ακούγεται ότι θα είναι σε θέση να αναμεταδίδει διαφορετικά επίπεδα δονήσεων, για να προσομοιώνει τη συντριβή σε έναν τοίχο ή το τάκλιν σε έναν ποδοσφαιριστή. Ακούγεται επίσης ότι οι καινούργιοι απτικοί κινητήρες θα μπορούσαν να μιμηθούν πιο ρυθμικές, απαλές αισθήσεις, όπως περπάτημα μέσα σε χλόη ή σε λακκούβες με λάσπη.

Ray Tracing

To Ray Tracing είναι ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο φωτισμού, που προσομοιώνει τη φυσική πίσω από τον φωτισμό στον πραγματικό κόσμο. Εάν κοιτάξετε οποιαδήποτε πηγή φωτός (όπως ένας λαμπτήρας ή ο Ήλιος), μπορείτε να δείτε ότι εκπέμπει ακτίνες φωτός πάνω σε αντικείμενα, τα οποία με τη σειρά τους είτε θα φωτίζουν, είτε θα δημιουργούν σκιές είτε θα δημιουργούν αντανακλάσεις. Αυτές οι πηγές φωτός εκτοξεύουν τρισεκατομμύρια φωτόνια (αν όχι περισσότερα) που απορροφούνται, αντανακλώνται ή διαθλώνται μέχρι να φτάσουν στο μάτι σας για να παράγουν τον κόσμο που οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε.

Το Ray Tracing ουσιαστικά εκτελεί ολόκληρη αυτή τη διαδικασία αντίστροφα. Με τον υπολογισμό του τρόπου με τον οποίο η εκάστοτε ακτίνα, που παρατηρείται από την οπτική γωνία του παίκτη, αλληλεπιδρά με αντικείμενα εντός του παιχνιδιού και προέρχεται από πηγές φωτός της σκηνής, τα ray-traced παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικές σκιές και αντανακλάσεις.

8K

Θυμάστε τότε που γινόταν πανικός με το 4K, δεδομένου ότι τετραπλασιάστηκε η ανάλυση των Full TV από 1080p σε 2160p; Το 8Κ κάνει το ίδιο πράγμα για τις τηλεοράσεις Ultra HD. Η ανάλυση μιας οθόνης 8K είναι 7.860 x 4.320, ενώ η ανάλυση 4K είναι μόνο 3.840 x 2.160.

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο υπάρχει το 8K, είναι να σας επιτρέψει να πάρετε μια ακόμα μεγαλύτερη τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4Κ τηλεοράσεις που φτάνουν τις 85-ίντσες, αλλά αμέσως μόλις φτάσετε σε μια τηλεόραση 65 ιντσών αρχίζετε να χάνετε κάποιες λεπτομέρειες, καθώς υπάρχει χώρος ανάμεσα σε κάθε pixel. Με μια ευκρινέστερη οθόνη 8k, ξαφνικά μπορείτε να έχετε μια τηλεόραση που γεμίζει το καθιστικό σας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τις τηλεοράσεις 8Κ και σχεδόν κανένας λόγος να αγοράσετε μια τώρα. Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα βύσμα βίντεο που να το υποστηρίζει ακόμα, καθώς το HDMI 2.1 βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Επιπλέον, η Samsung είναι η μόνη εταιρεία που μέχρι στιγμής ανακοινώνει την υποστήριξη HDR για τις τηλεοράσεις 8Κ. Το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιεχόμενο που να υποστηρίζει 8Κ, ώστε να αναδειχθούν αυτές οι τηλεοράσεις.

Ενώ το PS5 υπόσχεται εικόνα 8Κ, ο ισχυρισμός φαίνεται αμφίβολος στην καλύτερη περίπτωση, καθώς χρειάζονται μερικά από τα καλύτερα hardware στο PC, για να τροφοδοτήσετε μια οθόνη 4K στα 60fps. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το PlayStation 5 θα πρέπει να κάνει λίγους συμβιβασμούς στην οπτική πιστότητα, για να αποδώσει την 8K εμπειρία.

Προσαρμόσιμα Triggers

Αυτό είναι κάπως καινούργιο, αλλά σύμφωνα με τη Sony τα προσαρμόσιμα triggers θα επιτρέψουν στους χρήστες να προγραμματίσουν το επίπεδο αντίστασης στα κουμπιά L2 και R2. Έχουμε ήδη δει αυτό το είδος εφαρμογής στο Xbox Elite Controller 2 και το Astro C40 TR, τα οποία και σας επιτρέπουν να μειώσετε το throw στα triggers.

Ωστόσο, από τον τρόπο με τον οποίο η Sony έχει περιγράψει την σχεδίασή τους, φαίνεται ότι τα νέα κουμπιά L2 / R2 θα είναι πραγματικά ικανά να παράγουν ένταση και να προβάλουν αντίσταση στον χρήστη, καθώς πατούν τα triggers. Ακούγεται πολύ φιλόδοξο και σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει σε χειριστήρια, οπότε ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε

Πυρήνες

Η Sony μίλησε για δύο specs για τον επεξεργαστή Ryzen , που τροφοδοτεί το PS5. Το πρώτο από αυτά ήταν η είδηση ​​ότι υπάρχουν 8 πυρήνες επεξεργαστών, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας CPU που διαβάζει οδηγίες για την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών και ολοκλήρωση εργασιών. Όσο περισσότερους πυρήνες έχει ο επεξεργαστής σας, τόσο περισσότερες εργασίες μπορεί να ολοκληρώσει ταυτόχρονα.

Τώρα, αυτές οι εργασίες μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το άνοιγμα ενός αποθηκευμένου αρχείου, μέχρι την κίνηση δεξιά και αριστερά στο μενού του Playstation. Όταν πρόκειται συγκεκριμένα για παιχνίδια, ο επεξεργαστής σας θα χρησιμοποιεί αυτούς τους πυρήνες για να ολοκληρώσει τους υπολογισμούς κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα, πυροβολείτε ή ανατινάζετε ένα αυτοκίνητο. Ακόμη και όταν απλά στέκεστε, ο επεξεργαστής κάνει συνεχώς υπολογισμούς σχετικά με το πού είστε σε σχέση με άλλα αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι και συνεχώς λέει στην κάρτα γραφικών ή τη GPU τι πρέπει να κάνει render.

Threads

Το άλλο σημαντικό spec του Ryzen είναι τα 16 threads του. Τα threads είναι μια εικονική έκδοση ενός πυρήνα CPU που επιτρέπει ουσιαστικά στον επεξεργαστή σας να διπλασιάσει το έργο του, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται multi-threading (ή hyper-threading στην Intel). Έτσι, ενώ ο επεξεργαστής Ryzen του PS5 έχει, στα χαρτιά, 8-πυρήνες, το multi-threading το κάνει να φαίνεται σαν να έχετε 16 πυρήνες.


Για την ώρα γνωρίζουμε μόνο τα παραπάνω, αλλά θα κάνουμε προσθήκες σε αυτή την λίστα, καθώς πλησιάζουμε στην κυκλοφορία του PlayStation 5, στις γιορτές του 2020 και θα έρχεται στο φως νέα φρασεολογία.


H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι News Overlord στο Gaming Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming Buddies!

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.