Ήταν ένας σπουδαίος αγώνας στον οποίο έτρεξαν 18 σκάφη από 8 χώρες και συγκεκριμένα τις Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία,  Ρουμανία, Καναδά, Ουκρανία και Μαλαισία.

Ανάμεσά τους ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης και γι’ αυτό το πρωτάθλημα μεταδόθηκε σε Live Streaming από το κανάλι της ΕΙΟ στο You Tube που έχει 3.500 εγγεγραμμένους χρήστες και έχει μεταφέρει ζωντανή εικόνα από διάφορους αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό σε 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν να διεξαχθούν συναρπαστικές ιστιοδρομίες. Και τα τρία πρώτα σκάφη ήταν ιταλικά. Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Φραντσέσκο Λανέρα με το σκάφος EUZ διατήρησε τον τίτλο του συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς ποινής.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το σκάφος FANDANGO με τον Μάρκο Ανγκιολίνι με 20 βαθμούς και την τρίτη θέση το σκάφος BONAVENTURA με κυβερνήτη τον Εντουάρντο Μπάρνι με 23 βαθμούς. Πρώτο ελληνικό σκάφος και 4ο στη γενική κατάταξη ήταν το σκάφος OCEANIDA 1 με κυβερνήτη τον Στέλιο Νούτσο, ο οποίος έκανε ένα πολύ ωραίο αγώνα. Συγκέντρωσε 33 βαθμούς και είχε τις δυνατότητες να κατακτήσει  ένα μετάλλιο. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και το σκάφος OCEANIDA 2 με κυβερνήτη την Χρύσα Μαρίνου. Τερμάτισε 6η στη γενική κατάταξη με 55 βαθμούς και πήρε την 1η θέση στις γυναίκες. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ

Μεγάλη γιορτή για τη Βόνιτσα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ilca 4- Μετάδοση του Αγώνα σε Live Streaming.

Σήμερα Πέμπτη ξεκινά στην πανέμορφη Βόνιτσα το ανοιχτό πανελλήνιο πρωτάθλημα ilca 4 που διοργανώνει ο τοπικός Ναυταθλητικός όμιλος υπό την αιγίδα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των τοπικών αρχών.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός που θα έχει γίνει ποτέ στον Αμβρακικό κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και οι υπεύθυνοι του Ν.Ο. Βόνιτσας είναι στο πόδι για να εξυπηρετήσουν ιστιοπλόους, προπονητές, γονείς, συνοδούς και όσους συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα.

Υπολογίζεται ότι η Βόνιτσα θα φιλοξενήσει περισσότερα από 350 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Αυτή η διοργάνωση εξελίσσεται σε μεγάλη γιορτή για την γραφική κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Η διοίκηση της ΕΙΟ δίνει τεράστια σημασία και σε αυτόν τον αγώνα και λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος από το σύνολο της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας θα μεταδοθεί σε Live Streaming από την ειδική ομάδα της ΕΙΟ στο κανάλι της Ομοσπονδίας στο You Tube που έχει 3.500 εγγεγραμμένους χρήστες και μέχρι τώρα έχει μεταφέρει ζωντανή εικόνα από διάφορους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο!

Θα τρέξουν 205 αγόρια και κορίτσια από 48 ομίλους όλης της χώρας και στόχος τους είναι από σήμερα που αρχίζουν οι ιστιοδρομίες μέχρι και την Κυριακή που ολοκληρώνονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Hansa ο Στράτος Αχλάτης με την Σοφία Παπαδοπούλου

Στην Ολλανδία βρίσκονται ο Στράτος και η Σοφία για να αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Hansa (13th September – Saturday 21st September 2024) και ειδικότερα στην κατηγορία Hansa 303 double. Παρακολουθείστε τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ILCA 4, 18-22 Σεπτεμβρίου 2024, Ναυταθλητικός Όμιλος Βόνιτσας.

Στην Βόνιτσα θα φιλοξενηθεί από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Ιστιοπλοΐας ilca 4 από τον ομώνυμο Ναυταθλητικό Όμιλο. Ο Αμβρακικός κόλπος αναμένεται να  κατακλυστεί από 160 και πλέον σκάφη, εκπροσωπώντας περισσότερους από 40 Ομίλους από όλη την  Ελλάδα που θα αγωνιστούν για τον πιο υψηλό εγχώριο στόχο.  

Η κλάση ilca (τύπος σκάφους) είναι μία από τις δημοφιλέστερες και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της  ιστιοπλοϊκής οικογένειας τόσο στην χώρα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η ελληνική Ιστιοπλοΐα αποτελεί  σημαντική δύναμη της κλάσης με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και πολλές  συμμετοχές των Ελλήνων αθλητών σε διεθνείς αγώνες . 

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος και η Βόνιτσα στο διάστημα αυτό, θα υποδεχθούν ένα σημαντικό αθλητικό  γεγονός, το πιο μεγάλο στην περιοχή μέχρι σήμερα, με στόχο να εδραιώσουν την φήμη που έχει  κατακτήσει ο Όμιλος με τις επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα φέτος, ο ΝΑΟΒ έχει «ντύσει» 3  αθλητές του με τα εθνικά χρώματα εκτός άλλων διακρίσεων, ενώ παράλληλα, συνέχισε της επιτυχίες ως  διοργανωτής, με την «3ηΙστιοπλοϊκή Συνάντηση- Αμβρακικός 2024, στην οποία συμμετείχαν 133  αθλητές optimist και ilca 4 απ΄ όλη την Ελλάδα. 

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα καλυφθεί από την ομάδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Live Streaming, και θα μεταδοθεί από το επίσημο You Tube κανάλι της. Το κανάλι της ΕΙΟ έχει  εγγεγραμμένους περίπου 3.500 χρήστες και 0,4 εκατομύρια μεταδόσεις σε χρήστες από 65 και πλέον  χώρες! Το live streaming της ΕΙΟ λαμβάνει και μεταφέρει ζωντανά εικόνα από την θάλασσα με πλωτά  μέσα όσο και από αέρος με drone. Η ομάδα του live streaming περιλαμβάνει πρώην πρωταθλητές του  αθλήματος που συμβάλλουν στην ανάλυση του αγώνα τόσο για τον έμπειρο θεατή όσο και για τον νέο, κάνοντας απλή την κατανόηση της τακτικής και των τεχνικών λεπτομερειών του αθλήματος. (https://www.youtube.com/@HELLENICSAILINGFEDERATION

Η πόλη το 5ήμερο αυτό αναμένεται να κινηθεί στους ρυθμούς του αγώνα, καθώς θα φιλοξενήσει  περισσότερα από 350 άτομα για τις ανάγκες του, που περιλαμβάνουν αθλητές, προπονητές, συνοδούς,  γονείς, επιτροπές αγώνα και κριτών κ.α . Επιπλέον, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα βρίσκονται η  Προέδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ, υπό την αιγίδα της οποίας τελείται ο αγώνας. 

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής: 

Τετάρτη: 18 Σεπτεμβρίου:  

– Άφιξη Αποστολών – Σφράγισμα Πανιών  

– Τελετή έναρξης- Παρέλαση Αθλητών (19.30) 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: 

– Ιστιοδρομίες 1ης ημέρας 

Προειδοποιητικό σήμα 1ης εκκίνησης 13.00  

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου:  

– Ιστιοδρομίες 2ης ημέρας 

Προειδοποιητικό σήμα 1ης εκκίνηση ημέρας , θα ανακοινωθεί μετά την 1η ημέρα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου: 

– Ιστιοδρομίες 3ης ημέρας 

Προειδοποιητικό σήμα 1ης εκκίνηση ημέρας, θα ανακοινωθεί μετά την 2η ημέρα – Διαχωρισμός Χρυσού -Αργυρού Στόλου 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 

– Τελευταία μέρα Ιστιοδρομιών 

Προειδοποιητικό σήμα 1ης εκκίνηση ημέρας, θα ανακοινωθεί μετά την 3η ημέρα – Απονομή 

Η Νέα Διοίκηση και οι Επιτροπές της ΕΙΟ.

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση της ΕΙΟ που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αναλυτικά η διοίκηση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αποτελείται από τους:

  • Πρόεδρος και υπεύθυνη σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού Ανδρονίκη Αναστασίου (Ολυμπιακός .Σ.Φ.Π.)
  • Α΄ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τμήματος αθλητισμού Στέφανος Χανδακάς (Ν.Ο.Ε.)
  • Β΄ αντιπρόεδρος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και έφορος Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος (Ι.Ο. Πατρών),
  • Γ΄ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Β. Ελλάδος Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης (Ι.Ο. Θεσσαλονίκης)
  • Γενική Γραμματέας Έλενα Δημητρακοπούλου (Ν.Ο. Κατοίκων Βουλιαγμένης)
  • Ειδική Γραμματέας και έφορος Ευβοϊκού Άρτεμις Χατζή (Αλκυών Ν.Ο. Ραφήνας)
  • Ταμίας και Έφορος Αθηνών Γεώργιος Καμνής (Ν.Α.Ο. Κέκρωψ)
  • Αναπληρωτής Ταμίας και υπεύθυνος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης e-kouros Χαράλαμπος Ρούσσης (Ι.Ο.Π./ΔΕΗ)
  • Έφορος Γραφείων, Εγκαταστάσεων και Μέσων Χρήστος Αδάμ (Ν.Ο. Ελευσίνας)
  • Έφορος Υλικού, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Ακριβή Αυλωνίτη (Ν.Ο. Λευκάδας)
  • Έφορος Χορηγιών και Εκδηλώσεων Γεώργιος Χριστόπουλος (Ν.Ο. Καλαμακίου)
  • Έφορος Εθνικών Ομάδων Γεώργιος Παπαστεφάνου (Σ.Ε.Α.Ν.Α.Δ. Περάματος )
  • Έφορος Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνος αθλητικής ακεραιότητας και αθλητικών αξιών Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου (Ν.Ο. Αλεξανδρούπολης)
  • Έφορος Θεσσαλονίκης Παναγιώτα Κωνσταντινίδου (Ομιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Θεσσαλονίκης)
  • Έφορος Νήσων Αιγαίου Ηλίας Κουντρομιχάλης (Ν.Ο. Πάρου)
  • Οι 5 αναπληρωματικοί είναι οι Δημήτριος Αναστασίου (Ι.Ο Αγίου Νικολάου Κρήτης Αίολος), Γεώργιος Βασιλακόπουλος (ΣΥ.Π./ΟΤΕ), Ελένη Γιαννακοπούλου (Ν.Ο. Σκιάθου), Στυλιανός Μαρκουΐζος (Ν.Ο. Ανδρου) και Δημήτριος Χριστοφόρου (Ν.Ο.Π. Φαλήρου) στους οποίους ανατέθηκαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την υποβοήθηση του έργου της ΕΙΟ σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο.

Επίσης συγκροτήθηκε σε σώμα και η Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης που αποτελείται από τους:

  • Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Ι.Ο. Πατρών)
  • Αντιπρόεδρος Χριστόφορος Στράτος ( Ν.Ο.Ε.)
  • Γραμματέας Σταύρος Αντωνιάδης (Ι.Ο. Χαλκίδας)
  • Ταμίας Σωτήρης Μενούνος (Ν.Ο. Κιάτου)
  • Ειδικός Γραμματέας Δημήτριος Πετράς (Ν.Ο. Ανοιχτής Θαλάσσης Θεσσαλονίκης)
  • Μέλη: Μάρκος Λαμπρινάκης ( Π.Ε.Κ.Ε.Β. Χίου), Ιωάννης Μαρουλάκης (Ι.Ο. Κέρκυρας), Ευθύμιος Παλλαδινός (Α.Ν.Ο. Ζακύνθου), Ιωάννης Τερζενίδης (Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολης).
  • Αναπληρωματικά μέλη είναι οι Χριστόνικος Γιαννίρης (Ν.Ο. Β. Ιονίου), Ιωάννης Θεοδωρίδης (ΣΥ.Π/ΟΤΕ), Αριστείδης Μπάκας (Ι.Ο. Πόρτο Ράφτη).

Η πειθαρχική επιτροπή δεν συγκροτήθηκε ακόμη σε σώμα και εξελέγησαν οι Σάββας Ασλανίδης (Ιστιοπλοΐα για όλους), Πέτρος Δαδιώτης (Ι.Ν.Ο. Αιγίου), Μιχαήλ Ζωγράφος Νομικός (Ναυτικός και Αθλητικός Όμιλος Αναβύσσου και Π. Φώκαιας), Αικατερίνη Καντιώτου (Ν.Ο Αρτέμιδος Σπάτων), Γεώργιος Λέσσης (Ν.Ο. Νέων Παλατίων και ευρύτερης περιοχής Ωρωπού), Ιωάννης Περδικούλης (Ν.Ο. Νέας Μάκρης), Ηλίας Τέφας (Ν.Ι.Ο. Πρέβεζας).

Τα αναπληρωματικά μέλη είναι οι Δέσποινα Κνηθάκη (Ιστιοπλοΐα για όλους), Εμμανουήλ Παπαϊωάννου (Ν.Α.Ο. Κέκρωψ) και Νικόλ Μουζάκη (Ν.Ο. Κω).

Σε σώμα θα συγκροτηθεί και η εξελεγκτική επιτροπή που αποτελείται από τους Φλορεντίνε Μαργαρίτα Μπεσουσάνη (Ν.Α.Ο. Κέκρωψ), Κωνσταντίνο Λυμπέρη (Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας) και Μαρία Ρήγα (Ν.Ο. Κατοίκων Βουλιαγμένης).

Αναπληρωματικό μέλος είναι ο Παναγιώτης Καγιώργης (ΣΥ.Π/ΟΤΕ).

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ για δεύτερη συνεχόμενη θητεία θα είναι ο Στέφανος Χανδακάς.Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα διοίκηση της ΕΙΟ, στην οποία εκλέχτηκαν 5 γυναίκες σύμφωνα με την τροποποίηση του αθλητικού νόμου, η ΚΙ.Φ.Ι. συμφωνεί απόλυτα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και δεν μπήκε καν στη διαδικασία της ποσόστωσης, αλλά η εκλογή τους έγινε κανονικά με ψήφους. Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία των μελών της «Κίνησης Φίλων Ιστιοπλοΐας

Η Νίκη Αναστασίου επανεξελέγη πρόεδρος στην ΕΙΟ.

Για 4 ακόμη χρόνια η ΚΙ.Φ.Ι. θα συνεχίσει το τεράστιο έργο της στην ελληνική
ιστιοπλοΐα που ξεκίνησε από το 1991. Στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη
νέας διοίκησης η «Κίνηση Φίλων Ιστιοπλοΐας» με ποσοστό 100% επανεξέλεξε και
τα 45 μέλη του Δ.Σ. και των επιτροπών!

Από το 1991 η ΚΙ.Φ.Ι. κερδίζει όλες τις εκλογικές διαδικασίες κι αυτό ουσιαστικά
είναι ηθική νίκη των σωματείων που ουδέποτε λύγισαν σε κομματικές πιέσεις και
πάνω απ’ όλα πάντα έβαζαν το συμφέρον του αθλήματος.

Τα μέλη της ΚΙ.Φ.Ι απογείωσαν το άθλημα κι αυτό είναι που αναγνωρίζουν όλα,
σχεδόν, τα σωματεία της χώρας στηρίζοντας διαχρονικά τους υποψήφιούς της.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα κατακτά πολύ μεγάλο
αριθμό μεταλλίων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (μόνο το 2023
ήταν 41!).

Μάλιστα, αυτή τη χρονική περίοδο η ελληνική ιστιοπλοΐα είναι πρώτη δύναμη
στον κόσμο στις κατηγορίες της Ανάπτυξης και ο μεγάλος στόχος της διοίκησης
είναι η κατάκτηση μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες.

Η δε Νίκη Αναστασίου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε Ομοσπονδία, με ποσοστό
93% (πήρε 90 ψήφους στα 98 σωματεία) συνεχίζει στην προεδρία της ΕΙΟ για
δεύτερη θητεία στέλνοντας το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι ικανές να διοικήσουν
με επιτυχία μια μεγάλη Ομοσπονδία όπως είναι η ιστιοπλοϊκή.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η συμμετοχή των ομίλων στην εκλογική
γενική συνέλευση που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της ΕΙΟ στη Ναυταθλητική
Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας. Ήταν 108 σωματεία και τουλάχιστον 15
εκπρόσωποι ταξίδευαν όλη τη νύχτα από τα Γιάννενα που έγιναν το περασμένο
Σάββατο οι εκλογές της ΚΟΕ για να παρευρεθούν στη συνέλευση που
πραγματικά εξελίχθηκε σε γιορτή και στο τέλος αποθέωσαν την πρόεδρο και τα
μέλη της νέας διοίκησης.

Ο δε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και τα πεπραγμένα όλων
των επιτροπών μέχρι 31/7/2024 εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Η νέα διοίκηση της ΕΙΟ αλφαβητικά αποτελείται από τους Ανδρονίκη
Αναστασίου, Χρήστο Αδάμ, Δημήτριο Αναστασίου, Ακριβή Αυλωνίτη, Γεώργιο
Βασιλακόπουλο, Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελένη
Δημητρακοπούλου, Γεώργιο Καμνή, Ηλία Κουντρομιχάλη, Παναγιώτα
Κωνσταντινίδου, Στυλιανό Μαρκουΐζο, Γεώργιο Παπαστεφάνου, Χαράλαμπο
Ρούσση, Στέφανο Χανδακά, Κωνσταντίνο Χαντζαρίδη, Αρτεμις Χατζή,
Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, Γεώργιο Χριστόπουλο, Δημήτριο
Χριστοφόρου.

Ι.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Μαχήτρια η Αναστασίου»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Ιωάννης Βρούτσης χαιρέτισε την
επανεκλογή της Νίκης Αναστασίου και σχολίασε:
«Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!

Να συγχαρούμε τη Νίκη Αναστασίου για την επανεκλογή της στο τιμόνι της
Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Είναι μαχήτρια και της άξιζε. Της εύχομαι
όπως και στα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου – με το 33% γυναίκες – καλή
και δημιουργική θητεία προς όφελος του Ελληνικού αθλητισμού .

Η συνεργασία αυτονόητη. Οφείλουμε να επενδύουμε στην καλλιέργεια και
ανάπτυξη των αθλημάτων θάλασσας αξιοποιώντας το μεγάλο συγκριτικό
πλεονέκτημα που μας δίνει η θάλασσα μας σε Αιγαίο και Ιόνιο .

Η Ιστιοπλοΐα μας έχει αναδείξει διαχρονικά κορυφαίους παγκόσμιους
πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες και οι επόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν
την μεγάλη πρόκληση για όλους μας και όλες τις ομοσπονδίες. Με υπομονή,
επιμονή και καλή προετοιμασία το μέλλον είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για
πολλές και υψηλές διακρίσεις .

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η συμμετοχή, τα παιδιά μας να βρουν το δρόμο
τους και να κάνουν καταφύγιο τους την ιστιοπλοΐα και τον αθλητισμό .
Καλοτάξιδη και καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας».

Με Ρομποτικές Σημαδούρες το Open Πανελλήνιο Κύπελλο ORCi 2024.

Έναν πολύ σημαντικό αγώνας διοργανώνει ο Ν.Ο.Ε. με τη συνεργασία της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο λόγος για το open πανελλήνιο κύπελλο ORCi 2024 με τη συμμετοχή 19 σκαφών τα οποία θα αγωνιστούν στον Σαρωνικό κόλπο.

Οι ιστιοδρομίες ξεκινούν σήμερα Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την απονομή των επάθλων στους νικητές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διεξαχθούν 7 κούρσες Όρτσα Πρύμα και 2 Παράκτιες Ανοιχτής Θαλάσσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο Ν.Ο.Ε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία του πλανήτη με την υποστήριξη της Vodafone. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone, ο Ν.Ο.Ε ξεκινάει μια νέα δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπεύθυνη αγκυροβολία, αλλά και την ανάδειξη της αξίας της για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Το Πρόγραμμα Vodafone Posidonia υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus-Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε μετά από ενδελεχή έρευνα και αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και στην ανάδειξή τους ως τον πνεύμονα της Μεσογείου.

Στόχος του Ιδρύματος Vodafone είναι να χαρτογραφηθεί η Ποσειδωνία σε στρατηγικές περιοχές των ελληνικών θαλασσών και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της.

Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος, έχουν χαρτογραφηθεί 325 χιλιάδες στρέμματα πυθμένα, όπου και βρέθηκαν 97 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας, με αφετηρία τον κυκλαδικό θαλάσσιο χώρο και συγκεκριμένα τις περιοχές 7 νησιών (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Δεσποτικό, Μύκονος, Δήλος και Ρήνεια).

Ταυτόχρονα, πρωτοπορώντας για ακόμα μια φορά στον χώρο της ιστιοπλοΐας, ο Ν.Ο.Ε. θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στη χώρα ρομποτικές σημαδούρες. Οι ρομποτικές σημαδούρες συμβάλλουν αισθητά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς δεν χρειάζονται φουσκωτά σκάφη και αγκυροβόλια για την τοποθέτησή τους. Με αυτόν το τρόπο προστατεύεται η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα και παράλληλα βελτιώνεται η αγωνιστική εμπειρία των συμμετεχόντων, μειώνοντας την αναμονή ανάμεσα στους αγώνες.