Η «πυξίδα» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι «καρφωμένη» προς το F4 του 2025

O Ολυμπιακός θυμίζει αρκετές ομοιότητες με την σεζόν 1996-97 και θέλει διακαώς να «απαντήσει» άμεσα στην κατακτήση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό. Η αύξηση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει το «ερυθρόλευκο» κίνητρο.

O Oλυμπιακός έγραψε τον ιδανικό επίλογο στις πέντε φετινές μεταγραφές ενίσχυσης του, με την ένταξη του Γάλλου Εβάν Φουρνιέ και ο Παναθηναϊκός έκανε τον καλύτερο δυνατό πρόλογο των δυο στοχευμένων, φετινών μεταγραφών του, πριν από 3 μήνες με την απόκτηση του Λορένζο Μπράουν.

Είναι δεδομένο, ότι οι δυο ελληνικές ομάδες, συγκαταλέγονται στο κλειστό «κλάμπ» των ομάδων που θα φτάσουν στο φάιναλ φορ του 2025. Και στην κούρσα των 34 αγωνιστικών, η πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, μπορεί να έχει κάλλιστα και σταθερά, διπλή ελληνική παρουσία. Αναζητήστε, δηλαδή, τις άλλες δύο ή τρείς ομάδες που θα είναι στην βαθμολογική «μηχανή» του βαθμολογικού «τρένου» των 18 ομάδων.

Oι «ερυθρόλευκοι» θυμίζουν αρκετές ομοιότητες με την σεζόν 1996-97. Ο «αιώνιος» αντίπαλος τους, Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ελληνικού μπάσκετ και ήθελαν διακαώς να απαντήσουν άμεσα. Και το πέτυχαν.

O Oλυμπιακός, ύστερα και από την απώλεια του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν είχε άλλη επιλογή από την μεταγραφική «απάντηση» και την αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού του. Έφερε πίσω στο ΣΕΦ, δυο παίκτες της ομάδας την σεζόν 2021-22, προεξέχοντος φυσικά του Σάσα Βεζένκοφ από τον Τάιλερ Ντόρσι. Με τον Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός, θεωρητικά και σύμφωνα με την απόδοση του MVP της Euroleague 2022-23, θέλει να ανακτήσει το 40% της επιθετικής ισχύος του. Εάν και εφόσον, επαναλάβει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, πριν από δυο χρόνια και έχει την ανάλογη διάρκεια. Ο Τάιλερ Ντόρσει, όπως και ο Βεζένκοφ, έχουν αφήσει ανολοκλήρωτη την…δουλειά από τα φάιναλ φορ του 2022 και 2023. Ειδικά, όμως, η προσθήκη του Φουρνιέ, ισχυροποιεί τον Ολυμπιακό στο ψηλότερο επίπεδο που θα είναι η φετινή ομάδα, βάση του ρόστερ της, από την περσινή.

Ο Γάλλος διεθνής πλει μέικερ αναβαθμίζει τον Ολυμπιακό στην συγκεκριμένη θέση, μετά τα 3 χρόνια του Τόμας Ουόκαπ σ’ αυτήν την θέση και τον δεύτερο χρόνο του Γκος. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε στοχευμένες μεταγραφικές εισηγήσεις, χωρίς να παρεκλίνει της αρχής του για συνεργασίες με παίκτες που θέλουν στα χέρια τους, τα «κλειδιά» της ομάδας, με πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες και στο όριο του…ακαταλόγιστου, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε άλλες ομάδες της Euroleague.

Aυτό δεν σημαίνει ότι ο φετινός Ολυμπιακός δεν έχει σταρ. Ο Βεζένκοφ στην επιστροφή του στους «ερυθρόλευκους», σε αυτή την θέση είναι, αναντίρρητα. Σταρ είναι και ο Εβάν Φουρνιέ, με το βιογραφικό της μακράς θητείας του στο ΝΒΑ. Απλά, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει προτεραιτότητα σε Ευρωπαίους παίκτες-σταρ και όχι σε Αμερικάνους. Αυτό έχει κατοχυρωθεί από την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού και στις δυο θητείες του.  

Όλοι «κυνηγούν» τον πρωταθλητή της περσινής σεζόν

Ο Παναθηναϊκός είναι στον «θρόνο» του πρωταθλητή Ευρώπης, ύστερα από 12 άγονα χρόνια, παραμένει αραγής στο ρόστερ που πέτυχε το…απόλυτο, από την πρώτη σεζόν της δοκιμασίας του και ενισχύθηκε με τον γνώριμο πλει μέικερ, Μπράουν και  εσχάτως, τον Τούρκο σέντερ Όμερ Γιούρτσεβεν για την εναλλακτική επιλογή του Ματίας Λεσόρ.

Όπως, διαχρονικά, ισχύει με τις ομάδες που στέφονται πρωταθλήτριες και εφόσον μπορούν να διατηρήσουν τους παίκτες που τους οδήγησαν στο «νέκταρ» της επιτυχίας, την επόμενη σεζόν, η συνταγή δεν αλλάζει. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν ως μέτρο σύγκρισης την πρωταθλήτρια ομάδα. Από αυτή θα επιχειρήσουν να πάρουν τον «θρόνο». Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός είχε εύκολο, μεταγραφικό καλοκαίρι, με τα διετή συμβόλαια που είχε υπογράψει. Τα δύσκολα ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, στην επίτευξη 11+1 (Ναν) μεταγραφών και του νέου προπονητή, Εργκίν Αταμάν.

Και αυτό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην πρώτη σεζόν δημιουργίας νέας ομάδας, μπορεί να επαναληφθεί- εάν και εφόσον συμβεί-ύστερα από πολλά χρόνια. Η Παρτίζαν που ακολούθησε στις μεταγραφές ακριβώς τον ίδιο δρόμο με τον «εφτάστερο», δύσκολα μπορεί να διαγράψει την ίδια πορεία μέχρι την κορυφή, με την πρώτη απόπειρα. Ακόμα και με προπονητή τον «εννιάστερο» Ζέλικο Ομπράντοβιτς…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.