Από την… διάλυση στην τετράδα!

Ο Δημήτρης Καρύδας ξεφυλλίζει την ωραία «περιπέτεια» της Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ του Καναδά

Για την εθνική ομάδα το παγκόσμιο του 1994 στο Τορόντο του Καναδά έμοιαζε με μια κούρσα σε τραινάκι του λούνα παρκ! Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και κατέληξε σε μια… ιλιγγιώδη διαδρομή με κατάληξη την τετράδα του παγκόσμιου μπάσκετ. 

Τα πράγματα ξεκίνησαν απόλυτα στραβά! Στη διάρκεια των φιλικών αγώνων προετοιμασίας στις ΗΠΑ κορυφώθηκε η ρήξη του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου με τους πρωτοκλασάτους διεθνείς που άντεχε από μια… κλωστή για μια –σχεδόν- τετραετία! 

Αποκορύφωμα ήταν η αποχώρηση του Φασούλα από την Ουάσινγκτον όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής θορυβημένος από τις άσχημες εμφανίσεις των φιλικών αγώνων ακύρωσε τις άδειες που είχε δώσει στους διεθνείς. 

Ο Φασούλας εγκατέλειψε την ομάδα και ο Κιουμορτζόγλου έθεσε στην ομοσπονδία το δίλημμα ‘’ή εγώ ή αυτός’’. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος απάντησε… ’’αυτός’’ και σε μια νύχτα νέος προπονητής της ομάδας χρίστηκε ο Μάκης Δενδρινός, συνεργάτης, ως τότε, του Κιουμουρτζόγλου.

Η κίνηση αυτή συσπείρωσε τους διεθνείς αλλά… θορύβησε τους Έλληνες ομογενείς στο Τορόντο που είχαν το ίδιο καλοκαίρι δεχτεί την… ψυχρολουσία της εθνικής ποδοσφαίρου και της αποτυχημένης συμμετοχής της στο Μουντιάλ της Αμερικής. 

Καθημερινά πολιορκούσαν ξενοδοχείο και διεθνείς με την… απαίτηση: ‘’Μην μας ξεφτιλίσετε και εσείς όπως οι ποδοσφαιριστές’’. Για τους διεθνείς και ειδικότερα τον Φασούλα το όλο θέμα ήταν πια ζήτημα τιμής. 

Η εθνική μετείχε στον τέταρτο όμιλο της πρώτης φάσης με αντιπάλους το Πουέρτο Ρίκο, την Αίγυπτο και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανίας. Με τον Φασούλα να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του και να βάζει στην… πλάτη του όλα τα θηρία της Γερμανικής φροντ-λάιν σκοράροντας 18 πόντους η εθνική νίκησε στην πρεμιέρα με 68-58. 

Στον επόμενο αγώνα πήγε μέχρι το κοντινό Χάμιλτον και πέτυχε νίκη… αγγαρεία επί της Αιγύπτου με 69-53. Την ίδια ώρα, η Γερμανία κέρδιζε το Πουέρτο Ρίκο με 81-74 και πλέον η πρόκριση θα παιζόταν στον τελευταίο αγώνα της εθνικής μας με το Πουέρτο Ρίκο. 

H ελληνική ομάδα ήθελε την πρώτη θέση για να αποφύγει ένα πιο δύσκολο όμιλο στον προημιτελικό γύρο και όλα κρίθηκαν στη διαφορά πόντων. Ο Γιώργος Σιγάλας με την εθνική πίσω με 7 πόντους στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο πήρε εντολή να χάσει την τελευταία βολή αλλά κατά… λάθος ευστόχησε! 

Η εθνική είχε μεν προκριθεί αλλά έπεσε… παγωμάρα αφού το επόμενο βήμα φαινόταν πολύ δύσκολα. Την ίδια ώρα, όμως, η Κίνα έκανε την έκπληξη, κέρδιζε την Ισπανία και την άφηνε για Τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση εκτός οκτάδας. 

Έτσι η εθνική βρέθηκε στο ίδιο γκρουπ με την Κροατία, την Κίνα και τον γηπεδούχο Καναδά. Το πρώτο ματς με τους Καναδούς ήταν στην ουσία τελικός. Η Ελλάδα νίκησε με 74-71 με τον Φάνη Χριστοδούλου να κάνει ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Σκόραρε 26 πόντους αλλά κυρίως πέρασε… χειροπέδες στον άσο των Λέικερς Καναδό Ρικ Φοξ. 

Η εθνική νίκησε άνετα την Κίνα με 77-61 και πανηγύρισε την πρόκριση της για πρώτη φορά στην ιστορία στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία της νίκη στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994. 

Έχασε στη συνέχεια από την Κροατία με 81-55 γεγονός που την έστειλε… συστημένη στην αγκαλιά της Ντριμ Τιμ στον ημιτελικό! Η εθνική φάνηκε ανταγωνιστική μόνο για μερικά λεπτά στο ξεκίνημα και έχασε φυσιολογικά με 97-58. 

Ακόμη και έτσι όμως κατάφερε να μπει στα βιβλία των ρεκόρ αφού έγινε η πρώτη ομάδα που κράτησε dream team κάτω από τους 100 πόντους! 

Στον μικρό τελικό οι κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα διεθνείς έχασαν ξανά εύκολα από την Κροατία με 78-60. Η αποστολή όμως στέφθηκε από επιτυχία και η κατάληψη της 4ης θέσης ήταν ένα ακόμη ‘’παράσημο’’ για την εθνική ομάδα! 

Σε ατομικό επίπεδο ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ο κορυφαίος μπλοκέρ της διοργάνωσης με ένα παραπάνω ‘’στοπ’’ από τον Αιγύπτιο Σαμίρ Γκούντα και ο Φάνης Χριστοδούλου που επίσης έκανε ένα μεγάλο τουρνουά ήταν 9ος στα κλεψίματα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.