Η Α1 εθνική κατηγορία ξεχωρίζει στην αυριανή (12/10) έναρξη των διασυλλογικών πρωταθλημάτων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την περίοδο 2024-2025 και η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. παρουσίασε με κάθε επισημότητα μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις της.

Στον κεντρικό χώρο και των φετινών αγώνων, την αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κι έχοντας δίπλα της εκπροσώπους από τις συνολικά 16 συμμετέχουσες ομάδες, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το ξεκίνημα ενός πρωταθλήματος, που και φέτος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Η ομοσπονδία παρουσίασε με περηφάνια στους εκπροσώπους του Τύπου τις 8 ομάδες ανδρών και τις ισάριθμες γυναικών, που υπόσχονται νέες συγκινήσεις φέτος και στάθηκε αρχικά σε τρία στοιχεία, που κρατάνε ψηλά ενδιαφέρον και πρεστίζ. Πρώτα το γεγονός ότι συνεχίζεται η παρουσία τοπ ξένων αθλητών. Ενδεικτικά, του Σουηδού Τρουλς Μέρεγκορντ του Ολυμπιακού με τα δύο ασημένια μετάλλια το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Ισπανού Αλβάρο Ρόμπλες του Παναθηναϊκού, που είναι 1ος Μεσογειονίκης στο απλό κι έχει 2η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο διπλό ανδρών και της Έλενας Ζαχαρία της ΑΕΚ με τους ευρωπαϊκούς τίτλους σε κορασίδες και νεάνιδες! Δεύτερον υπάρχει η αλλαγή ότι αυτή τη σεζόν οι ομάδες θα «κουβαλούν» στα πλέι οφ τους βαθμούς τους από τους δύο γύρους. Τρίτον σημαντική και η παράμετρος ότι από του χρόνου θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μόνος ενός ξένου  αθλητή/ξένης αθλήτριας σε αγώνα ομαδικού κι άρα οι ομάδες προετοιμάζονται από φέτος για τη νέα συνθήκη.

Δίπλα σε αυτά η ομοσπονδία επισήμανε και την τεράστια συμβολή του χορηγού ομίλου KOUSgroup στο κομμάτι της προβολής, καθώς συνεχίζονται από το κανάλι του, το gre78.tv, οι ζωντανές μεταδόσεις, οι βιντεοσκοπήσεις και τα ρεπορτάζ στην Α1 και όχι μόνο. Το κανάλι στο youtube στήριξε και τη συνέντευξη Τύπου και την κάλυψε με live streaming.

https://www.youtube.com/live/k6nKD5i1Dz4

Στη διαδικασία μίλησαν οι εκπρόσωποι των ομάδων. Πρώτα από την Α1 γυναικών κι έπειτα από την Α1 ανδρών με τη ροή να περιλαμβάνει διαδοχικά τοποθετήσεις από τις ομάδες, που είναι στις θέσεις 5-8 στην αξιολόγηση κι έπειτα από τις 1-4. Οι ομιλούντες τόνισαν ότι ανυπομονούν για ένα δυνατό και συναρπαστικό πρωτάθλημα και συμφώνησαν ότι είναι προς το καλύτερο η αλλαγή στα πλέι οφ». Μετά τις αρχικές δηλώσεις έγιναν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστας Παπαγεωργίου και πήρε πρόσθετα τον λόγο στο τέλος ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επίσης, η ομοσπονδία έδωσε στους ανθρώπους του Τύπου διαφάνειες με τα ρόστερ όλων των ομάδων, πρόσφερε μικρό σνακ και συμβολικά αναμνηστικά δώρα και είχε ταμπελίτσες για κάθε έναν, που κάθισε στο πάνελ, δηλαδή αθλητή, προπονητή η παράγοντα.

Οι ομάδες αναφέρθηκαν αρχικά στους στόχους τους και στο επίπεδο του πρωταθλήματος. Από την Α1 γυναικών παρέστησαν οι αθλήτριες Ιωάννα Γερασιμάτου από τον Παναθηναϊκό, Μαλαματένια Παπαδημητρίου από την ΑΕΚ, Μαρία Καλογιάννη από τον Άρη 2006 και Χριστιάνα Κανάρη από τον ΑΣΕΑ Καβάλας. Επίσης ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης, ενώ έστειλαν βίντεο, λόγω του ταξιδιού στη Φλώρινα για τους αυριανούς αγώνες και της αδυναμίας να παραστούν, η αθλήτρια του ΑΣΕΑ Σάρισες Φλώρινας Χρυσή Φωτιάδου και ο προπονητής της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης Λευτέρης Τσόκανος. Τέλος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο εκπρόσωπος του Πέρα Αθηνών (η προπονήτρια Όλγα Γεωργοπούλου) λόγω θέματος υγείας. 

Από αθλητές της Α1 των ανδρών έδωσαν το «παρών» ο Γιάννης Σγουρόπουλος για τον Ολυμπιακό, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος για τον Παναθηναϊκό, ο Στάθης Μανωλόπουλος για το Πέρα Αθηνών, ο Γεράσιμος Χατζηγερούδης για τον ΑΟ Ταταύλα, ο Ηλίας Μιχαηλίδης για τον Άρη Νικαίας και ο Ανέστης Καριοφυλλίδης για τον ΟΕΑ Θεσσαλονίκης. Στο πάνελ βρέθηκαν ακόμα ο προπονητής της ΑΕΚ Κώστας Μαδέσης και ο προπονητής του ΑΣΕΑ Καβάλας Γιάννης Σταύρου, ενώ την πρώτη τοποθέτηση για τον ΟΕΑ έκανε η πρόεδρος Ξένια Στάθη λόγω της μικρής καθυστέρησης στην άφιξη της αποστολής από τη Θεσσαλονίκη.  

Βασικό δημοσιογραφικό ερέθισμα υπήρξε από το γεγονός ότι για τελευταία χρονιά θα μπορούν οι ομάδες να βασίζονται μέχρι και σε δύο ξένους σε έναν αγώνα και από την επόμενη σεζόν θα έχουν δικαίωμα για μόλις έναν.

Γενικά, οι αθλητές και οι αθλήτριες έδειξαν ν’ αντιμετωπίζουν θετικά την εξέλιξη, όμως είχαν τους ενδοιασμούς τους για το αν θ’ αποδειχτεί πετυχημένη η αλλαγή έστω σε βάθος χρόνου.

Αρχικά γενική και η παραδοχή ότι το αγωνιστικό επίπεδο φυσιολογικά θα πέσει. Μία άποψη ήταν ότι θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους Έλληνες αθλητές να δείξουν την αξία τους και θα πρέπει να προσεχθούν περισσότερο. Άλλη άποψη ότι «στις γυναίκες σίγουρα δεν θ’ αποδειχτεί καλή η αλλαγή διότι δεν υπάρχουν πολλές Ελληνίδες αθλήτριες σε υψηλό επίπεδο. Στους άνδρες έχουμε περισσότερους δυνατούς αθλητές». Χαρακτηρίστηκε και «ριψοκίνδυνη» η απόφαση «και δεν ξέρουμε αν μακροπρόθεσμα θα κάνει καλό». Διατυπώθηκε επίσης, η πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να χαθούν οι καλοί ξένοι παίκτες με την εξέλιξη αυτή και μπορεί πάλι να γίνονται ηχηρές μεταγραφές κι από την άλλη πλευρά ότι ίσως επηρεάσει το πρωτάθλημα στην απήχηση και στην αναγνωρισιμότητα επειδή τα τελευταία χρόνια που οι θέσεις είναι περισσότερες αγωνίζονταν κορυφαία ονόματα από το εξωτερικό». 

Ο Κώστας Παπαγεωργίου ρωτήθηκε στο τέλος για την απόφαση της διοίκησης να αναβληθούν οι εκλογές. Η δημοσιογραφική επισήμανση ήταν ότι ορθά κρίθηκε επιβεβλημένο να τακτοποιηθούν τα σωματεία-μέλη, που νομικά είχαν ορισμένες εκκρεμότητες μέχρι την ψήφο, «αλλά οι ψήφοι 7-5 στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δείχνουν διχασμό». Ο πρόεδρος ήταν ολιγόλογος, επειδή η μέρα ήταν αφιερωμένη στα πρωταθλήματα της Α1 και τόνισε: «Εφόσον υπήρξαν ασάφειες χρειαζόταν αυτή η απόφαση έστω και λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές μας διότι έχουν μπροστά μας μία πολύ σημαντική διαδικασία για το μέλλον. Δεν είναι διχασμός. Ήταν μία δημοκρατική διαδικασία, όλοι ζύγισαν από τη πλευρά τους τα υπέρ και τα κατά».

Επίσης μετά από ερωτήσεις οι εκπρόσωποι των ομάδων στάθηκαν:

* Στην αύξηση της απήχησης και της διαφήμισης του πρωταθλήματος μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις στο ίντερνετ. 

* Στη διαδικασία των πλέι οφ, «όπου είναι σημαντικό που μεταφέρονται οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας, αλλά και πάλι από πριν πρέπει να δείξουν ομάδες σαν το Πέρα ή την ΑΕΚ ότι μπορούν να απειλήσουν Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό»

* Στον έντονο συναγωνισμό για τον τίτλο, που και φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί στην Α1 ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με την κάθε πλευρά να βγάζει αισιοδοξία για την πρωτιά. Επιπλέον, στην προσπάθεια άλλων δυνατών ομάδων να δείξουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εναντίον των φαβορί.

* Στο κάλεσμα προς τον κόσμο να προσέλθει στους αγώνες γιατί μεγάλοι ξένοι παίκτες εγγυώνται το θέαμα και τις δυνατές αναμετρήσεις. Επίσης ότι πολύ αξιόλογοι και εξελίξιμοι Έλληνες θα έχουν από τώρα γερό κίνητρο να δουλέψουν καλύτερα, να προοδεύσουν και να δείξουν ότι αξίζουν να είναι αβασικοί στις ομάδες τους.    

* Στη μετακίνηση του Πορτογάλου Μοντέιρο από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και στη δήλωση του Σγουρόπουλου μετά την επισήμανση δημοσιογράφου με χιουμοριστική διάθεση ότι «καθόλου δεν μας πειράζει, που έκανε αυτή την αλλαγή ο Ζοάο, είναι η επαγγελματική καριέρα του κάθε αθλητή κι εκείνος επιλέγει πως θα τη διαχειριστεί».

ΤΑ ΛΙΝΚ ΤΩΝ LIVESTREAMINGΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Τα πρωταθλήματα της Α1, όπως και αυτά των επόμενων κατηγοριών, κάνουν έναρξη αυτό το Σαββατοκύριακο σε διάφορα σημεία της χώρας. Το πρόγραμμα σε Α1 και Α2 υπάρχει αναλυτικά στο δελτίο Τύπου της Πέμπτης, σήμερα Παρασκευή γνωστοποιούμε τα λινκ των ζωντανών μεταδόσεων του gre78.tv από την Α1.

Στους άνδρες:

Το Σάββατο στις 11:00 ΑΟ Ταταύλα-ΑΣΕΑ Καβάλαςhttps://www.youtube.com/live/uY6tNTl-GoU

Το Σάββατο στις 14:00 Ολυμπιακός –ΑΕΚ https://www.youtube.com/live/rJyHuRiQGv4

Την Κυριακή στις 10:00 Παναθηναϊκός-Άρης Νίκαιας https://www.youtube.com/live/djWNbLKlHRM

Στις γυναίκες:

Το Σάββατο στις 11:00 Παναθηναϊκός-Πέρα  https://www.youtube.com/live/dhvtT6ybn74

Το Σάββατο στις 14:00 Ολυμπιακός-Πέρα https://www.youtube.com/live/YpoS2vYLKxE

Την Κυριακή στις 10:00 Ολυμπιακός – ΑΕΚ  2024-25 A1 Women Matchday 3: Olympiacos SFP – AEK🏓Live streaming! 🎥 13/10/2024, 10:00 am