Πέρασε το ισχυρό κοινωνικό του μήνυμα και χάρισε νέες στιγμές χαράς σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης 2024 για την Υγεία.

Το 2ο World Table Tennis For Health Festival φιλοξενήθηκε στο Μετς της Γαλλίας από τις 23 έως τις 27/10 με διοργανωτή το Ίδρυμα ITTF.  Συγκέντρωσε τον πρωτοφανή αριθμό των 156 συμμετοχών από 25 χώρες κι έδωσε ιδανική συνέχεια στην πρώτη διοργάνωση με αυτή την επωνυμία, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Ελλάδα ήταν αγωνιστικά παρούσα και φέτος με πέντε αθλητές. Μάλιστα είχε και κορυφαίες διακρίσεις στο παγκόσμιο ατομικό eventγια άτομα με Αλτσχάιμερ. Ο Γιώργος Χαριτάκης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ο Γιάννης Μιχαλοδημητράκης και ο Βασίλης Παπαδόπουλος το χάλκινο. Κι ενώ ποτέ δεν είναι σε πρώτη μοίρα το ποιοι αναδεικνύονται νικητές σε τέτοιες διοργανώσεις, για την Ελλάδα υπάρχει ιδιαίτερη σημειολογία: Διότι είχε τέσσερα άτομα συνολικά στο Alzaheimer Singles Open, όλα ήταν από το Ηράκλειο κι έμειναν στην ενασχόλησή τους με το άθλημα μετά το περσινό Φεστιβάλ στην πόλη τους. Ο Μίνωας Κοσμαδάκης συμπλήρωσε την τετράδα από την πόλη της Κρήτης, η οποία είχε και κοουτσάρισμα από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Παύλο Ποτουρίδη, αντιπρόεδρο του συλλόγου “Αλληλεγγύη” για το Αλτσχάιμερ και την Υγιή Γήρανση.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον, που είναι η κύρια διοργάνωση του WTT4HF, αλλά έχει γίνει και ξεχωριστά τα προηγούμενα χρόνια, πήρε μέρος με τα γαλανόλευκα χρώματα ο Ανδρέας Μπάγιας, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λουξεμβούργο.

Στις 23/10 έγινε η τελετή έναρξης, ενώ οργανώθηκε συνέδριο για την υγεία, όπως και πέρσι στην Κρήτη. Η μεγάλη αθλητική εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από το ITTF Foundation και το σωματείο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Maizières-lès-Metz, την Επιτροπή του διαμερίσματος Moselle και την Grand Est Table Tennis League, με την υποστήριξη της Γαλλικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (FFTT). Ανέδειξε την αυξανόμενη παγκόσμια αναγνώριση του ολυμπιακού αθλήματος ως ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία και την ευεξία. «Ο αριθμός-ρεκόρ στις συμμετοχές καταδεικνύει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των θεραπευτικών οφελών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και της δυνατότητάς της να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε διαφορετικές κοινότητες», σημείωσε σε ρεπορτάζ της η ITTF.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στο Alzaheimer Singles Open πήραν μέρος εννέα αθλητές από τη Βουλγαρία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στο στάδιο 1 σχηματίστηκαν τρία γκρουπ. Ο Χαριτάκης επικράτησε στο 1ο γκρουπ. Κατέβαλλε με 2-0 σετ τον Βούλγαρο Βέσελιν Νεντέλιτσεφ και τον Γάλλο Μισέλ Βάγκνερ. Ο Μιχαλοδημητράκης αγωνίστηκε στο 2ο γκρουπ και πήρε την πρωτιά νικώντας επίσης Γάλλο (Ντανιέλ Χάρμαν) και Βούλγαρο (Στόιλ Τότεφ) αντίπαλο με 2-0 σετ. Στο 3ο γκρουπ μετείχαν ο Παπαδόπουλος και ο Κοσμαδάκης. Ο πρώτος επικράτησε στο μεταξύ τους παιχνίδι με 2-0 σετ και προκρίθηκε ως 2ος στην επόμενη φάση. Αμφότεροι έχασαν από τον Καναδό Ντέιβιντ Μάουριν με 2-0 σετ και ο Κοσμαδάκης κατετάγη 3ος.

Το τελικό στάδιο είχε ταμπλό των «8» με τον Χαριτάκη να τοποθετείται στην κορυφή και τον Μιχαλοδημητράκη στη βάση του. Με δεδομένο ότι οι αθλητές ήταν έξι οι δυο Έλληνες είχαν bye ως πρώτα φαβορί. Ο Παπαδόπουλος απέκλεισε τον Βούλγαρο Στόιλ Τότεφ με 3-0 σετ κι έγινε ο τρίτος Έλληνας με εξασφαλισμένο μετάλλιο. Στα ημιτελικά ο Χαριτάκης κατέβαλλε τον Παπαδόπουλο με 3-0 σετ, ενώ ο Μιχαλοδημητράκης αποκλείστηκε από τον Καναδό Ντέιβιντ Μάουριν με 3-0 σετ.

Στον μεσημεριανό τελικό ο Χαριτάκης κάμφθηκε από τον Μάουριν με 3-1 σετ (6-11, 11-9, 5-11, 3-11). Πήρε την τιμητική 2η θέση με τους συμπατριώτες του Μιχαλοδημητράκη και Παπαδόπουλο να ακολουθούν.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον υπήρχαν τρεις κλάσεις. Ο Μπάγιας είναι στην κλάση 3, αγωνίστηκε στο 11ο γκρουπ και με 1 νίκη και 2 ήττες αρκέστηκε στην 3η θέση. Ξεπέρασε τον Ζαν Λουκ Ζοσόνγκ από το Λουξεμβούργο με 2-1 σετ και ηττήθηκε από τον Γάλλο Ζαν Λουί Ντουφλούξ με 2-1 και τον Ισπανό Αμάρο Μανουέλ Τσερεζουέλα με 2-0 σετ. Μπορούσε να συνεχίσει στο 3ο γκρουπ των αγώνων «παρηγοριάς», όμως δεν αγωνίστηκε.

Συμμετείχε όμως, στο διπλό ανδρών με συμπαίκτη τον Μάρκο Πίτερς από το Λουξεμβούργο. Στη Μen’s Doubles Class MD14 έμειναν 4οι στο 1ο γκρουπ με τρεις ήττες 2-0 σετ σε ισάριθμα ματς.

* Στην Τεχνική Επιτροπή των αγώνων ήταν ο πολύπειρος Έλληνας παράγοντας Γιώργος Σεληνιωτάκης.

* Εκτός από υπεύθυνο προπονητή είχε και συνοδό η αποστολή από το Ηράκλειο, τον Ανδρέα Βλάσση.

* Από το κανάλι του ITTF Foundation στο youtube υπήρχαν καθημερινά live μεταδόσεις. Η σημερινή έγινε στο λινκ 2024 World Parkinson’s Table Tennis Championships – FINAL DAY- session 1 και μετά τη 1 ώρα και 31 λεπτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον τελικό του Χαριτάκη.