Με κορυφαίο τον Δημήτρη Λημνιό που σκόραρε για πρώτη φορά με η γαλανόλευκη, η Εθνική έκανε άλλη μια θελκτική εμφάνιση και νίκησε 1-0 στην Αρμενία. Στους κορυφαίους Γιαννούλης, Παυλίδης, Γαλανόπουλος, αν και δεν υστέρησε κανείς.

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι από τα ματς του Οκτωβρίου, η Εθνική  συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και πέρασε από την Αρμενία με το “φτωχό 1-0. Το γκολ πέτυχε ο κορυφαίος της αναμέτρησης Δημήτρης Λημνιός (σκόραρε για πρώτη φορά με τη γαλανόλευκη) ύστερα από συνεργασία με τον Δημήτρη Γιαννούλη ο οποίος ήταν εξαιρετικός. Ο Σταφυλίδης ήταν επίσης σε αυτούς που ξεχώρισαν, ενώ Γαλανόπουλος και Παυλίδης ακιλούθησαν σε απόδοση χωρίς όμως να υστερεί κανείς. 

Ο Μάνταλος είχε δοκάρι μόλις στο 8ο λεπτό και ανάμεσα στις 20 τελικές που έκανε η Ελλάδα, αξιομνημόνευτη είναι η ευκαιρία του Μασούρα στο 80ό λεπτό όταν έστειλε τη μπάλα άουτ προ κενής εστίας. Με την κατοχή της μπάλας στο 60% φαίνεται ότι κάτι αλλάζει, Το σημαντικότερο ήταν ότι και πάλι οι διεθνείς έδειξαν την απαιτούμενη διάθεση, έμειναν πιστοί στο πλάνο Φαντ Σχιπ και έδειξαν α βαδίζουν στον σωστό δρόμο. 

Έτσι ξεκίνησαν

Ο Αμπραάμ Χασμανιάν κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της Αρμενίας και εκτός των απουσιών των “διάσημων” Μκιταριάν και Γκαζαριάν, δεν είχε στη διάθεσή του άλλους πέντε τραυματίες, με αποτέλεσμα στην αποστολή της ομάδας του να βρίσκονται 22 ποδοσφαιριστές. 

Για την αρχιχκή του ενδεκάδα και σε διάταξη 5-4-1 παρέταξε τους Αϊραπετιάν, Καλισίρ, Βοσκανιάν, Ισκανιάν, Χαμπαρτσουμιάν, Χοβνανισιάν, Χοβσεπιάν, Μπαρσεγκιάν, Βαρντανιάν και Καραπετιάν ο οποίος θα αποτελούσε τον εκφραστή των αντεπιθέσεων της ομάδας.

Από την  άλλη πλευρά ο Τζον Φαντ Σχιπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εικόνα στον αγώνα με τη Βοσνία και παρέταξε την ίδια ενδεκάδα με εκείνο το ματς κατά τα 10/11 της. Μοναδική αλλαγή ήταν αυτή του Βλαχοδήμου αντί του Πασχαλάκη. 

Έτσι σε διάταξη 4-2-3-1 (4-4-2 σε φάση άμυνας) οι εκλεκτοί ήταν οι Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Σταφυλίδης, Μπακάκης, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος, Λημνιός, Μάνταλος, Μπακασέτας, Παυλίδης.

Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε με τη Βοσνία

Η Εθνική μας ομάδα απόλυτα συγκεντρωμένη στο πλάνο της και με δέκα ίδιους παίκτες με το ματς με τη Βοσνία, μπήκε στο ματς με την  Αρμενία με την  ίδια διάθεση. Συγκέντρωση, προσήλωση στην στρατηγική του προπονητή, με κατοχή μπάλας και βελτιωμένη στα τελειώματα.

Μόλις στο 8ο λεπτό ο Μπακασέτας σούταρε δυνατά, ο Αϊραπετιάν απέκρουσε ασταθώς και ο Μάμταλος με νέο σουτ μέσα από την περιοχή  έστειλε τη μπάλα δοκάρι και άουτ. Στο 12′ η κεφαλιά του Σταφυλίδ από κόρνερ του Μπακασέτα έφυγε άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε το σουτ του Μάνταλου στο 14′.

Γκολ με συνταγή ΠΑΟΚ

Η Εθνική είχε στείλει το μήνυμα, αλλά η Αρμενία μετά το τριπλό καμπανάκι έγινε πιο συπαγής και έκλεισε τους διαδρόμους με μοναδική εξαίρεση ένα αριστερό αλλά άστοχο πλασέ του Μάνταλου. Κι ενώ όλα έδειχναν να βαίνουν στην ισορροπία ήρθε το ελληνικό γκολ.

Από εξαιρετική προσπάθεια του Γιαννούλη ο οποίος έφτασε στην περιοχή συνδυάστηκε με τον Παυλίδη και στη δεύτερη πάσα του βρήκε τον Λημνιό ο οποίος με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Αϊραπετιάν για το 0-1. 

Η τακτική του Φαντ Σχιπ

Ο Ολλανδός τεχνικός ακολούθησε την τακτική του Αμπέλ Φερέιρα δίνοντας όλη την αριστερή πλευρά στον Γιαννούλη, βάζοντας τον Μάνταλο από αριστερό εξτρέμ σε θέση δέκα σε φάση επίθεσης, με τον Λημνιό να κινείται στην αδύναμη πλευρά από δεξι εξτρέμ σε θέση φορ. 

Το γεγονός ότι ο Σταφυλίδης παίζει στόπερ αλλά είναι μπακ δημιουργεί μια κάλυψη ασφαλείας στα συνεχή ανεβάσματα του Γιαννούλη. Επίσης από τη δεξιά πλευρά ο Μπακάκης μένει πιο πολύ πίω, όπως ο Μάτος στον ΠΑΟΚ ώστε να είναι τρεις οι αμυντικοί σε κάθε περίπτωση.

Στον ίδιο ρυθμό

Στο δευτερο ημίχρονο η Ελλάδα εξακολούθησε να παίζει με το γκάζι πατημένο με την τακτική να αποδίδει άψογα και τον Λημνιό να “χάνει” σε δύο νέες μονομαχίες από τον Αϊραπετιάν που παραχώρησε κόρνερ στο 47′ και στο 66′ σε δύο τετ α τετ. Οι ωραίες πάσες ήταν από Μπακασέτα και Παυλίδη. Οι δυο τους είχαν και δύο καλές στιγμές στο 52′ και στο 56′.

Η Αρμενία πάντως ήτανα καλύτερη από το πρώτο ημίχρονο και  δημιούργησε καταστάσεις στα καρέ του Βλαχοδήμου. Πιο χαρακτηριστική η φάση του 61ου πρώτου λεπτού με τον Μπαργκεσιάν να αναγκάζει τον Βλαχοδήμο σε ασταθή επέμβαση και τον Σαρκίσοφ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα από θέση οφσάιντ.

Θα μπορούσε να το τελειώσει νωρίς

Η πρώτη  παρέμβαση  στο ματς από τον Φαντ Σχιπ ήταν η αλλαγή του Μασούρα στη θέση του Μάνταλου στο 67΄και η δεύτερη  ήταν η αλλαγή του Κουλούρη στη θέση του Παυλίδη. Ο Μασούρας έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 75′ όταν κουβαλώντας τη μπάλα σαράντα μέτρα πάτησε περιοχή αλλά πλάσαρε άστοχα θέλοντας να τελειώσει μόνος του τη φάση.

Στο 80 όμως ο Μασούρας έχασε αυτό που δε χάνεται. Από δεξιά ο Λημνιός έκανε τη σέντρα χαμηλά η μπάλα πέρασε από τον Αίραπετιάν και ο Μασούρας μόνος με την εστία στο δεύτερο δοκάρι κατάφερε να στείλει τη μπάλα πάνω από την εστία. Δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Μέχρι το τέλος η Εθνική είχε κι άλλες ευκαιρίες για να τελειώσει το ματς κάτι που δεν έκανε και σε ορισμένες περιπτώσεις αγχώθηκε κιόλας. Ωστόσο κράτησε τη νίκη  που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μετά το 2017 αλλά πιο σημαντικό είναι ότι συνέχισε τις καλές εμφανίσεις παίζοντας καλό ποδόσφαιρο.

Republica Stadion
9η αγωνιστική Προκτιματικής Φάσης EURO 2020
Αρμενία-Ελλάδα
Διαιτητής: Πάβελ Ρατσκόφσκι

Σκόρερ: – /35′ Λημνιός
Κίτρινες: Μπαρσεγκιάν, Εντιγκαριάν /Γιαννούλης, Μάνταλος, Σταφυλίδης

Αρμενία (Αμπραάμ Χασμανιάν): Αϊραπετιάν, Καλισίρ, Βοσκανιάν (83′ αβετισιάν), Ισκανιάν, Χαμπαρτσουμιάν, Χοβνανισιάν, Χοβσεπιάν (77′ Εντιγκαριάν), Μπαρσεγκιάν, Βαρντανιάν (59′ Σαρκίσοφ), Καραπετιάν.

Ελλάδα (Τζον Φαντ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Σταφυλίδης, Μπακάκης, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος, Λημνιός, Μάνταλος (67′ Μασούρας), Μπακασέτας (81′ Δώνης), Παυλίδης (73′ Κουλούρης).

Δείτε το LIVE του novasports,gr