6 πράγματα που περιμένουμε να ζήσουμε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μία ανάσα πριν την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ, διαβάστε όλα όσα ανυπομονούμε να ζήσουμε στις επόμενες δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, η υπόσχεση είναι ότι θα ζήσουμε μία μεγάλη γιορτή. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σβήνει 60 κεράκια  – 60 χρόνια ιστορίας που καθόρισαν, αρχικά, το ελληνικό σινεμά, αλλά μέσα στην πορεία του, συναγωνίστηκαν και το διεθνές. 

Η φετινή επετειακή διοργάνωση υπόσχεται ότι θα κοιτάξει με γλύκα και νοσταλγία το παρελθόν, τιμώντας τη διαδρομή του φεστιβάλ μέσα στα χρόνια, αλλά θα είναι ακόμα πιο φρέσκια, μοντέρνα και πιο επίκαιρη από ποτέ. Οπως το σινεμά οφείλει. 

Πλούσιο πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις, ματιές σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, μεγάλα αφιερώματα, καλεσμένοι, πρόσωπα, δράσεις, πάρτυ!

Ποια είναι τα 6 πράγματα που ξεχωρίσαμε;

Πρεμιέρα και λήξη του φεστιβάλ: διπλή Σκάρλετ Τζοχάνσον! Η μεγάλη πρεμιέρα του φεστιβάλ αλλά και το πανηγυρικό του φινάλε, είναι δύο ταινίες που κέντρισαν την προσοχή κριτικών και κοινού στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο, ενώ ακούγονται δυνατά και για την οσκαρική κούρσα. Τι άλλο έχουν κοινό; Την πρωταγωνίστριά τους. Απόψε θα τη δούμε  στην «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ, δίπλα στον Ανταμ Ντράιβερ (και οι δύο ερμηνείες άξιες βραβείου φέτος), ενώ στην ταινία λήξης του φεστιβάλ, το «Τζότζο» του Τάικα Γουατίτι η 35χρονη πρωταγωνίστρια υπόσχεται να μάς εκπλήξει με κάτι εντελώς διαφορετικό κι ανατρεπτικό. 

«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: πανελλήνια πρεμιέρα για την συμπαραγωγή της Nova! Δώσαμε το παρόν στην παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο, θα είμαστε εδώ και για την πρώτη προβολή της στην Ελλάδα. Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης», «A Blast»), είναι η νέα συμπαραγωγή της Nova ακολουθεί τις ιστορίες δύο γυναικών στην ελληνική επαρχία. Μία αυτοκαταστροφική διοικητής της αστυνομίας, δέκα χρόνια ξεχασμένη στο Μεσολόγγι με δυσμενή μετάθεση. Μία ντόπια εργάτρια στις ιχθυοκαλλιέργειες που προσπαθεί να ξεφύγει από την επαρχιακή της ζωή. Δύο γυναίκες ζουν, αγωνιούν και παλεύουν με παράλληλες ζωές που θα συναντηθούν με έναν τραγικό τρόπο. Μία κινηματογραφική παραβολή. Ενα συμβολικό παραμύθι για τους χαμένους ανθρώπους, την ξεχασμένη ελληνική επαρχία, τα μυστικά, τις ενοχές, τη χαμένη αξιοπρέπεια. Με την υπογραφή ενός δημιουργού που τολμά πάντα ένα δικό του στιλ στο σενάριο και την φρέσκια κινηματογράφηση. «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι φυσικά κομμάτι του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και φέτος στη Θεσσαλονίκη θα δούμε το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς:  17 ελληνικές ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, αλλά και δεύτερες ματιές και ειδικές προβολές κλασικών ταινιών. 

Τι θα πει το filthy mouth του Τζον Γουότερς! «Πάπας του Trash», «Βασιλιάς του Εμετού», «Βασιλιάς του Κακού Γούστου». Ο,τι κι αν ακούσετε για τον Τζον Γουότερς, είναι αληθινό. Φέτος το φεστιβάλ θα του απονείμει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο κι ο 73χρονος cult σκηνοθέτης («Pink Flamingos», «Hairspray», «Cry-Baby»), εικαστικός και συγγραφέας, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που δεν κωλώνει πουθενά, εκτός από το masterclass του, θα φέρει στη Θεσσαλονίκη το stand-up πρόγραμμά του, «FilthyWorld», για μία μοναδική κι άχαστη βραδιά. Kάτι ανάμεσα σε καυστική πολιτική πρόζα, σάτιρα και παραλλήρημα, ο Γουότερς σκορπά την εμπειρία του (και κυρίως την ευφυία του) «για το πώς να επιβιώσετε σε ένα κόσμο που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Θα είμαστε την πρώτη σειρά. 

«Φεστιβάλ»: ένα κόμικ για τα 60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!  Στην επετειακή του 60η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφασίζει να γιορτάσει με έναν ξεχωριστό τρόπο – στρέφοντας το βλέμμα ταυτόχρονα προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αντί για μία συνηθισμένη έκδοση, το 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μάς παρουσιάζει το «Φεστιβάλ» – ένα comic book φτιαγμένο από νέους δημιουργούς, εμπνευσμένο όμως από όλα όσα έχουν συμβεί μέσα κι έξω από τις αίθουσες, σε 6 δεκαετίες κινηματογραφικής Ιστορίας. Οι comic artists Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη, έγραψαν και σχεδίασαν μια ερωτική ιστορία που μιλά ταυτόχρονα για σινεμά, τέχνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Αλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες: είναι οι μέρες και οι νύχτες, οι σκοτεινές αίθουσες, τα φωτεινά πρωινά στη θάλασσα και η κοσμοσυρροή στα μπαρ, οι γνωριμίες, οι συνεργασίες κι οι συμπαραγωγές, οι συζητήσεις για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Overview Effect: στο τέλος μένουν μόνο οι ταινίες. Ανυπομονούμε να μπούμε στις αίθουσες και να δούμε ό,τι το φεστιβάλ έχει να προτείνει φέτος, ειδικά στην επιλογή του για το διαγωνιστικό τμήμα. Ως φετινή θεματική, ή τρόπο να κοιτάς το σινεμά και τον κόσμο, το φεστιβάλ έχει επιλέξει το «Overview Effect», δηλαδή το φαινόμενο της Πανοραμικής Εντύπωσης, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια στον πυρήνα της. Η πανοραμική εντύπωση αφορά τον τρόπο που κοιτάζουμε τη Γη, τη ζωή, τους εαυτούς μας από μακριά. Το πώς ανακαλύπτουμε ότι αυτά που μοιάζουν να μας χωρίζουν στη Γη, εξαφανίζονται όταν τα κοιτάς από απόσταση. Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το Overview Effect βρίσκεται πίσω από τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, αλλά βγαίνει και έξω από τη μεγάλη οθόνη. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος οι ταινίες του τμήματος αποτελούν πηγή έμπνευσης για μια πρωτότυπη έκθεση νέων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι βλέπουν ο καθένας με τον τρόπο του μια ταινία του διαγωνιστικού και φιλοτεχνούν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. 

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.