Παράλληλα με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων ανδρών-γυναικών η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση θα έχει συμμετοχή σε τουρνουά μικρών ηλικιών, επίσης πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Θα είναι με τέσσερα παιδιά 14 ετών στο όπεν Under 13 και Under 15 της Τσεχίας, που θα γίνει στο Πλζεν από αύριο Τετάρτη 16 μέχρι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και είναι το 6ο και τελευταίο στα Europe Youth Series του 2024. Το πρωί αναχώρησαν για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης οι παίδες Κωνσταντίνος Αλεξούδης, Λευτέρης Νότης και οι κορασίδες Χριστίνα Τζενίδη και Άννα Φανουρία Μήτκα. Όλοι είναι από σωματεία της Βόρειας Ελλάδας. Τα δύο αγόρια από τη Φιλία Ορεστιάδας και τα δύο κορίτσια από τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης.

Θα μετάσχουν στο απλό, το διπλό μικτό και το ομαδικό αθλητών και αθλητριών αντίστοιχα έως 15 ετών και στην τεχνική καθοδήγηση θα έχουν τους σωματειακούς προπονητές Μανώλη Αλαρούπι (της Φιλίας) και Λευτέρη Τσόκανο (της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης). Θα τσεκάρουν την αγωνιστική τους κατάσταση μέσα από πολλά ματς και θα κυνηγήσουν υψηλά πλασαρίσματα. Να θυμίσουμε μάλιστα, ότι η τριάδα από τη ΧΑΝΘ (μαζί με τον προπονητή) εκπροσώπησε το περασμένο καλοκαίρι τη χώρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και είναι και στην τρέχουσα περίοδο στην κατηγορία των κορασίδων. Με πολλές διεθνείς παραστάσεις πια, ο επίσης γεννημένος το 2010, Αλεξούδης, κυνηγά και βαθμούς για την ευρωπαϊκή κατάταξη. Ο Νότης ετοιμάζεται για πρωτόγνωρη εμπειρία στο εξωτερικό και θα προσπαθήσει για το καλύτερο μέσα από αξιόλογες εμφανίσεις.

Η Τζενίδη, νούμερο 2 αυτόν τον μήνα στον ελληνικό πίνακα αξιολόγησης κοριτσιών Κ15, είναι σήμερα πρωταθλήτρια Ελλάδας στο διπλό μικτό παίδων-κορασίδων. Ο Αλεξούδης, νούμερο 3 στην ελληνική κατάταξη της κατηγορίας, αναδείχτηκε το 2024 δευτεραθλητής Ελλάδας στο απλό παίδων. Η Μήτκα, νούμερο 7, πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό και το διπλό κορασίδων στην ίδια διοργάνωση. Ο Νότης από την Αθήνα, ο οποίος μετακινήθηκε το καλοκαίρι στον ΓΣ Φιλία, είναι τον Οκτώβριο στο νούμερο 29 του ελληνικού ranking.

Το πρόγραμμα στο Europe Youth Tournament του Πλζεν ανοίγει με το ομαδικό, όπου με το σύστημα κορμπιγιόν μπορούν ν’ αγωνιστούν και δίδυμα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει γκρουπ με την κλήρωση να διενεργείται σήμερα το μεσημέρι. Εφαρμόζεται σύστημα «μία ομάδα προς όλες», ανάλογα με την κατάταξή τους στο γκρουπ άλλες συνεχίζουν στο κυρίως ταμπλό A Finals και άλλες στο πιο κάτω επίπεδο Β Finals.

Δεκατέσσερις ομάδες πρόκειται να εμφανιστούν στους παίδες και 8 στις κορασίδες. Η αντιπροσωπευτική ομάδα αγοριών είναι 6ο φαβορί και εκείνη των κοριτσιών 7ο. Πέρα από την οικοδέσποινα Τσεχία, στις συμμετέχουσες χώρες είναι η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Στα κορίτσια αγωνίζεται και η Ρουμανία. Στο απλό παίδων θα έχουν εκπροσώπηση κι άλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία. Εκεί αναμένεται ν’ αγωνιστούν 66 αθλητές και στο απλό κορασίδων 46. Ο Αλεξούδης έχει υψηλό seed, καθώς βρίσκεται στο νούμερο 12. Στο διπλό μικτό Under 15 τα ζευγάρια είναι Αλεξούδης/Μήτκα και Νότης/Τζενίδη.

Το απλό αρχίζει την Παρασκευή 18/10 επίσης με γκρουπ και ακολουθούν ταμπλό με A Finals και Β Finals. Με νοκ άουτ σύστημα από την αρχή γίνεται το διπλό μικτό, επίσης στο τελευταίο τριήμερο.

Να σημειωθεί τέλος ότι competition manager των αγώνων ορίστηκε από την ETTU η Σλοβάκα Βικτόρια Λουσένκοβα, η οποία είχε την ίδια θέση τον περασμένο Απρίλιο στο 2ο Greek Open των Europe Youth, που έγινε στο Λουτράκι Κορινθίας.