Με τον Στάθη Μανωλόπουλο να λυγίζει στα έξι σετ μίας ακόμα «μάχης» στο απλό εφήβων έκλεισε σήμερα 20/07 το μεσημέρι η ελληνική αγωνιστική παρουσία στο Μάλμε.

Ο 19χρονος πρωταθλητής μας αντιμετώπισε για τον 3ο γύρο τον Γάλλο Αντουάν Ζαν Κριστιάν Νουαρό και με θετική σκέψη και μαχητικό πνεύμα κυνήγησε την πρώτη 16άδα στην πετυχημένη, έτσι κι αλλιώς, πορεία του. Κάμφθηκε με 4-2 γιατί μετά τα μέσα του 5ου σετ και με το σκορ στο 2-2 ο εκπρόσωπος αυτής της κορυφαίας παγκοσμίως σχολής στην επιτραπέζια αντισφαίριση ανέβασε κι άλλο την απόδοσή του και δεν έκανε λάθη. Στην τελευταία του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων όμως, ο Μανωλόπουλος βρέθηκε στις θέσεις 17-32, παρουσιάστηκε ικανότατος και παίρνει νέα ώθηση για το μέλλον. Όπως έδειξαν την αγωνιστική τους ποιότητα κι άλλοι νεαροί Έλληνες κι αυτό σαφώς θα το κρατήσουν για τη συνέχεια, άσχετα αν έλειψε η συνολική διάκριση στη διοργάνωση, που τελειώνει αύριο Κυριακή 21/07 στην πόλη της Σουηδίας. Η αποστολή παίρνει σήμερα το απόγευμα από την Κοπεγχάγη την πτήση επιστροφής για να γυρίσει γύρω στις 9 το βράδυ στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι στα ατομικά αγωνίσματα καταγράφηκαν άλλα τρία πλασαρίσματα στις θέσεις 17-32, στο διπλό εφήβων με τους Δημήτρη Σωτηρόπουλο/Γιάννη Κούτρα, στο διπλό μικτό Under 19 με τους Αλέξανδρο Μαδέση/Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη και στο διπλό μικτό Under 15 με τους Γιάννη Κιοσελόγλου/Χριστίνα Τζενίδη. Στον 2ο γύρο του απλού αποκλείστηκαν ο έφηβος Αλέξανδρος Μαδέσης, η νεάνιδα Στέλλα Τζαρίδου και ο παις Κώστας Φάκαρος (θέσεις 33-64) και στο ομαδικό η Ελλάδα είχε θέσεις, που τη βάζουν στη Β κατηγορία της επόμενης περιόδου: Τη 16η στους παίδες (οι οποίοι άρχισαν και συνέχισαν στο Α επίπεδο), τη 19η οι κορασίδες, τις 19-20 οι έφηβοι και την 31η οι νεάνιδες.

Ο Μανωλόπουλος (νούμερο 58 στο τουρνουά) πήγε με την καλύτερη ψυχολογία στο σημερινό ματς μετά τις χτεσινές σπουδαίες νίκες απέναντι στον Ντάλστρομ από την οικοδέσποινα χώρα και το 14ο φαβορί, τον Σλοβάκο Πάλουσεκ, που την Τρίτη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό εφήβων. Ο Νουαρό (νούμερο 37) δεν ήταν αχτύπητος, είχε αρχίσει επίσης από τα προκριματικά γκρουπ την πορεία του, αλλά διαθέτει επίσης μεγάλη αξία όντας βασικός στην εθνική Γαλλίας, που κατετάγη 3η στο ομαδικό εφήβων στο Μάλμε.

Με θερμή συμπαράσταση από τα μέλη της ελληνικής αποστολής και τον δυσκολοκατάβλητο τρόπο παιχνιδιού του ο νεαρός αμυντικός αποτέλεσε από την αρχή ξεκάθαρη απειλή για τον Νουαρό, ώσπου ο τελευταίος έβγαλε πολύ καλό παιχνίδι μετά το 2-2 και υπερίσχυσε και στις λεπτομέρειες.

Στο εναρκτήριο σετ ο Μανωλόπουλος έχασε προβάδισμα τριών πόντων (9-6), αλλά στα σερβίς του πήρε επιθέσεις και τους καθοριστικούς πόντους. Στο 2ο σετ μέτρησε καθοριστικά το άψογο ξεκίνημα του Γάλλου (8-0). Ο Νουαρό κράτησε τον έλεγχο και στη συνέχεια για το 5-2 κι όταν ο πρωταθλητής μας πλησίασε στον πόντο με δύο εξαιρετικές ενέργειες, βρήκε πάλι διεξόδους με τη σταθερή του επίθεση.

Στην αρχή του 4ου σετ οι άμυνες πήγαν καλύτερα για τον Μανωλόπουλο, τις συνδύασε και με θαυμάσια σπιν από το forehand και αποσυντόνισε για λίγο τον αντίπαλό του φτάνοντας στο 6-0. Ο Νουαρό αντέδρασε κι όταν μείωσε σε 6-5 ο νεαρός διεθνής μας πήρε τάιμ άουτ. Ήταν το πρώτο κρίσιμο σημείο του αγώνα αυτό και εξελίχτηκε υπέρ της ελληνικής πλευράς, καθώς στην επιστροφή στο τραπέζι ο Μανωλόπουλος πήγε στο 9-5 και όταν ο Νουαρό πλησίασε ξανά στον πόντο μία αλλαγή στο σερβίς και οι εξαιρετικές άμυνες έφεραν την ισοφάριση.

Στο επίσης ισορροπημένο 5ο σετ ο αθλητής της Γαλλίας έχασε δύο πρώτα σπιν στη σειρά και με το σκορ στο 6-5 σε βάρος του έκανε χρήση του τάιμ άουτ. Μετά δεν υπέπεσε σε κανένα λάθος, πίεσε με το σερβίς κι έφτασε στο νέο προβάδισμα.

Στο 6ο σετ επηρέασε χαμένο σπιν του αθλητή μας στο 2-4 και με τον αντίπαλο να έχει τραβηχτεί μακριά από το τραπέζι. Ο Νουαρό βρέθηκε απρόσμενα στο +3 παίρνοντας και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση παράλληλα συνέχισε με ευχέρεια τις επιθέσεις με το forehand και διαμόρφωσε το τελικό 4-2 σετ (11-9, 2-11, 5-11, 11-8, 7-11, 4-11).

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΙΚΤΑ

Από τα ατομικά αγωνίσματα, τα πρώτα που ολοκληρώθηκαν στο Μάλμε, ήταν αυτά του διπλού μικτού στις δύο ηλικιακές κατηγορίες.

Στο διπλό μικτό Under 19 αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης οι Ντάνιελ Μπερθόζα και Βερόνικα Ματιούνινα από την Ισπανία και την Ουκρανία αντίστοιχα. Στον τελικό επιβλήθηκαν των Πολωνών Μάρσελ Μπλάστζικ/Ζουζάνα Βιέλγκος με 3-0 σετ (11-6, 11-7, 11-3). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν δύο ζευγάρια από τη Γαλλία, οι Σελιάν Μπεσνιέ/Κλέα Ντε Στοπελέρ και οι Φλαβιέν Κότον/Λεάνα Οσάρ.  

Στο διπλό μικτό Under 15 πήραν το χρυσό μετάλλιο οι Άλεξ Πακούλα/Καταρζίνα Ραϊκόβσκα  από την Πολωνία, με την τελευταία να έχει παρουσιάσει το μεγάλο της ταλέντο και στο 2ο Greek Open στο Λουτράκι τον περασμένο Απρίλιο. Στον τελικό ξεπέρασαν τους Τσέχους Γιαν Σκάλντα/Χάνκα Κοντέτοβα με 3-1 σετ (11-9, 12-10, 4-11, 11-6). Την 3η θέση μοιράστηκαν οι Γάλλοι Νολάν Τζόνστον/Λίζα Ζάο και οι Ρουμάνοι Ρόμπερτ Ιστράτε/Αντρέα Μπαϊάζου.