Το Λιτς της Αυστρίας ανοίγει το πρωί τις πύλες του για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων και οι εκπρόσωποι της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι έτοιμοι να σταθούν άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων.

Μία σειρά από μεγάλες διοργανώσεις ατομικού χαρακτήρα συνάντησαν τους τελευταίους μήνες στην ολυμπιακή χρονιά, παρόμοια πρόκληση αναλαμβάνουν και τώρα στο πρώτο κομμάτι της νέας σεζόν. Η ετήσια διοργάνωση διεξάγεται στο Tips Arena Linz από αύριο Τρίτη 15 έως την Κυριακή 20/10 και για τα γαλανόλευκα χρώματα αγωνίζονται οι Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Σταματούρος,  Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Κατερίνα Τόλιου, Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ελισάβετ Τέρπου. Στην τεχνική καθοδήγηση θα είναι οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής και Γιώργος Καρύτσας.

Περίπου 250 αθλητές και αθλήτριες από 41 χώρες δίνουν το «παρών» μαζί με τους κατόχους ρωσικού ή λευκορωσικού διαβατηρίου, οι οποίοι αγωνίζονται σαν oυδέτεροι. Διοργανώτρια είναι η ομοσπονδία της Αυστρίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ETTU). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα ατομικά αγωνίσματα, δηλαδή το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες, όπως και το διπλό μικτό. Η Ελλάδα των συνολικά 13 μεταλλίων στον θεσμό δεν θέτει τόσο υψηλές βλέψεις φέτος, αλλά σαφώς έχει το τεράστιο κίνητρο να κυνηγήσει παντού καλά πλασαρίσματα χωρίς την πίεση άλλων αγώνων.

Στα πρώτα γερά τεστ στο εξωτερικό ήρθαν πριν από έναν μήνα τα συνολικά πέντε μετάλλια στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και αν μη τι άλλο προσθέτουν αυτοπεποίθηση στους αθλητές μας. Ο Αγγελάκης και η Τόλιου προέρχονται από το χρυσό στο απλό (ο πρώτος, που ήταν και 2ος στο διπλό ανδρών, βρίσκεται πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών) και άλλα δύο μέλη της αποστολής, ο Σταματούρος και η Παπαδημητρίου είχαν ασημένιο στο ομαδικό ανδρών και χάλκινο στο διπλό γυναικών αντίστοιχα.

Η αρχή γίνεται αύριο Τρίτη με τα γκρουπ του απλού και τα προκριματικά στο διπλό μικτό. Οι πρώτες κληρώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 13/10 και οι προκρίσεις στην επόμενη φάση αποτελούν τον αρχικό στόχο των αθλητών μας. Στο απλό ανδρών ο Γιώργος Σταματούρος πήγε στο 14ο γκρουπ. Θα συναντήσει τον Βέλγο Άντριεν Ρασενφόσε (επικεφαλής) και τον Σλοβάκο Αλεξάντερ Βάλουκ.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης παίρνει μέρος στο 16ο γκρουπ με αντιπάλους τον Ούγγρο Σάμπα Άντρας (επικεφαλής) και τον Σέρβο Πέρο Τέπιτς.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος τέθηκε 1ο φαβορί στο 23ο γκρουπ. Αναμετριέται με τον Κροάτη Λέον Μπένκο και τον Ισλανδό Ματίας Σάντχολτ.

Στο απλό γυναικών η Ελισάβετ Τέρπου κληρώθηκε στο 7ο γκρουπ για ν’ αντιμετωπίσει τη Ρακέλ Μορέ από την Ελβετία (επικεφαλής) και τη Μίριαμ Καρνοβάλε από την Ιταλία.

Η Κατερίνα Τόλιου είναι στο 9ο γκρουπ με την Κροάτισσα Λέα Ράκοβατς (επικεφαλής) και τη Σέρβα Ρέκα Μπέζεγκ.

Η Μαλαματένια Παπαδημητρίου βρίσκεται στο 10ο γκρουπ με τη Σέρβα Σαμπίνα Σουργιάν (επικεφαλής) και την Έμα Κλεμέντ από τη Δανία.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΑΠΛΟ

Σε κάθε γκρουπ τα ματς γίνονται με το σύστημα «πουλ». Στους άνδρες έχουν δημιουργηθεί 32 γκρουπ και οι ισάριθμοι νικητές προκρίνονται στον 1ο γύρο, όπου θα πλαισιώσουν 32 seeded αθλητές. Στις γυναίκες τα γκρουπ είναι 24 κι επίσης 32 ονόματα βρίσκονται κατευθείαν στο ταμπλό των «64». Την πρόκριση στον 1ο γύρο κατακτούν οι 16 νικήτριες των ομίλων από το 1 έως το 16 και μετά γίνεται προκριματικό ματς ανάμεσα στις δεύτερες όλων των ομίλων και τις νικήτριες των ομίλων από το 17 έως το 24. Οι 16 νικήτριες από αυτά τα παιχνίδια θα μπουν επίσης στα νοκ άουτ. Όλοι οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό του απλού θα γίνουν με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ, όλοι οι αγώνες του προκριματικού σταδίου με εκείνο του καλύτερου των πέντε σετ.  

Στα διπλά εφαρμόζεται από την αρχή νοκ άουτ σύστημα, συνεπώς υπάρχουν ταμπλό και στα προκριματικά. Στο διπλό ανδρών ο Αγγελάκης με τον Σλοβάκο συμπαίκτη του Βανγκ Γιανγκ είναι 1ο φαβορί και αρχικά προχωρούν χωρίς αγώνα.  Στον 2ο προκριματικό αντιμετωπίζουν μεθαύριο 16/10 τους Μάρτιν Φρόσετ/Κάι Νοά Λαμ από τη Νορβηγία.

Στον 1ο προκριματικό οι Σγουρόπουλος/Σταματούρος συναντούν τους Ντάνιελ Κόγκανς – Κεστούτις Ζέιμις (Λετονία/Λιθουανία).

Στο διπλό γυναικών είναι στα προκριματικά οι Τέρπου/Παπαδημητρίου. Στον 1ο γύρο κληρώθηκαν με τις Φου Γιου/Τζιενί Σάο από την Πορτογαλία και τις αντιμετωπίζουν την Τετάρτη.

Η Τόλιου με την Τουρκάλα Σιμπέλ Αλτίνκαγια είναι απευθείας στα νοκ άουτ των «32». Με τη διαβάθμιση των ζευγαριών χτες για το κυρίως ταμπλό πήγαν στο πάνω μέρος και περιμένουν αντίπαλο από τα προκριματικά.  

Στο διπλό μικτό ανδρών-γυναικών είναι δύο τα ελληνικά ζευγάρια και περνάνε από την προκριματική διαδικασία. Έχει σχηματιστεί ταμπλό των «64». Ο Αγγελάκης και η Τόλιου κοντράρονται αύριο με τους Μάρτιν Άντερσεν/Γιοζεφίνα Χαάγκενσεν από τη Νορβηγία. Bye πήγαν στον 2ο προκριματικό οι Σταματούρος/Παπαδημητρίου και αύριο το βράδυ θα τεθούν αντιμέτωποι είτε με τους Νιχάντ Μαμάντοφ/Λεμάν Αμπντουλχαμίντοβα από το Αζερμπαϊτζάν είτε με τους Κας Φαν Ουστ/Μάργκο Ντεγκράεφ από την Ολλανδία και το Βέλγιο αντίστοιχα.

Των «32» όλα τα κεντρικά ταμπλό με 16 ζευγάρια να έχουν περάσει απευθείας σε αυτά. Όσοι προχωρήσουν δύο γύρους στα προκριματικά περνάνε στα κυρίως ταμπλό. Όλοι οι αγώνες διπλού θα λήγουν από 3-0 έως 3-2 σετ.

Το πρωτάθλημα έχει αρχικά διήμερη προκριματική φάση και μόνο στο μικτό το βράδυ της Τετάρτης αρχίζει κυρίως ταμπλό. Η ETTU έχει ανακοινώσει στην πλατφόρμα των live streaming ότι καθημερινά θα μεταδίδονται όλοι οι αγώνες από τα τραπέζια 1 έως 8. Βεβαίως, το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα έχει και ματς Ελλήνων και τα λινκ μπορείτε να τα βρίσκετε καθημερινά στη διεύθυνση https://www.ettu.tv/en-int/page/home-ettu.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το πρόγραμμα των αγώνων των διεθνών μας στο επόμενο διήμερο σε ώρες Ελλάδας (μία ώρα μπροστά από την Αυστρία):

Στα αγωνίσματα του απλού:

Τρίτη 15/10:

Σταματούρος – Ρασενφόσε (Βέλγιο) στις 12:00 τραπέζι 8

Σγουρόπουλος – Σάντχολτ (Ισλανδία) στις 12:00 τραπέζι 11

Τέρπου – Καρνοβάλε (Ιταλία) στις 13:10 τραπέζι 8

Τόλιου – Μπέζεγκ (Σερβία) στις 13:10 τραπέζι 10

Παπαδημητρίου – Κλεμέντ (Δανία) στις 14:55 τραπέζι 3

Αγγελάκης – Άντρας (Ουγγαρία) στις 16:40 τραπέζι 2

Σγουρόπουλος – Μπένκο (Κροατία) στις 16:40 τραπέζι 9

Τετάρτη 16/10:

Τέρπου – Μορέ (Ελβετία) στις 11:30 τραπέζι 7

Τόλιου – Ράκοβατς (Κροατία) στις 11:30 τραπέζι 9

Παπαδημητρίου – Σουργιάν (Σερβία) στις 11:30 τραπέζι 10

Σταματούρος – Βάλουκ (Σλοβακία) στις 13:50 τραπέζι 4

Αγγελάκης – Τέπιτς (Σερβία) στις 13:50 τραπέζι 6

Στο διπλό ανδρών:

Τετάρτη 16/10:

Σγουρόπουλος/Σταματούρος – Κόγκανς/Ζέιμις (Λετονία/Λιθουανία) στις 10:35 τραπέζι 7

Αγγελάκης/Βανγκ – Μάρτιν Φρόσετ/Κάι Νοά Λαμ (Νορβηγία) 16:55 τραπέζι 2

Στο διπλό γυναικών:

Τετάρτη 16/10:

Τέρπου/Παπαδημητρίου – Φου/Σάο (Πορτογαλία) στις 10:00 τραπέζι 1

Στο διπλό μικτό:

Τρίτη 15/10:

Αγγελάκης/Τόλιου – Μάρτιν Άντερσεν/Γιοζεφίνα Χαάγκενσεν (Νορβηγία) στις 10:00 τραπέζι 5

Σταματούρος/Παπαδημητρίου με νικητή αγώνα Μαμάντοφ/Αμπντουλχαμίντοβα (Αζερμπαϊτζάν) – Φαν Ουστ/Ντεγκράεφ (Ολλανδία/Βέλγιο) στις 21:10, δεν έχει οριστεί ακόμα τραπέζι  

* Η Ελλάδα βρίσκεται σε… αγαπημένα εδάφη, αφού πριν από 11 χρόνια σε άλλο μέρος της Αυστρίας, το Σβέσχατ, είχε πανηγυρίσει την ιστορική διάκριση με το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό ανδρών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στην ίδια διοργάνωση ο Γκιώνης είχε πάρει και το χάλκινο στο απλό.   

* Σε 14 τραπέζια θα γίνουν οι αγώνες, η αρένα διαθέτει και δύο μεγάλες αίθουσες προπόνησης.  

* Το Λιντς φιλοξενεί πρώτη φορά Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας, αλλά διεξάγει εδώ και χρόνια σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις στο άθλημα. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι διοργάνωσε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2005, το πρώτο στο οποίο υπήρξε ελληνική συμμετοχή με την Αγγελίνα Παπαδάκη.

* Στους πρωταθλητές της αμέσως προηγούμενης διοργάνωσης ατομικών συναντάμε κι έναν γνώριμο στο ελληνικό κοινό, αθλητή, από την περασμένη σεζόν: Τον Γάλλο Εμμανουέλ Λεμπεσόν, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και το 2022 είχε πάρει τον ευρωπαϊκό τίτλο με την επίσης Γαλλίδα Γιουάν Τζια Ναν. Πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών ήταν στο Μόναχο ο Γερμανός Κιου Ντανγκ και νικητές του διπλού οι Σουηδοί Κρίστιαν Κάρλσον/Ματίας Φαλκ. Στις γυναίκες πήρε δύο χρυσά μετάλλια η Σοφία Πολκάνοβα από την Αυστρία, στο απλό και στο διπλό με τη Ρουμάνα Μπερναντέτ Σοκς.