Ο Τρουλς Μέρεγκαργτ έγινε ο 2ος Σουηδός, που φτάνει σε τελικό Ολυμπιακού τουρνουά στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Μετά την έκπληξη στους «32» κόντρα στο 1ο φαβορί του απλού ανδρών, τον Κινέζο Βανγκ Τσουτσίν, ο τρομερά ταλαντούχος αθλητής προχωρά ακάθεκτος στο Παρίσι και το μεσημέρι έκανε νέο ιστορικό βήμα. Λυγίζοντας στον μοναδικό συναρπαστικό ημιτελικό της ημέρας τον Βραζιλιάνο Χούγκο Καλντεράνο με 4-2 σετ, εξασφάλισε το μετάλλιο και κινήθηκε στα χνάρια του αξεπέραστου Γιαν Όβε Βάλντνερ, ο οποίος είχε αναδειχτεί νικητής το 1992 στη Βαρκελώνη και ήταν φιναλίστ το 2000 στο Σίδνεϊ. Από τη 2η θέση των φαβορί ξαναβρίσκεται στον τελικό μετά το Τόκιο ο Φαν Ζεντόνγκ. Ο Κινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής του αγωνίσματος κυριάρχησε στο άλλο ματς της 4άδας με τον νεαρό Γάλλο Φέλιξ Λεμπρούν και διατήρησε την εντυπωσιακή παράδοση με φιναλίστ από την ασιατική χώρα επί 28 χρόνια.

Κι ενώ στους άνδρες τίθεται πάλι το μεγάλο ερώτημα αν μπορεί να σπάσει η κυριαρχία της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στο άθλημα, στις γυναίκες η Κίνα εξακολουθεί να εμφανίζεται ασυναγώνιστη. Στο απλό γυναικών θα έχουμε στον τελικό ίδιο ζευγάρι με το Τόκιο. Από την κορυφή του ταμπλό η Σουν Γινγκσά και από τη βάση η Τσεν Μενγκ προχώρησαν στο αποφασιστικό ματς νικώντας στα ημιτελικά με 4-0 σετ τις Χίνα Χαγιάτα (Ιαπωνία) και Σιν Γιουμπίν (Κορέα) αντίστοιχα. Αύριο Σάββατο 03/08 στις 15:30 ώρα Ελλάδας (14:30 τοπική) γίνεται ο τελικός των γυναικών και μεθαύριο Κυριακή 04/08, επίσης στις 15:30, ο τελικός των ανδρών, ενώ θυμίζουμε ότι υπάρχουν ματς για τις θέσεις 3-4. Στις 05/08 μπαίνει στη δεύτερη ενότητά του το τουρνουά με το ομαδικό.

Στο απλό ανδρών οι ημιτελικοί αναμένονταν με τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί υπήρχε και Γάλλος σε αυτούς, αλλά κι επειδή είχαν προηγηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο τέλος ο Μέρεγκαρντ έγινε φυσικά το πρόσωπο της ημέρας. Ο δικός του αγώνας συγκέντρωνε, έτσι κι αλλιώς, τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς πρώτη φορά είχαν μπει στα ημιτελικά Ολυμπιακού τουρνουά ο 22άχρονος Σκανδιναβός και ο Λατινοαμερικάνος Καλντεράνο, πρώτη φορά βρέθηκε σε αυτό το σημείο μη Ασιάτης και μη Ευρωπαίος αθλητής! Ο Καλντεράνο προχώρησε ως νούμερο 4 των φαβορί. Ο Μέρεγκαρντ με τη σπουδαία τεχνική πήρε τη νίκη με 4-2 σετ (12-10, 16-14, 7-11, 11-7, 10-12, 11-8) και δικαιολογημένα έδειχνε στα πρώτα λεπτά να τα έχει… χαμένα με τα όσα ήδη πέτυχε:

– Ανεβαίνει στο πόντιουμ των νικητών και μετά τον τελικό του απλού ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021 θα είναι παρών σε δεύτερο τελικό κορυφαίας διοργάνωσης.

– Μετά από 24 χρόνια εξασφάλισε για τη Σουηδία τέταρτο μετάλλιο στο αγώνισμα. Προηγήθηκαν τα δύο του Γιαν Όβε Βάλντνερ (χρυσό το 1992 και ασημένιο το 2000) και το χάλκινο του Έρικ Λιντθ (1988).

– Έφερε τη Σουηδία δίπλα στην Κορέα όσον αφορά στη δεύτερη πιο αποδοτική δύναμη μετά την Κίνα στο απλό ανδρών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Συνολικά τέσσερις Σουηδοί έχουν αγωνιστεί στα ημιτελικά.

– Πήρε… ρεβάνς σε Ολυμπιακούς Αγώνες για λογαριασμό του προπονητή του Γιόργκεν Πέρσον! Ο επίσης θρυλικός Σουηδός ήταν στην 4άδα του απλού στο Σίδνεϊ και το Πεκίνο, αλλά είχε χάσει τα δύο επόμενα ματς και το πολυπόθητο μετάλλιο. Τώρα στο Παρίσι απόλαυσε από τον πάγκο τον Μέρεγκαρντ να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό.  

Θυμίζουμε ότι με τον Μέρεγκαρντ συμφώνησε φέτος ο Ολυμπιακός και οι Έλληνες φίλαθλοι περιμένουν καρτερικά να τον δουν σε αγώνες της Α1 κατηγορίας.

Ο Φαν Ζεντόνγκ κρατά ψηλά το γόητρο της Κίνας κι ενσαρκώνει τις ελπίδες της για το 5ο σερί χρυσό μετάλλιο και το 7ο συνολικά στο αγώνισμα. Το 2021 κατέκτησε στο ασημένιο στο Τόκιο (χάνοντας από τον Μα Λονγκ, σημερινό συμπαίκτη του στο ομαδικό) τώρα από την ίδια θέση ελπίζει να φτάσει στην κορυφή. Ενδιάμεσα, το 2023, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό και καθώς κατέχει και Παγκόσμια Κύπελλα θέλει όσο τίποτε άλλο να σημειώσει το λεγόμενο γκραν σλαμ. Στους άνδρες πάντως, δεν θα έχουμε κινεζικό τελικό για πρώτη φορά από το 2008 στο Πεκίνο.

Ο Φαν Ζεντόνγκ, νούμερο 2 των αγώνων, κυριάρχησε στον άλλο ημιτελικό του Γάλλου Φέλιξ Λεμπρούν. Ήταν πιο έτοιμος σε σχέση με τον χτεσινό προημιτελικό με τον Ιάπωνα Χαριμότο, πήρε τον έλεγχο από την αρχή και με πολύ σταθερή απόδοση επικράτησε στα τέσσερα σετ (11-8, 11-6, 11-7, 11-5). Στην τεχνική καθοδήγηση του Φαν είναι ο σπουδαίος Γουάνγκ Χάο, ο οποίος στο απλό των Ολυμπιακών τουρνουά ήταν τρεις σερί φορές φιναλίστ του τελικού (2004, 2008, 2012)!

Ο έφηβος ακόμα Λεμπρούν μετά την πρωτοφανή πορεία μέχρι την 4άδα, χρειαζόταν υπέρβαση απέναντι στον Φαν Ζεντόνγκ. Δεν βρήκε διεξόδους, αλλά βέβαια απέσπασε ξανά το θερμό χειροκρότημα των συμπατριωτών του. Άλλωστε, διατηρεί το τεράστιο κίνητρο του χάλκινου μεταλλίου στο μεθαυριανό ματς με τον Καλντεράνο (14:30).

Στο απλό γυναικών οι Κινέζες δεν συνάντησαν ιδιαίτερη δυσκολία μέχρι να εξασφαλίσουν την 5η νίκη τους και την πρόκριση στον τελικό. Μολονότι αντιμετώπισαν τις αθλήτριες, που ακολουθούν αμέσως μετά στα seeding του αγωνίσματος, πήραν τη νίκη στα τέσσερα σετ! Χρονικά ήρθε πρώτη η επικράτηση της Τσεν Μενγκ απέναντι στη Σιν Γιουμπίν από την Κορέα (11-7, 11-6, 11-7, 11-7).

Το μεσημέρι η Σουν Γινγκσά επιβλήθηκε, επίσης με 4-0 σετ, της Γιαπωνέζας αριστερόχειρα Χίνα Χαγιάτα (11-6 11-8, 11-8, 11-2). Το 2021 στον τελικό του Τόκιο η Σουν είχε χάσει από την Τσεν, όμως δύο χρόνια μετά της πήρε τη… ρεβάνς στο Ντέρμπαν νικώντας τη στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Χίνα Χαγιάτα (νούμερο 3 των φαβορί) και η Σιν Γιουμπίν (Νο 4) διεκδικούν το χάλκινο μετάλλιο αύριο στις 14:30 Ελλάδας.