Τρελαίνει κόσμο στο Παρίσι 2024 η ολυμπιακή ανδρική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Σουηδίας και θυμίζει την κραταιά δύναμη του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος.

Στα ημιτελικά κατέβαλλε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 07/08 την Ιαπωνία με εντυπωσιακές ανατροπές και με σκορ 3-2 εξασφάλισε μετάλλιο και πέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά στον τελικό του ομαδικού σε Ολυμπιακό τουρνουά! Η Σουηδία έχανε από το 4ο φαβορί 2-0 στο σκορ ομάδων και 1-0 σετ στο επόμενο επί μέρους ματς. Αρχικά ισοφάρισε, αλλά το καλύτερο το επιφύλαξε στο τέλος. Ο Σέλμπεργκ από 0-2 στα σετ εναντίον του Χαριμότο επικράτησε με 3-2 και έφερε «τρέλα» σε ομάδα και κερκίδα. Μετά τον τελικό στο απλό ανδρών με τον Μέρεγκορντ οι Σκανδιναβοί κάνουν την υπέρβαση και στο ομαδικό και την Πέμπτη 08/08 θα μάθουν τον αντίπαλό τους από τον ημιτελικό της κυρίαρχης Κίνας με την οικοδέσποινα Γαλλία (αρχίζει στις 11:00 Ελλάδας). Στις γυναίκες γίνονται αύριο και οι δύο ημιτελικοί. Η Κίνα αντιμετωπίζει την Κορέα και η Ιαπωνία τη Γερμανία. Η τελευταία έχει πια μόνο στις γυναίκες το προνόμιο να εμφανίζεται ως η μοναδική ευρωπαϊκή δύναμη με ολυμπιακό μετάλλιο και τελικό!

Το ομαδικό ανδρών θα ολοκληρωθεί πρώτα την Παρασκευή 09/08 και στην τελευταία μέρα των αγώνων, στις 10/08, θα έχουμε τον μικρό και τον μεγάλο τελικό στις γυναίκες.

Στη 12η μέρα του Ολυμπιακού τουρνουά το κλείσιμο ήταν συγκλονιστικό. «Παράσταση» με σούπερ θέαμα και αγωνία έδωσαν για 3,5 ώρες Σουηδοί και Ιάπωνες. Όλοι περίμεναν δυνατή αναμέτρηση, αλλά με τέτοια εξέλιξη μάλλον λίγοι. Οι Ασιάτες πήραν το διπλό με τους Χιρότο Σινοζούκα και Σανσούκε Τογκάμι. Αμέσως μετά το αστέρι της Ιαπωνίας, ο Τομοκάζου Χαριμότο ξεπέρασε στα τέσσερα σετ τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη Τρουλς Μέρεγκορντ. Στο επόμενο παιχνίδι ο Τογκάμι πήρε το προβάδισμα κόντρα στον Κρίστιαν Κάρλσον, αλλά η συνέχεια άνηκε στη Σουηδία. Με τον αριστερόχειρα αθλητή να κατακτά τα επόμενα σετ ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης κι επίσης στα τέσσερα σετ αργότερα ο Μέρεγκορντ έφερε τον ημιτελικό στα ίσια. Στον καθοριστικό πέμπτο αγώνα πάλι προμήνυε σκληρή «μάχη» η ιστορία, που ήθελε Χαριμότο και Άντον Σέλμπεργκ να έχουν από τέσσερις νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις! Ο Ιάπωνας επέβαλλε αρχικά το παιχνίδι του και προηγήθηκε 2-0 σετ. Ο Σουηδός βρήκε ψυχικά αποθέματα και ρυθμό όμως κι έφτασε στο τρομερό come back με το 5ο σετ να λήγει με την ελάχιστη διαφορά. Ακολούθησαν έντονες στιγμές με τη σουηδική ομάδα και τους υποστηρικτές της να πανηγυρίζουν έξαλλα και τον Χαριμότο από την άλλη πλευρά να πέφτει στο έδαφος απαρηγόρητος. Η Ιαπωνία, που ήταν 3η στο Τόκιο και 2η στο Ρίο πάει για το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σουηδία (7ο φαβορί στο τουρνουά) υπέγραψε μία ακόμα ιστορική στιγμή όχι μόνο για την ίδια μετά τους τόσους τίτλους σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τη διεθνή επιτραπέζια αντισφαίριση. Σκεφτείτε ότι στην ιστορία του ομαδικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 μόνο η Γερμανία είχε μετάλλια από τη γηραιά ήπειρο!

Νωρίτερα η Γαλλία, με την ώθηση από τους έξι χιλιάδες θεατές, που γέμισαν άλλη μια μέρα το γυμναστήριο, έφτασε σε εμφατική νίκη 3-0 επί της Βραζιλίας στην 8άδα. Οι Νοτιοαμερικανοί ήταν αουτσάιντερ και μόνο ο Χούγκο Καλντεράνο μπορούσε να τους βάλει γερά στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Φέλιξ Λεμπρέν όμως, τον νίκησε ξανά στο δεύτερο στη σειρά ματς μετά τον μικρό τελικό του απλού (3-1 σετ σήμερα) κι εκεί κρίθηκε στην πραγματικότητα ο αγώνας.

Την Τρίτη η Σουηδία είχε αποδειχτεί πολύ δυνατή και απέναντι στη Γερμανία των τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων. Την κατέβαλλε με 3-0 και μπήκε πρώτη φορά στα ημιτελικά. Αυτό το ματς αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Τίμο Μπολ στην πολυετή και ζηλευτή διεθνή καριέρα του και ο κόσμος τον αποθέωσε. Η Κίνα έχασε απλά δύο σετ στο 3-0 επί της Κορέας και αύριο 08/08 στα ημιτελικά αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Γαλλία.

Στο ομαδικό γυναικών ήταν ουσιαστικά μόνο η αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ινδία στο σημερινό πρόγραμμα των προημιτελικών, που είχε ενδιαφέρον ως προς την τελική της έκβαση. Από οριακές νίκες προέρχονταν οι δύο χώρες, η Ινδία με 3-2 επί της Ρουμανίας και η Γερμανία επίσης με 3-2 επί των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη νίκη με 3-1 πήρε η Γερμανία, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα και βρέθηκε γι’ άλλη μια φορά στην 4άδα. Οδηγός της ξανά η εντυπωσιακή Ανέτ Κάουφμαν. Η 18χρονη αθλήτρια μετά τις δύο νίκες κόντρα στις ΗΠΑ σημείωσε άλλες δύο απέναντι στην Ινδία (3-1 σετ τη Μάνικα Μπάτρα και 3-0 τη Σρίγια Ακούλα) και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Στην αρχή είχαν επικρατήσει στο διπλό Γιουάν Βαν/Σιαονά Σαν.

Η Κίνα, που εμφανίζει στο Παρίσι την ίδια ακριβώς τριάδα με το Τόκιο (Τσεν Μενγκ, Σουν Γινγκσά, Γουάνγκ Μανγιού) επιβλήθηκε της κινεζικής Ταϊπέι με 3-0 στα ματς και 9-0 στα σετ. Σημειωτέον ότι στην ιστορία του αγωνίσματος από το 2008, όχι απλά έχει νικήσει και τους 17 αγώνες της αλλά δεν έχει χάσει επί μέρους ματς! Από την Τρίτη 06/08 είχαν περάσει εύκολα στην 4άδα η Κορέα και η Ιαπωνία επικρατώντας στον 2ο γύρο 3-0 της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης αντίστοιχα. Αύριο διεξάγονται τα ημιτελικά. Η Κίνα συναντά την Κορέα στις 16:00 και η Ιαπωνία τη Γερμανία στις 21:00.