Η Κίνα διατήρησε στο Παρίσι τα σκήπτρα στο ομαδικό ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Κίνα επιβεβαίωσε για νιοστή φορά γιατί είναι η καλύτερη εδώ και δύο δεκαετίες στην επιτραπέζια αντισφαίριση, αφού και στην ασφυκτική πίεση της σπουδαίας Σουηδίας στον τελικό βρήκε τις λύσεις όποτε χρειάστηκε και νίκησε με 3-0. Σε αναμέτρηση, που αναβίωσε συναρπαστικούς τελικούς προηγούμενων εποχών για τις δύο χώρες σε κορυφαία αγωνιστικά ραντεβού, έβγαλε την υπεροχή εκεί που έπρεπε και έκανε το 5 στα 5 στο ολυμπιακό αγώνισμα από το 2008 έως σήμερα. Παράλληλα, έφτασε τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στο τουρνουά της γαλλικής πρωτεύουσας κι ένας κορυφαίος εκφραστής της, ο τρομερός Μα Λονγκ έγραψε ιστορία, γενικά για τον αθλητισμό της Κίνας, με έξι πρωτιές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σουηδία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, απέδωσε μεγάλο πινγκ πονγκ κι έκανε σαφές άλλη μια φορά ότι μπορεί να ξαναπατήσει κορυφή. Η Γαλλία επίσης ενίσχυσε την ευρωπαϊκή δύναμη, καθώς με την ώθηση από το ενθουσιώδες κοινό της έκαμψε στον μικρό τελικό 3-2 την Ιαπωνία και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το Ολυμπιακό τουρνουά ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο (10/08) με το ομαδικό των γυναικών. Στις 11:00 Ελλάδας θα διεξαχθεί ο αγώνας για τις θέσεις 3-4 μεταξύ της Κορέας και της Γερμανίας και στις 16:00 θ’ ακολουθήσει ο τελικός με αντιπάλους (για δεύτερη συνεχή φορά και τρίτη συνολικά) την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η 14η μέρα στην επιτραπέζια αντισφαίριση επιφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις, άλλωστε με παρούσα και τη Γαλλία στην κορύφωση του ομαδικού ανδρών ήταν βέβαιο ότι θα γέμιζε το γυμναστήριο. Οι αγώνες για το χάλκινο και το χρυσό μετάλλιο υπόσχονταν δράση υψηλού ρυθμού και όντως οι καλύτεροι του αθλήματος έδωσαν «παράσταση», που ενθουσίασε τους πάντες.

Στον τελικό η Κίνα παρουσιαζόταν φυσικά ως φαβορί και είχε το τεράστιο κίνητρο να συνεχίσει την κυριαρχία της. Η Σουηδία με τις σπουδαίες εμφανίσεις στο ταμπλό και κυρίως την ανατροπή απέναντι στην Ιαπωνία είχε άριστη ψυχολογία και ήθελε πολύ την υπέρβαση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιόργκεν Πέρσον μάλιστα, άνετα θα μπορούσε να εμπνεύσει τους συμπατριώτες του ενθυμούμενος τους τρεις νικηφόρους τελικούς Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που μετείχε εναντίον της Κίνας από το 1989 έως το 2000!

Οι Σκανδιναβοί ήταν άλλη μια φορά εξαιρετικοί, πίεσαν σε όλα τα ματς, όμως οι Κινέζοι ήξεραν πώς να ξεφύγουν σε όλες τις κρίσιμες στιγμές! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ πήγαν στα πέντε σετ όλα τα επί μέρους παιχνίδια οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες με αποφασιστικότητα και υψηλή συγκέντρωση απέδιδαν εξαιρετικά στον επίλογο, δημιουργούσαν διαφορά και έφταναν στη νίκη. Χαρακτηριστικό επίσης της ανταγωνιστικότητας των Σκανδιναβών το γεγονός ότι αν και έληξε 3-0 ο τελικός κράτησε 2,5 ώρες.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Κίνα-Σουηδία 3-0:

Βανγκ Τσουτσίν/Μα Λονγκ-Κρίστιαν Κάρλσον/Άντον Σέλμπεργκ 3-2 (8-11, 11-4, 11-3, 6-11, 11-7)

Φαν Ζεντόνγκ-Τρουλς Μέρεγκορντ 3-2 (10-12, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5)

Βανγκ-Κάρλσον 3-2 (11-9, 11-5, 10-12, 10-12, 11-2)

Ο Φαν, που μετά τον τελικό του απλού είχε νέα αναμέτρηση με τον Μέρεγκορντ, φεύγει με δύο χρυσά μετάλλια από το Παρίσι και τα κάνει τρία συνολικά. Ο Βανγκ, παρότι αποκλείστηκε πρόωρα στο απλό, πανηγύρισε δύο πρωτιές στο παρθενικό Ολυμπιακό τουρνουά της καριέρας του μετά από εκείνη στο διπλό μικτό με τη Σουν Γινγκσά.

Στην ολοκλήρωση του συναρπαστικού ολυμπιακού ταξιδιού του ο Μα Λονγκ έφτασε τα έξι χρυσά μετάλλια και όπως σημειώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έγινε ο πρώτος Κινέζος σε οποιοδήποτε άθλημα με αυτό το επίτευγμα! Στην επιτραπέζια αντισφαίριση ήταν ήδη ο πιο πετυχημένος, απλά στον αριθμό των μεταλλίων ισοφάρισε την επίδοση του Γερμανού Ντιμίτρι Οβτσάροφ. Στην τεχνική καθοδήγηση ο θρυλικός Γουάνγκ Χάο, που μετά τους δύο ολυμπιακούς τίτλους στο ομαδικό το 2008 και το 2012 χάρηκε την ίδια επιτυχία και ως προπονητής. Ο ομόλογός του, ο Πέρσον, δεν είχε καταφέρει σε επτά παρουσίες στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση να πάρει μετάλλιο, αλλά το κατάφερε ως προπονητής και σε ομαδικό επίπεδο. Η διάκριση του Μέρεγκορντ δε, είναι τεράστια γιατί περιλάμβανε δύο μετάλλια στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του.

Το εορταστικό σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς στο South Paris Arena 4 γιατί προηγήθηκε ο αγώνας για τις θέσεις 3-4. Από τη μια πλευρά η Γαλλία από το νούμερο 3 των seeding κι από την άλλη το 4ο φαβορί και Ολυμπιονίκη του 2020 και του 2016, Ιαπωνία.

Έγινε ματς γκραν γκινιόλ, στο οποίο επικράτησαν οι οικοδεσπότες με 3-2 μετά από τρεις ώρες και 10 λεπτά. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο της Γαλλίας στο αγώνισμα του ομαδικού σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ήρθε να συμπληρώσει ιδανικά το επίσης χάλκινο της χώρας στο ομαδικό ανδρών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2024. Επίσης, ήταν το δεύτερο μετάλλιο στο Παρίσι ύστερα από το χάλκινο του Φέλιξ Λεμπρέν στο απλό.

Οι χιλιάδες θεατές έζησαν μεγάλες συγκινήσεις στο γυμναστήριο και ειδικά στα ματς του Φ. Λεμπρέν. Στον τελικό πέμπτο αγώνα ο 18χρονος άσος είχε με τον Χιρότο Σινοζούκα συγκλονιστική αναμέτρηση, που θα μείνει αξέχαστη στους Γάλλους φιλάθλους. Είχε 2-0 στα σετ και match point με 10-9 όταν ο Ιάπωνας έσωσε τον πόντο και με απίστευτη ανθεκτικότητα μείωσε στην παράταση. Απέκτησε και μικρό προβάδισμα αρχικά στο 4ο σετ, αλλά ο Λεμπρέν πέρασε μπροστά και τελικά σφράγισε τη νίκη στο 4ο match point του για να δώσει σε όλους το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς. Νωρίτερα, στον αγώνα με τον Τομοκάζου Χαριμότο, επιφύλαξε εντυπωσιακή ανατροπή στο 5ο σετ. Με το ένα χτύπημα καλύτερο από το άλλο γύρισε την κατάσταση από 7-10 και έκανε το 2-0 για τη Γαλλία.

Αυτό είναι το 4ο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τη Γαλλία. Πριν το Παρίσι είχε το ασημένιο του Ζαν Φιλίπ Γκατιέν στο απλό ανδρών στη Βαρκελώνη το 1992 και το χάλκινο του ίδιου αθλητή και του Πατρίκ Σιλά στο διπλό ανδρών στο Σίδνεϊ το 2000. Επίσης, μετά την Κίνα το 2008 και την Ιαπωνία το 2021 η Γαλλία έγινε η τρίτη χώρα, που σε δικά της εδάφη έφτασε σε μετάλλιο στο ομαδικό. Πρώτη φορά στον θεσμό τέλος, έφτασαν δύο ευρωπαϊκές χώρες στο πόντιουμ των νικητών στο ομαδικό ανδρών.

Η Ιαπωνία έμεινε εκτός πόντιουμ στον θεσμό μετά από αρκετά χρόνια, πάντως έκανε τεράστια προσπάθεια κι έχασε με σκληρό τρόπο στο όριο στα ημιτελικά από τη Σουηδία και στον μικρό τελικό από τη Γαλλία. Στην τριάδα της ήταν και ο Σανσούκε Τογκάμι, που σήμερα κράτησε τη χώρα του στη διεκδίκηση της νίκης επικρατώντας 3-1 σετ του Αλέξις Λεμπρέν.