O κολυμβητής που παραλίγο να πνιγεί


Αυτή είναι η ιστορία του Έρικ “Το Χέλι” Μουσαμπανί, κολυμβητή από την Ισημερινή Γουινέα, που έκανε τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παρόλα αυτά κέρδισε τον αγώνα του!

Ο Έρικ γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1978, στο Μαλαμπό, πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως κολυμπούσε στον ωκεανό από πιτσιρικάς, αλλά ποτέ δεν πήγαινε στα βαθιά, γιατί φοβόταν τους καρχαρίες.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκίνησε να κολυμπάει επαγγελματικά, μόλις τον Ιανουάριο του 2000, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ. Αν αναρωτιέστε πως κατάφερε να πιάσει τα όρια συμμετοχής στους αγώνες, η απάντηση είναι πως δεν τα έπιασε, αλλά η Ισημερινή Γουινέα πήρε wild card συμμετοχής, ως αναπτυσσόμενη χώρα, χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πριν ταξιδέψει στην Αυστραλία, ο Έρικ δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του πισίνα μήκους 50 μέτρων! «Φοβήθηκα όταν είδα το μέγεθός της. Είπα στους ανθρώπους μου ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα, γιατί η πισίνα ήταν τόσο μεγάλη», δήλωσε αργότερα.

Στον πρώτο προκριματικό των 100 μέτρων ελεύθερο, μαζί με τον Έρικ αγωνίζονταν επίσης ο Νιγηριανός Καρίμ Μπέαρ και ο Φαρκόντ Οπίροβ από το Τατζικιστάν, οι οποίοι όμως έπεσαν στην πισίνα πριν δοθεί το σήμα της εκκίνησης και ακυρώθηκαν!

Ο Μουσαμπανί λοιπόν, θα κολυμπούσε μόνος του, σε μια πισίνα της οποίας το μέγεθος του προκαλούσε τρόμο, με αντίπαλο το χρονόμετρο και τον εαυτό του. Ο ίδιος αποκάλυψε μερικά χρόνια αργότερα, ότι έτρεμε από τον φόβο του, μην κάνει κάτι και οι άνθρωποι γελάσουν μαζί του.

Στα πρώτα 25 μέτρα ο ρυθμός του ήταν καλός, αλλά το στιλ της κολύμβησης του ήταν σίγουρα ασυνήθιστο. Αναπνέοντας από μπροστά και όχι από το πλάι και χρησιμοποιώντας τα χέρια του με μεγάλη ένταση, ήταν σαφές πολύ γρήγορα ότι θα «σκάσει». Μέχρι το επίσης ανορθόδοξο γύρισμα στα 50 μέτρα, ο Έρικ είχε ξοδέψει όλη του την ενέργεια. Στα τελευταία 25 μέτρα, ο ρυθμός του είχε επιβραδυνθεί πάρα πολύ, αλλά εντέλει, μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού από τους θεατές, ο Έρικ τερμάτισε με χρόνο 1:52.72. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ο Πίτερ βαν ντεν Χούγκενμπαντ, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό, με χρόνο 47.84, δηλαδή πάνω από ένα λεπτό λιγότερο!

Μέσα σε 4 χρόνια, ο Έρικ έριξε τον χρόνο του κατά σχεδόν ένα ολόκληρο λεπτό και το 2004 είχε φτάσει στο 56.09! Δυστυχώς, ένα πρόβλημα με τη βίζα του, δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.