Κορυφαίοι οι δυο Αμερικάνοι παίκτες αποφάσισαν για την έκβαση του ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός, όπως και πέρυσι στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, έφυγε νικητής από την έδρα του Ολυμπιακού (71-78) και απέκτησε προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια, αν και το μεγαλύτερο κέρδος για τους πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας 2024, ήταν η επιβολή του ρυθμού τους στα 3 τελευταία δεκάλεπτα, η ευστοχία τους στα τρίποντα και η διπλή ηγετική εμφάνιση των Ναν και Μπράουν. Γιατί, αν στην περσινή σεζόν, ο Ναν απέδειξε περίτρανα την μεγάλη κλάση του και έχει φέρει επιδόσεις του ΝΒΑ στο ΟΑΚΑ, ο Λορένζο Μπράουν, όπως έχει δείξει τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να καθοδηγήσει με μαεστρία, ηρεμία και ποιότητα τους συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό.

Το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (54% έναντι 32% του Ολυμπιακού), ήταν καταλυτικό στην εύκολη έκβαση που είχε το ντέρμπι για τους φιλοξενούμενους, ενώ και στα δίποντα το 49% ευστοχίας, έδωσε συνεχή ώθηση στον Παναθηναϊκό. Ναν και Μπράουν σούταραν εύστοχα κατά ριπάς και κατά βούληση και σε μερικές περιπτώσεις, φάνταζαν σαν να ευστοχούσαν από το ανακαινισμένο ΟΑΚΑ και με την άνεση του…γηπεδούχου.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να…ματσάρει τους δυο Αμερικάνους περιφερειακούς του Παναθηναϊκού και ενώ ο Σλούκας έπαιξε 19 λεπτά και είχε μόνο 4 πόντους και 3 ασιστ. Ο Βεζένκοφ έκανε ό,τι μπορούσε με τους 17 πόντους, ο Φουρνιέ ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, συγκριτικά με το δεύτερο και ο Ράιτ κράτησε τα προσχήματα στις θέσεις των ψηλών και ενώ Φαλ και Μιλουντίνοφ ήταν στον πάγκο…

O Παναθηναϊκός είχε στο παρκέ, τον Λεσόρ για 24 λεπτά και τον Μήτογλου για 16 στην θέση του σέντερ, με τον Έλληνα διεθνή παίκτη να έχει σημαντική συμβολή, ενώ αμυντικά και ο Ερναγκόμεθ περιόρισε τον Βεζένκοφ, παίζοντας 33 λεπτά. Η διαφορά ποιότητας και αποφασιστικότητας στην περιφέρεια, έκρινε καθαρά το ντέρμπι.

Οι «πράσινοι» έδειξαν από την πρώτη επίθεση τους, όταν ήθελαν να μεταφέρουν την επιθετική ώθηση τους στην περιφέρεια και ο Λορένζο Μπράουν πέτυχε 3 τρίποντα, ενώ στην συνέχεια την “σκυτάλη” πήρε ο Ναν που ευστόχησε σε 4/5, ο Μήτογλου σε μια προσπάθεια και ο Όσμαν, επίσης, σε ένα, αλλά σε πέντε σουτ από την γραμμή των 6.75μ. Ο Ολυμπιακός επίλεξε, όπως αναμενόταν να έφερνε το κέντρο βάρους του παιχνιδιού στην ρακέτα, αλλά δεν ήταν συνεπής σε αυτό το πλάνο, μετά τις 3 πρώτες επιθέσεις. Οι περιφερειακοί παίκτες των γηπεδούχων…παρασύρθηκαν σε σουτ 3 πόντων, αλλά με εξαίρεση τον Ιβαν Φουρνιέ που είχε 2/5, συνολικά οι “ερυθρόλευκοι” ευστόχησαν σε 4/14 (28%), ενώ και στα δίποντα η διαφορά ήταν 8% υπέρ των φιλοξενουμένων (43-51). Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο, πέτυχε επιμέρους σκορ 15-25, ενώ στα κλεψίματα οι παίκτες του Άταμαν είχαν πέντε περισσότερα (1-6). Με τον Μήτογλου σε θέση σέντερ και τον Ερναγκόμεθ στην θέση του πάουερ φόργουορντ, ο Παναθηναϊκός έλεγξε τα ριμπάουντ και ήταν πιο γρήγορος στην επίθεση, με τον Μήτογλου να βγαίνει εκτός ρακέτας, έχοντας το ατού του σουτ από μακρινή απόσταση.

Η ροή του ντέρμπι δεν άλλαξε στο 3ο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να “χτυπά” με την υπεροπλία των περιφερειακών που διάβαζαν την άμυνα του Ολυμπιακού, είχαν σχεδόν άριστη κυκλοφορία της μπάλας (6 λάθη), η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν…ψηλά και επιθετική, με αποτέλεσμα ο Μπράουν και ο Ναν να σκοράρουν κατά βούληση ή να δίνουν ασίστ σε αμαρκάριστους συμπαίκτες τους που σκόραραν. Οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας, προηγήθηκαν με διαφορά 12 πόντων, διατήρησε σταθερά το προβάδισμα άνω και κάτω των 10 πόντων, ενώ το καλάθι του Ουόκαπ στην λήξη της περιόδου, μείωσε στους 7, αναπτερώντας τις πιθανότητες διεκδίκησης της νίκης στον Ολυμπιακό για την 4η περίοδο.

Ο Ναν, όμως, ήταν εκεί και τελείωσε το παιχνίδι με το αρχικό σερί 0-7. Η διαφορά έφτασε τους 16 πόντους και ο Ολυμπιακός χωρίς να έχει δυνάμεις, καθαρή σκέψη και ψυχολογία, κατάφερε να “ψαλιδίσει” την τελική διαφορά στους 7 πόντους.

Δεκάλεπτα: 23-23, 38-38, 55-62, 71-78

Η στατιστική του αγώνα ΕΔΩ