FIBA-Euroleague: Η αλλαγή προσώπων και η ωρίμανση σύγκλισης

Η απαξίωση των Εθνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει άλλα βήματα "κατήφορου". Η αλλαγή συνομιλητή της Euroleague και η ευθύνη των συλλόγων, έφερε τη πρώτη θετική κίνηση.

Η πρώτη σύγκλιση της FIBA και της Euroleague για το καλεντάρι της σεζόν 2023-2024 και την μη χρονική ταύτιση διεξαγωγής παιχνιδιών της ευρωπαϊκής «λίγκας» και των προκριματικών «παραθύρων» του Ευρωμπάσκετ 2025, τον επόμενο Φεβρουάριο, χαρακτηρίζεται ιστορική για την πρώτη συμφωνία, μετά από 20 χρόνια «διχασμού» του αθλήματος σε διοικητικό επίπεδο.

Το «μάρμαρο»…πλήρωσαν οι ελλιπέστατες και…αγνώριστες για τις συνθέσεις τους, Εθνικές ομάδες της ευρωπαϊκής ηπείρου, στα προκριματικά δυο Παγκοσμίων κυπέλλων (2019, 2023) και ενός Ευρωμπάσκετ (2022). Οι διεθνείς παίκτες της Euroleague και πρωτοκλασάτα στελέχη των Εθνικών ομάδων, μπορεί να επιθυμούσαν διακαώς για να έπαιζαν με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, αλλά ήταν δεσμευμένοι επαγγελματικά να αγωνίζονται, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ή και στις εβδομάδες των διπλών αγωνιστικών, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η απαξίωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα…μάτια της φίλαθλης γνώμης της Ευρώπης, «πλήγωσε» το άθλημα, όχι ανεπανόρθωτα, τα 5 τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν δυο δεδομένα που οδήγησαν την Παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ και την Euroleague, να αφήσουν τα «χαρακώματα» της αντιπαράθεσης, του ανυπάρκτου διαλόγου, των «πολεμικών» ανακοινώσεων και της υπεράσπισης του «μαγαζιού» τους και των διοργανώσεων. Βεβαίως, η FIBA ήταν και είναι ο θεσμικός φορέας του παγκοσμίου μπάσκετ και έχει καίρια την ευθύνη διοίκησης του αθλήματος, υπερασπιζόμενη την απόλυτη και αυθεντική εκπροσώπηση του σπόρ σε κάθε χώρα, από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Ειδικά, στην Ευρώπη που αποτελεί, πάντα, την δεύτερη δύναμη του μπάσκετ, παγκοσμίως, μετά την Αμερικανική ήπειρο και ταλανίστηκε πολύ από αυτή την διαμάχη, στην οποία έγινε μια αρχή και υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.

Ο εξευτελισμός του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με την υποτίμηση των Εθνικών ομάδων, δεν μπορούσε να διαιωνισθεί περισσότερο. Οι συνθήκες ωρίμασαν για την αρχική συμφωνία των δυο φορέων στην απρόσκοπτη διεξαγωγή προκριματικών αγώνων, τον Φεβρουάριο του 2024, γιατί και η πλευρά της Εuroleague, των ομάδων-μετόχων της, αντιλήφθηκαν ότι δεν υπήρχε και άλλο χρονικό περιθώριο συνέχειας αυτού του κλαυσίγελου που υπαγόρευε αναγκαστικά:

Διεθνείς παίκτες που έπαιζαν με τις ομάδες τους στην Euroleague και ταξίδευαν για να παίξουν σε 24 ώρες στις Εθνικές ομάδες, λόγω αυταπάρνησης. Mε ρίσκο τραυματισμού από την υπερκόπωση…

Εθνικές ομοσπονδίες που προσπαθούσαν να συμφωνήσουν με τις ομάδες της Euroleague για να παραχωρήσουν έναν ή δυο ή όσο το δυνατόν περισσότερους διεθνείς παίκτες και να τους απαλλάξουν των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους, έναντι των εθνικών.

Το «δεν πάει άλλο» είχε γίνει συνείδηση στην FIBA και στον Έλληνα γενικό γραμματέα της, Ανδρέα Ζαγκλή. Έγινε και στην «απέναντι» πλευρά. Στην σκέψη του νέου CEO της Euroleague, Nτέγιαν Μποντίρογκα. Ενός legend της διοργάνωσης, πλέον επικεφαλής της, αλλά ταυτόχρονα και δοξασμένος διεθνής παίκτης με την Σερβία. Ο «Μπόντι» κατάλαβε ότι στην αλλαγή της ηγεσίας στην Euroleague, έπρεπε να «γυρίσει σελίδα» από τον προκάτοχο του, Τζόρντι Μπερτομέου που είχε ακλόνητη αρνητική θέση οποιοδήποτε διαλόγου με την FIBA.

Το δεύτερο δεδομένο ήταν η αλλαγή συνομιλητή από την Euroleague, η οποία έκανε την πρώτη κίνηση, όχι υποχώρησης, αλλά απαραίτητης συνεργασίας, ώστε οι Εθνικές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως συμβαίνει αυτονόητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να λειτουργούν φυσιολογικά, όταν έχουν υποχρεώσεις, μεσούσης της περιόδου και να παρουσιάζονται με όλα τους διαθέσιμους παίκτες τους.

Και αν η κάθε «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τα επόμενα βήματα του διαλόγου των δυο φορέων, υπό την μορφή των διαπραγματεύσεων και των…διμερών σχέσεων, είναι το «συμμάζεμα» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, εκτός της Euroleague. Το EuroCup και το BCL και η «συγχώνευση» τους σε μια διοργάνωση, όπως είναι το ποδοσφαιρικό Europa League.

Το 2025 θα ολοκληρωθεί η δεκαετής εγγυημένη συμμετοχή των 11 ομάδων στην Euroleague, με την υπογραφή των δεσμευτικών συμβολαίων. Θα υπάρξει ισόχρονη ανανέωση συμμετοχής; Με τις ίδιες ομάδες-μετόχους ή και περισσότερες; Η FIBA θα κάνει κίνηση-όπως το 2015- για να αντιπροτείνει στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες μπάσκετ, μεγαλύτερη συμφωνία με χορηγούς και να τις δελεάσει με την κατανομή περισσοτέρων εσόδων;

Οι απαντήσεις θα έρθουν στην επόμενη «εποχή» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.