Παρί: Στα «βαθιά νερά» της Euroleague με «κορμό» του Eurocup

Ο πρώτος στόχος της «σταχτοπούτας» Παρί, είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν, περισσότερους Παριζιάνους φιλάθλους. Ο δεύτερος στόχος θα είναι να καταταγεί ψηλότερα από τις Βιλερμπάν και Άλμπα.

Η διαχρονική σκέψη και απόπειρα, σε άτακτα χρονικά διαστήματα, από την Euroleague, να «ανοίξει» τις οικονομικές αγορές του Παρισιού και του Λονδίνου, μέσω της πρόσκλησης ομάδων μπάσκετ, ευοδώθηκε στην φετινή σεζόν, κατά το ήμισυ και με αγωνιστικά κριτήρια. Η Παρί κατέκτησε τον τίτλο του Eurocup και πήρε θέση ανάμεσα στις 18 ομάδες της διοργάνωσης. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, οι Λόντον Λάιονς…αγνοούνται, αφού δεν δήλωσαν συμμετοχή στο Eurocup 2024/25, χρεοκόπησαν οικονομικά, χωρίς να βρουν χορηγό σε μια από τις «πατρίδες» του καπιταλισμού και τελικά εξαγοράστηκαν από εταιρία-χορηγό της Ζάλγκιρις για να πληρωθούν με τρίμηνο…δάνειο, περσινές υποχρεώσεις…

Η Παρί φιγουράρει, πλέον, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που είναι άκρως απαιτητική σε ποιότητα, ανταγωνιστικότητα, εμπειρία παικτών και προπονητών, αποτελεί «κράχτη» για NBAer παίκτες και ειδικά για τους Ευρωπαίους. Η ομάδα των γαλλικής πρωτεύουσας, έχει «ζωή», μόλις, έξι ετών και έχει κάνει άλματα προόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν έχει κατακτήσει-ακόμα- τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γαλλίας. Η εξέλιξη της, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, παρομοιάζεται με αυτή που είχε η Μονακό, με την διαφορά ότι η ομάδα του Πριγκηπάτου, δοκιμάστηκε και πέτυχε, σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, με την καθιέρωση της στην Euroleague, τα 4 τελευταία χρόνια, την συμμετοχή της στα play off και φυσικά την κατάκτηση της 3ης θέσης στο F4 του 2023.

Μπορεί η ποδοσφαιρική ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν να λάμπει από παίκτες-σταρ και στην μετά Εμπαπέ εποχή, να είναι «θαμώνας» του Champions League και να «μονοπωλεί» τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γαλλίας, αλλά η ομάδα μπάσκετ στην πρώτη συμμετοχή της στην Euroleague 2024/25, δεν ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας της στο κατά πολύ υψηλότερο επίπεδο της διοργάνωσης από το Eurocup.

H Παρί που είχε στον πάγκο της για μια σεζόν (2006-07 λεγόταν Παρί Ρασίνγκ), τον Ηλία Ζούρο και η επανασύσταση της, έγινε το 2018 από τον νυν πρόεδρο της και πρώην διευθυντή των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Ντέιβιντ Καν, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, διατήρησε τον «κορμό» της τροπαιούχου ομάδας του περσινού Eurocup και υπέγραψε 5 νέα συμβόλαια με έμπειρους παίκτες που έχουν κάνει…χιλιόμετρα στην Euroleague.

Δημιούργημα του Φιλανδού Τουάμας Ίσαλο

Στην πρώτη θέση του πάγκου της Παρί, θα είναι ο πρώην παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς και πρώην ασίσταντ προπονητής στα επιτελεία των Μπρούκλιν Νετς και Χιούστον Ρόκετς, Τιάγκο Σπλίτερ. Πρώτη απόπειρα να εργασθεί ως πρώτος προπονητής σε μια…πρωτάρα ομάδα και στην πιο δύσκολη διοργάνωση του παγκόσμιου μπάσκετ, μετά το ΝΒΑ. Αν και όλοι οι προπονητές, αρχίζουν την «σόλο» καριέρα τους από κάποια ομάδα, ο Βραζιλιάνος Σπλίτερ, αρχίζει από υψηλό… «βατήρα» για το άλμα στα «βαθιά νερά» της Euroleague.  

Αντικατέστησε τον Φιλανδό, Ίσαλο «αρχιτέκτονας» της κορυφαίας επίθεσης στην ιστορία του Eurocup (μέσο όρο 98,4 πόντους!) , Τουάμας Ισάλο, ο οποίος βρίσκεται στην θέση του top assistant των Μέμφις Γκρίζλις. Η φετινή Παρί είναι, ουσιαστικά, δημιούργημα του Ίσαλο και ο Σπλίτερ παραλαμβάνοντας την «σκυτάλη» της τεχνικής ηγεσίας και της πρόσκλησης που έχει ο γαλλικός οργανισμός στην επικείμενη περίοδο, διατήρησε 10 παίκτες, εκ των οποίων οι 7 είχαν διετή συμβόλαια, στο ρόστερ. Από τους παίκτες που συνεχίζουν στην Παρί, ο Τι Τζέι Σόρτς θα έχει το «στοίχημα» να ανταποκριθεί στο επίπεδο της Euroleague. Το ύψος των 175 εκατοστών, πέραν της δεδομένης τεχνικής και επιθετικής…ευμάρειας του, δεν αποτελεί ατού, γιατί και ο βραχύσωμος Φακούντο Καμπάτσο της Ρεάλ, είναι ψηλότερος κατά έξι πόντους…

Ο Μάοντο Λο από τη Αρμάνι, ο Γιακούμπα Ουατάρα από την Μονακό, ο Λεοπόλντ Καβαλιέρα από την Στρασμπούρ,ο Κεβάριους Χέιζ από την Ζάγλκιρις και ο Ντάουλτον Χόμς από την Μπασκόνια, έγιναν κάτοικοι στην «πόλη του φωτός». Δυο Αμερικάνοι, δυο Γάλλοι και ένας Γερμανός.

Η Παρί άλλαξε και έδρα, αφήνοντας το εκθεσιακό κέντρο «Ζωρζ Καρπεντιέ», χωρητικότητας 5.000 θέσεων και μετακόμισε στο νεόκτιστο «Πορτ ντε λα Σαπέλ Αρένα» (Adidas Arena) που βρίσκεται στην γειτονιά Κουαρτιέ ντε Σαπέλ του Παρισιού, έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεις και φιλοξένησε στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα αθλήματα του μπάντμιγκτον και της ρυθμικής γυμναστικής.

Ο πρώτος στόχος της «σταχτοπούτας» Παρί, είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν, περισσότερους Παριζιάνους φιλάθλους από τις χιλιάδες που πάνε στο «Parc des Princes» για την Παρί Σεν Ζερμέν, στα εντός έδρας παιχνίδια της. Ο δεύτερος στόχος θα είναι να καταταγεί ψηλότερα από τις δυο ουραγούς των δυο τελευταίων χρόνων, Βιλερμπάν και Άλμπα.

Από τον πύργο του Άϊφελ, όπου τραγούδησε η Σελιν Ντιόν το «(L’hymne a l’amour» στον επίλογο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Παρί θα πει «bonzur» στην Euroleague, αλλά θα αποδειχτεί αν η ανθεκτικότητα της στην διοργάνωση, θα εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια παρουσίας…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.