Σε ένα πολύ κακό από πλευράς ποιότητας παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη... φωτιά, όμως δεν... κάηκε, καθώς επικράτησε 74-68 της Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη φετινή EuroLeague.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρά το καλό τους ξεκίνημα, διάστημα στο οποίο έδειξαν πως θα μπορούσαν να έχουν ένα εύκολο βράδυ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Τα πολλά λάθη, η αστοχία και η έλλειψη ρυθμού, έδωσαν την ευκαιρία στη Ζάλγκιρις να μείνει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση του αγώνα και να βάλει τεράστια πίεση στους Πειραιώτες.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός άντεξε στην αντεπίθεση των Λιθουανών και έφτασε στην πρώτη, αγχωτική, νίκη στη φετινή EuroLeague, μία εβδομάδα πριν την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν.

Πρώτοι σκόρερ οι Σάσα Βεζένκοφ (17π., 10 ριμπ.) και Εβάν Φουρνιέ (15π., 5 ριμπ.), ακολούθησαν σε απόδοση οι Παπανικολάου (7π., 5 ριμπ.) και Γουίλιαμς-Γκος (9 π.). Επέστρεψε στη δράση και αποθεώθηκε ο Μουσταφά Φαλ.

Τη μεγαλύτερη «ζημιά» στους Πειραιώτες έκαναν οι Σιρβίντις (17π.) και Φρανσίσκο (13π., 6 ασίστ).

Καλό ξεκίνημα, υστέρησε σε διάρκεια

Μουδιασμένο ήταν το ξεκίνημα για τις δύο ομάδες στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε δύο λεπτά για να σπάσει το… ρόδι και να βρει τους πρώτους πόντους με καλάθι του Φουρνιέ, όμως την ίδια στιγμή ήταν εξαιρετικός στα μετόπισθεν. Πίεσε πολύ τη Ζάλγκιρις, την έβγαλε από πολύ νωρίς εκτός ρυθμού και την οδήγησε σε διαδοχικά λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση. Η καλή άμυνα έφερε πόντους στον αιφνιδιασμό και οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 12-4. Φουρνιέ και Βεζένκοφ ήταν αρκετά ορεξάτοι και αν εξαιρέσει κάποιος τα έξι χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και την αστοχία από την περιφέρεια (0/3 τρίποντα), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε πολύ καλό βαθμό και έκλεισε την πρώτη περίοδο στο +15 (21-6).

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου. Ο Ολυμπιακός όντας πολύ συνεπής στην άμυνα, μέσω της οποίας είχε καταφέρει να βγάλει τελείως εκτός ρυθμού τη Ζάλγκιρις, συνέχισε να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση και προηγήθηκε με διαφορά 17 πόντων (27-10), την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοίραζε τον χρόνο συμμετοχής. Το ίδιο έκανε και ο Αντρέα Τρινκέρι, με στόχο όμως να δει την ομάδα του να αντιδρά. Η είσοδος των Λεκάβιτσους και Σμάιλαγκιτς έδωσε λύσεις και οι Λιθουανοί για πρώτη ίσως φορά στο ματς κατάφεραν να βάλουν προβληματισμούς στους Πειραιώτες και να «ροκανίσουν» κάπως τη διαφορά (33-21). Κανείς θα περίμενε πως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα αντιδρούσαν, όμως έμοιαζαν «υπνωτισμένοι» στον ρυθμό της Ζάλγκιρις, έκαναν εύκολα λάθη και έβρισκαν σκορ κατά κύριο λόγο από βολές (12/17), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν το ημίχρονο στο +11 (35-24).

Έπαιξε με τη… φωτιά, αλλά γλίτωσε

Ο Φουρνιέ επέστρεψε το ίδιο ορεξάτος και στο δεύτερο ημίχρονο και με διαδοχικά καλάθια συντήρησε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό σε διψήφια τιμή (45-31). Το πρόβλημα για τους Πειραιώτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό, κυρίως στην επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι πως στην τρίτη περίοδο είχαν 2/11 τρίποντα και 11 χαμένες βολές. Κάτι που φυσικά εκμεταλλεύτηκε η Ζάλγκιρις, η οποία με μεθοδικότητα και υπομονή έτρεξε ένα επιμέρους 10-3 και μείωσε σε 48-41, αναγκάζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα να καλέσει time out. Φαλ και Φουρνιέ πρόσθεσαν τέσσερις αναπάντητους πόντους και ο Ολυμπιακός έδειξε σημάδια αντίδρασης (52-41), όμως το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με buzzer beater τρίποντο του Σμάιλαγκιτς (52-44) που έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς.

Η αντεπίθεση της Ζάλγκιρις συνεχίστηκε και στην τέταρτη περίοδο. Οι Λιθουανοί συνέχισαν να εκμεταλλεύονται τα λάθη, την αστοχία του Ολυμπιακού και το γεγονός πως οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν μπορούσαν να «κλείσουν» το ματς και σχεδόν τρία λεπτά πριν το φινάλε πλησίασαν στους τέσσερις πόντους με μεγάλα σουτ του Σιρβίντις (65-61) και λίγο αργότερα στο καλάθι (67-65), βάζοντας φωτιά στο ματς. Εκεί ήταν η ώρα του Βεζένκοφ να βγει μπροστά. Ένα λέι απ και ένα εύστοχο ζευγάρι βολών έφεραν τον Ολυμπιακό στο +6 (72-66) και ουσιαστικά τα πάντα τελείωσαν, με την πρώτη νίκη να έρχεται, με λίγο παραπάνω άγχος.

Τα δεκάλεπτα: 21-6, 35-24, 52-44, 74-68

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα