Την ώρα που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, μίλησε ο Κώστας Σλούκας! Με οκτώ πόντους στην τέταρτη περίοδο και τρίποντο «μαχαιριά», ο αρχηγός των «πρασίνων»... σκότωσε (76-81) την πρώην ομάδα του, Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη και το «τριφύλλι» έφυγε με σπουδαίο «διπλό».

Οι «πράσινοι», παρότι ταξίδεψαν στην Τουρκία αποδεκατισμένοι (εκτός Παπαπέτρου, Μήτογλου, Γκριγκόνις) είχαν τρία πολύ καλά δεκάλεπτα, όπου επέβαλαν τον ρυθμό τους, όμως πήγαν να «γκρεμίσουν» όλη τους την προσπάθεια στην τέταρτη περίοδο. Δέχτηκε σερί 14-0, είδε την Φενέρ να προηγείται με 70-65 τρία λεπτά πριν το φινάλε, όμως εκεί ήταν η στιγμή που μίλησαν οι προσωπικότητες του Παναθηναϊκού.

Με μπροστάρη τον αρχηγό και ηγέτη του Κώστα Σλούκα και σπουδαίες άμυνες, ο Παναθηναϊκός απάντησε με επιμέρους 12-3 και ανέτρεψε την κατάσταση (73-77) για να φτάσει εν τέλει σε μία πολύ μεγάλη εκτός έδρας νίκη, τη δεύτερη φετινή στη EuroLeague.

MVP ο Ματίας Λεσόρ με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, κομβικός ο Σλούκας με 13 πόντους (8 στην τέταρτη περίοδο), πρώτος σκόρερ ο Ναν με 15 πόντους. Πολύ καλή εμφάνιση από Μπράουν – ειδικά στο πρώτο ημίχρονο – με 12 πόντους, 5 ασίστ, ισάριθμα ριμπάουντ, πολύτιμες λύσεις έδωσε ο Γιουρτσεβέν (12 π., 6 ριμπ.).

Από την πλευρά της Φενέρ, τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού έκανε ο Μπιμπέροβιτς με 16 πόντους, ο Κόλσον πρόσθεσε 11, ενώ ο Μπάλντγουϊν 14, τους περισσότερους στο δεύτερο ημίχρονο.

Το καλύτερο πρώτο ημίχρονο της σεζόν

Πολύ υψηλό βαθμό πήρε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο της Κωνσταντινούπολης, καθώς πέρα από τη διψήφια διαφορά με την οποία πήγε στα αποδυτήρια (35-46), ήταν αυτός που ήλεγξε απόλυτα τον ρυθμό. Οι «πράσινοι», μετά την αρχική ασφυκτική πίεση που άσκησε η Φενέρ, προσέγγισαν πολύ αποτελεσματικά το παιχνίδι. Έβγαλαν σκληράδα στην άμυνα, υποχρέωσαν τους Τούρκους σε διαδοχικά λάθη, ενώ στην επίθεση βρήκαν λύσεις από πολλούς διαφορετικούς παίκτες (Ναν, Λεσόρ, Γκραντ, Μπράουν, Όσμαν) για να προηγηθούν 18-11 και εν τέλει να κλείσουν την πρώτη περίοδο στο +6 (15-21).

Το πολύ θετικό νέο για το «τριφύλλι» ήταν τα δύο γρήγορα φάουλ του Κόλσον και τα τρία του Μπιμπέροβιτς, που ουσιαστικά τους έβγαλαν από την εξίσωση της Φενέρ. Την ίδια στιγμή η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν – κατά διαστήματα – χάρμα ιδέσθαι στην άμυνα, οδηγώντας την Φενέρ στα 8 λάθη στα μισά της δεύτερης περιόδου, τα οποία δεν άφησε να πάνε ανεκμετάλλευτα. Ο Γιουρτσεβέν ερχόμενος από τον πάγκο, μπήκε και αυτός στην επιθετική εξίσωση και ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά βρέθηκε στο +10 (24-34), πέντε λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου. Χέιζ-Ντέιβις και Γκούντουριτς μείωσαν προς στιγμήν σε 30-36, όμως οι «πράσινοι» επανέφεραν γρήγορα την… τάξη. Η άμυνα επανήλθε στις… βελτιωμένες ρυθμίσεις, Λεσόρ (7 π.) και Ναν (12 π.) ανέλαβαν ξανά δράση στην επίθεση και το «τριφύλλι» πήγε στα αποδυτήρια με… αέρα 11 πόντων (35-46) στο καλύτερο πρώτο ημίχρονο του στη σεζόν μέχρι τώρα.

Έδειξε χαρακτήρα με Σλούκα και Λεσόρ

Το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου στο τρίτο δεκάλεπτο. Με σημείο αναφορά την εξαιρετική του άμυνα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα και να συντηρεί διψήφια διαφορά (39-50). Η Φενέρ βρήκε λύσεις στην επίθεση με τον – εξαφανισμένο στο πρώτο μέρος – Γουέιντ Μπάλντγουϊν (11 π. στο τρίτο δεκάλεπτο), όμως δεν είχε δεύτερο επιθετικό πόλο. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός είχε απάντηση με τον πολύ θετικό Ομέρ Γιουρτσεβέν (12 π., 4 ριμπ.) και κάπως έτσι ανταπεξήλθε στην πίεση που άσκησαν οι Τούρκοι (47-60). Η μοναδική… μουτζούρα του τρίτου δεκαλέπτου ήταν τα τελευταία 90 δευτερόλεπτα, όπου οι «πράσινοι» χαλάρωσαν χωρίς λόγο και δέχτηκαν επιμέρους 7-2, με τη Φενέρ να μειώνει σε 54-62.

Η Φενέρ – όπως αναμενόταν – μπήκε φουριόζα στην τέταρτη περίοδο, έβαλε και τον κόσμο στην εξίσωση και άσκησε τεράστια πίεση στον Παναθηναϊκό. Ο Σλούκας με ένα τρίποντο «μαχαιριά» κατάφερε να «παγώσει» προς στιγμήν την «Ulker Sports Arena», επαναφέροντας τη διαφορά κοντά στους δέκα πόντους (56-65), όμως κανείς δεν… ακολούθησε τον αρχηγό των «πρασίνων». Αντιθέτως, οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν το μομέντουμ, βρήκαν πολλά μεγάλα σουτ, κυρίως με τον Μπιμπέροβιτς και μέσα σε ένα τρίλεπτο έφεραν… τούμπα το ματς (67-65). Μάλιστα, η τουρκική αντεπίθεση δεν σταμάτησε εκεί, με το σερί να φτάνει στο 14-0 και την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να προηγείται με 70-65, τρία λεπτά πριν το τέλος.

Εκεί ήταν η ώρα των μεγάλων προσωπικοτήτων για τον Παναθηναϊκό. Πέντε μαζεμένοι πόντοι από Μπράουν και Γκραντ έδωσαν… σφυγμό στο «τριφύλλι» (71-70), μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε δράση ο Κώστας Σλούκας. Με λιγότερα από δύο λεπτά να απομένουν για το τέλος και το σκορ στο 73-70, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πέτυχε… πεντάποντο με τρίποντο «μαχαιριά» (73-75), ακολούθησε μια σπουδαία άμυνα από τους παίκτες του Αταμάν και ο Λεσόρ το τελείωσε με φόλοου (73-77), 23’’ πριν το τέλος. Οι Τούρκοι απάντησαν με ένα τρίποντο και μείωσε σε 76-79, όμως ο Λεσόρ ήταν και πάλι εκεί για να διαμορφώσει το τελικό 76-81.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 35-46, 54-62, 76-81

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα