Η αντίστροφη μέτρηση τελείωσε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023 της FIBA πρόκειται να τραβήξει την προσοχή του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες.

Φυσικά και το novasports θα είναι εκεί για να σας μεταφέρει όσα γίνονται στη Μανίλα, όπου έχει… εγκατασταθεί η αποστολή της Εθνικής μας Ομάδας. Εκτός από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, υπάρχουν και οι υπόλοιπες 31 ομάδες που θα μπουν στην αφετηρία για το όνειρο. Όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ζωντανά από τα κανάλια Novasports….

Η κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο στο μπάσκετ, που θα διεξαχθεί στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει 32 ομάδες που μάχονται για την κυριαρχία. Οι συνδιοργανωτές εξασφάλισαν την πρόκρισή τους μέσω ομόφωνης υποψηφιότητας, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό επίτευγμα.

Το τουρνουά μπορεί να υπερηφανεύεται για την πλούσια ιστορία του, με την υπερασπίστρια πρωταθλήτρια Ισπανία να ηγείται του συνόλου, αν και οι «φούριας ρόχας» προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως φέτος δύσκολα θα είναι ξανά η χρονιά τους. 

Πέντε πόλεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν τους αγώνες, η καθεμία με μοναδικές και εξαιρετικές εγκαταστάσεις που θα γίνουν μάρτυρες των συγκρούσεων των 32 «μονομάχων».

Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος, καθώς ο κόσμος αναμένει τις εμφανίσεις αστεριών του ΝΒΑ και όχι μόνο. Πολλοί θεωρούν πως οι ΗΠΑ, παρά το προηγούμενο στραβοπάτημα, μπαίνουν ως φαβορί με το γεμάτο από το ΝΒΑ ρόστερ τους. 

1950 Αργεντινή: Εκεί ξεκίνησαν όλα

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ της FIBA διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1950. Στο τουρνουά συμμετείχαν 10 ομάδες που αγωνίστηκαν στο στάδιο Luna Park. Η ουδέτερη στάση της Αργεντινής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέβαλε στον ρόλο της ως διοργανώτριας χώρας. Η Αργεντινή αναδείχθηκε νικήτρια και έγραψε πρώτη το όνομά της στο βιβλίο της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Άλβαρο Σαλβαντόρες έλαμψε στο πρώτο Μουντομπάσκετ, με μέσο όρο 13,8 πόντους ανά αγώνα.

1954 Βραζιλία: Ξανά στη Νότια Αμερική

Η δεύτερη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA φιλοξενήθηκε στη Βραζιλία το 1954. Αυτό το τουρνουά σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στο μπάσκετ της Νότιας Αμερικής. Η βραζιλιάνικη πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο υποδέχθηκε ομάδες μπάσκετ από όλον τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν δεύτερες στο 1950 και έκαναν το βήμα παραπάνω αυτήν τη φορά, αφήνοντας τους διοργανωτές με το όνειρο… 

1959 Χιλή: Το Σαντιάγο άνοιξε τις πόρτες του… 

Το 1959, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA έφτασε στο Σαντιάγο της Χιλής και διεξήχθη από τις 16 έως τις 31 του Ιανουαρίου. Η Χιλή, με την έντονη κουλτούρα της και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της για το μπάσκετ, αποδείχθηκε εξαιρετική οικοδέσποινα για τη διοργάνωση. Οι Αμερικανοί έφυγαν με κατεβασμένο το κεφάλι, αφού έπεσαν πάνω στους διψασμένους Βραζιλιάνους, οι οποίοι πήραν εκδίκηση για την ήττα στο σπίτι τους πέντε χρόνια πριν. 

1963 Βραζιλία: Επιστροφή στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA επέστρεψε στη Βραζιλία το 1963, αν και η διοργάνωση είχε δοθεί αρχικά στις Φιλιππίνες και έπρεπε να διεξαχθεί το 1962. Η άρνηση της χώρας να δώσει Visa σε παίκτες της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης «ανάγκασε» την Παγκόσμια ομοσπονδία να αναβάλει το τουρνουά. Η Βραζιλία δεν αποδείχθηκε καλή οικοδέσποινα, όπως εννιά χρόνια πριν, καθώς  δεν άφησε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη και γιόρτασε στο σπίτι της το δεύτερο και τελευταίο τρόπαιο της ιστορίας της. 

1967 Ουρουγουάη: Επόμενος σταθμός το Μοντεβιδέο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA ταξίδεψε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1967 και συγκεκριμένα από τις 15 έως τις 26 Μαΐου. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 13 χώρες. Οι 12 ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων, ενώ η οικοδέσποινα πέρασε στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα! 

Ο καιρός τα χάλασε στις ομάδες. Το κρύο ήταν αβάσταχτο και οι διοργανωτές προσπαθούσαν με κουβέρτες να ζεστάνουν τους παίκτες και τα μέλη της αποστολής που ήταν στον πάγκο. Η Αμερική τερμάτισε στην τέταρτη θέση, η Βραζιλία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και η Γιουγκοσλαβία στο δεύτερο. Η Σοβιετική Ένωση πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο στον θεσμό βάζοντας στην τροπαιοθήκη της το πρώτο Κύπελλο που πήρε το όνομα του «πατέρα» του μπάσκετ, Τζέιμς Νέισμιθ. 

1970 Γιουγκοσλαβία:  Έφτασε και στην Ευρώπη

Μετά από πέντε παρουσίες στη Νότια Αμερική, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1970, με τη Γιουγκοσλαβία να αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή, καθώς το τουρνουά απομακρύνθηκε από την Αμερική για πρώτη φορά από την ίδρυσή του. Η διοργάνωση όχι μόνο γιόρτασε την παγκόσμια απήχηση του μπάσκετ, αλλά ανέδειξε επίσης τις ευρωπαϊκές ομάδες ως τρομερές διεκδικήτριες.

Ο κόσμος είχε γεμίσει το γήπεδο στο Τίβολι της Λιουμπλιάνας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση και έδωσε την ώθηση που αναζητούσαν οι Γιουγκοσλάβοι προκειμένου να κόψουν πρώτοι το νήμα και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου. 

1974 Πουέρτο Ρίκο: Ταξίδι στην Καραϊβική 

Το 1974, το Πουέρτο Ρίκο φιλοξένησε με υπερηφάνεια το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA. Με ζωντανή κουλτούρα και ενθουσιώδεις φιλάθλους, το Πουέρτο Ρίκο προσέφερε μια αξέχαστη ατμόσφαιρα. Οι διοργανωτές και η κάτοχος Γιουγκοσλαβία πέρασαν στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνες, ενώ οι υπόλοιπες 12 χώρες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων.  Αλεξάντερ Σάλνικοφ και Αλεξάντερ Μπελόφ πήραν από το χέρι τους Σοβιετικούς και τους οδήγησαν στη δεύτερή τους επιτυχία, αφήνοντας πίσω τους, τους Γιουγκοσλάβους και τους Αμερικανούς…

1978 Φιλιππίνες:  Μουντομπάσκετ, καλώς ήρθες στην Ασία

Μπορεί να ήταν η δεύτερη φορά που δόθηκε η διοργάνωση στις Φιλιππίνες, αλλά η πρώτη που διεξήχθη στην ασιατική χώρα. Ο τρόπος διεξαγωγής ίδιος με το προηγούμενο τουρνουά. Κάτοχος και διοργανώτρια στον επόμενο γύρο και οι 12 εναπομείναντες ομάδες χωρισμένες σε τρία γκρουπ. 

Οι Γιουγκοσλάβοι με τους εκπληκτικούς Νταλίμπαγκιτς, Κιτσάνοβιτς και Κόσιτς διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα αντιπάλου και ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση μόνο με νίκες. Η επίθεση των «Πλάβι» πετούσε φωτιές με +100 ενεργητικό σε κάθε ματς, εκτός από αυτό με τη Βραζιλία. 

1982 Κολομβία: Πρώτη φορά στην Κολομβία

Το ένατο Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψε στη Νότια Αμερική με την Κολομβία να αναλαμβάνει τη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία. Μπορεί η οικοδέσποινα να μην κατάφερε να δώσει στους φιλάθλους της αυτό που επιζητούσαν, αλλά οι Κολομβιανοί έμειναν ενθουσιασμένοι από τις σπουδαίες μάχες στα παρκέ και ιδίως από τον τελικό της διοργάνωσης. 

Οι Αμερικανοί είχαν σε εκπληκτική βραδιά τον Ντοκ Ρίβερς (24 πόντοι), αλλά δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα με τα θηρία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Τσατσένκο είχε γεμίσει τη ρακέτα, ο Μίσκιν φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 29 πόντους και οι Ρώσοι πανηγύρισαν την τρίτη τους και τελευταία κατάκτηση. 

1986 Ισπανία: Απόβαση στην Ισπανία

Η Ισπανία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 1986 ως οικοδέσποινα του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIBA. Οι ΗΠΑ, με επικεφαλείς παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο Ντάνι Μάνινγκ και ο Κένι Σμιθ, επέδειξαν τις μπασκετικές τους ικανότητες σε όλη τη διοργάνωση. Η Σοβιετική Ένωση, αφού ξεπέρασε στην παράταση (91-90) το εμπόδιο των Γιουγκοσλάβων, προκρίθηκε στον τελικό, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το back to back. Οι Αμερικανοί επιβλήθηκαν 87-85, παίρνοντας εκδίκηση για τον χαμένο τελικό τέσσερα χρόνια πριν και παράλληλα πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. 

1990 Αργεντινή: Επιστροφή εκεί που ξεκίνησαν όλα…

Το 1990, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου διεξήχθη το εναρκτήριο τουρνουά. Μπορεί οι Αμερικανοί να είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο Αλόνζο Μούρνινγκ και Κένι Άντερσον, ωστόσο οι Γιουγκοσλάβοι είχαν στη σύνθεσή τους παίκτες όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, Ζάρκο Πάσπαλιε και Βλάντε Ντίβατς. Υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς οι «Πλάβι» έφτασαν μέχρι το τέλος και ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αυτή ήταν η τελευταία παράσταση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ίδιο και για τη Σιοβετική Ένωση…

Στη διοργάνωση σημειώθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις, μεταξύ των οποίων το σκοράρισμα του θρυλικού Βραζιλιάνου Όσκαρ Σμιντ. Ο απίστευτος μέσος όρος των 34,6 πόντων εδραίωσε την κληρονομιά του ως έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του μπάσκετ.

1994 Καναδάς:  Οι «εξωγήινοι» του ΝΒΑ προσγειώθηκαν στο Τορόντο

Ο Καναδάς φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA το 1994, ρίχνοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο βορειοαμερικανικό μπάσκετ. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να ρίξουν τα «βαριά χαρτιά» τους και σε αυτήν τη διοργάνωση. Δύο χρόνια μετά την παράσταση της Dream team στη Βαρκελώνη, ήρθε η σειρά της Dream team ΙΙ, την οποία βρήκε μπροστά της και η Εθνική μας Ομάδα στον ημιτελικό. 

Το τελικό 137-91 του τελικού απέναντι στη Ρωσία δείχνει καθαρά τη διαφορά δυναμικότητας  απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε στον μικρό τελικό από την Κροατία και δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

1998 Ελλάδα: Στο σπίτι μας…

Η Ελλάδα υποδέχθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA το 1998 για πρώτη φορά και μάλιστα χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης και γιατί όχι να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου. Ο ημιτελικός με τη Σερβία κρίθηκε στην παράταση και δυστυχώς δεν ήμασταν εμείς που πανηγυρίσαμε. Μποντίρογκα και Ρέμπρατσα έκαναν πάρτι στο ΟΑΚΑ και βοήθησαν τα μέγιστα προκειμένου οι Σέρβοι να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου.

2002 ΗΠΑ: Έκπληξη αρνητική οι οικοδεσπότες 

Το 2002, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ινδιανάπολη να είναι η διοργανώτρια πόλη. Όποιος περίμενε τους οικοδεσπότες να κάνουν πάρτι στο… σπίτι τους, διαψεύστηκε παταγωδώς. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλιο έχοντας NBAers στο ρόστερ τους. Η Σερβία με οδηγό και πάλι τον Μποντίρογκα έφτασε στον δεύτερο σερί τίτλο της. Αυτή τη φορά θύμα της στον τελικό έπεσε η Αργεντινή, η οποία στην παράταση (84-77) πέτυχε μόλις δύο πόντους!

2006 Ιαπωνία: Φτάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA απέκτησε ασιατικό άρωμα το 2006, με την Ιαπωνία να φιλοξενεί το τουρνουά. Η Ελλάδα έκλεψε την παράσταση, αλλά η Ισπανία ήταν η ομάδα που πανηγύρισε στο τέλος, έχοντας μάλιστα λαβωμένο τον αρχηγό της στον τελικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε τον άθλο νικώντας τις ΗΠΑ στον ημιτελικό. Οι Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Κακιούζης, Σχορτσιανίτης και οι υπόλοιποι ανάγκασαν τους Λεμπρόν Τζέιμς, Ουέιντ, Πολ, Μπος, Χάουαρντ και Καρμέλο Άντονι να μένουν αγάλματα στο τέλος του ημιτελικού και να χαζεύουν τον χορό των Ελλήνων στο κέντρο του παρκέ. 

Ωστόσο το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε αδειάσει από την υπερπροσπάθεια κόντρα στους Αμερικανούς και δεν μπόρεσε να κοντράρει τους «φούριας ρόχας», οι οποίοι αγωνίστηκαν χωρίς τον λαβωμένο Γκασόλ.

2010 Τουρκία: Στη γειτονιά μας

Η Τουρκία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA το 2010 και η Εθνική μας έχασε ακόμα μία ευκαιρία να διακριθεί. Η επιλογή μας να διαλέξουμε αντίπαλο δεν μας βγήκε και με την πρώτη ήττα μας στη διοργάνωση μείναμε από νωρίς στα νοκ άουτ εκτός. Αντίθετα, έφτασαν μέχρι το τέλος οι οικοδεσπότες, χωρίς να μπορέσουν να κάνουν την υπέρβαση. Οι Αμερικανοί είχαν μάθει το μάθημά τους από το 2006 και με τον Ντουράντ ηγέτη νίκησαν εύκολα στον τελικό την Τουρκία (81-64) και για τέταρτη φορά στην ιστορία τους έφτασαν στην κορυφή του κόσμου. 

2014 Ισπανία: Οι wild card στο τραπέζι

Η Ισπανία φιλοξένησε και πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA το 2014. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνονταν μια νέα διάταξη των μπρακέτων, η κατανομή των wild card και ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα. Βραζιλία, Φινλανδία, Τουρκία και Ελλάδα πήραν τα τέσσερα εισιτήρια και αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Ισπανίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει πραγματοποιήσει έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο νικώντας Κροατία, Αργεντινή, Σενεγάλη, Πουέρτο Ρίκο και Φιλιππίνες. Στη φάση των 16 ηττήθηκε από τη Σερβία και έμεινε εκτός συνέχειας. Οι αντίπαλοί μας έφτασαν στον τελικό και ηττήθηκαν εύκολα από τις ΗΠΑ με 129-92!

2019 Κίνα: Ισπανική κυριαρχία στο Σινικό Τείχος

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, αντί για τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να προστεθεί ακόμα ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λόγω του Covid η Κίνα φιλοξένησε το 2019 τη διοργάνωση και πολλά αστέρια έδωσαν κανονικά το «παρών». 

Καθώς το τουρνουά προχωρούσε, ο Μαρκ Γκασόλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη επί της Σερβίας του Νίκολα Γιόκιτς. Η σταθερή απόδοση της Ισπανίας την οδήγησε στον τίτλο του πρωταθλητή για δεύτερη φορά στην ιστορία της…