Ο Νίκολα Γιόκιτς κατάφερε να δώσει στους Ντένβερ Νάγκετς το πρώτο τους πρωτάθλημα στην ιστορία του franchise.

Ο Γιόκιτς κατάφερε παράλληλα να αναδειχθεί δύο φορές MVP και να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο του πρωταθλητή. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται να τα γνώριζε από μικρός ότι θα γίνουν, καθώς η φωτογραφία του μικρός με φούτερ των Ντένβερ Νάγκετς, μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο Γιόκιτς με φωτογραφία που δείχνει να είναι μικρός και να φοράει φούτερ των Νάγκετς
Ο Γιόκιτς με φωτογραφία που δείχνει να είναι μικρός και να φοράει φούτερ των Νάγκετς

Σε όλη αυτή τη διαδρομή ο σέρβος σούπερσταρ «έσπασε» δεκάδες ρεκόρ αλλά ίσως το βασικότερο όλων να καταρρίψει αρκετά στερεότυπα. Αλήθεια. Τα έκανε όλα αυτά. Όλα. Με το δικό του…χαλαρό και αντισυμβατικό στυλ. No Joke.

Κάθε φορά που μέσα στη χρόνια σημείωνε ένα triple- double, κατά τη διάρκεια των τελικών που πραγματοποιούσε φανταστικές εμφανίσεις, αλλά κυρίως μετά την κατάκτηση του τίτλου κυκλοφορούσαν παντού οι φωτογραφίες του «μικρού» Γιόκιτς με τα παραπάνω κιλά, του Γιόκιτς των πρώτων χρόνων στο NBA που δεν έμοιαζε με τον παίκτη που θα μπορούσε να κατακτήσει τα πάντα, του Γιόκιτς που… «ξέμεινε» τελευταίος στην επιλογή των πεντάδων του NBA All Star Game 2023 και πολλές άλλες εικόνες που είναι «κόντρα» στα επιτεύγματα του. 

Ίσως γιατί έτσι λειτουργούμε και σαν κοινωνία, πολλές φορές κρίνουμε και βάζουμε ταμπέλες σε ανθρώπους και καριέρες μόνο και μόνο από την εμφάνιση τους. Μόνο και μόνο γιατί δεν «ταιριάζουν» στην εικόνα που ΕΜΕΙΣ πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουν. 

Διαβάστε ξανά το παραπάνω… εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουν. Όχι αυτοί. 

Και σίγουρα όχι ο Νίκολα Γιόκιτς

Ο Άλμπερτ Άινστάιν έλεγε πως «Τίποτα δεν συμβαίνει αν δεν κινηθεί κάτι. Όταν κάτι δονείται, τα ηλεκτρόνια όλου του σύμπαντος συντονίζονται με αυτό. Όλα συνδέονται…» 

Και αν μπορούσε η παραπάνω φράση να αποτυπωθεί σε μια φωτογραφία- έμπνευση για όλους εμάς όσον αφορά τα επιτεύγματα του «Τζόκερ» είναι σίγουρα η παρακάτω. 

Η φωτογραφία του μικρού Γιόκιτς το 2000, στη γενέτειρά του, τη Σόμπορ της Σερβίας να φοράει το φούτερ των Nuggets. Μια φωτογραφία που δημοσιεύεσαι στον προσωπικό του λογαριασμό Μίσκο Ραζνάντοβιτς, μάνατζερ του Σέρβου σέντερ γράφοντας μεταξύ άλλων… « οι πιθανότητες το παιδί αυτό να μεγαλώσει και να παίξει μπάσκετ και να πετύχει, να κερδίσει δύο τίτλους MVP και να υπογράψει μια ιστορική συμφωνία με τον ίδιο σύλλογο του οποίου το φούτερ φόρεσε σε ηλικία πέντε ετών ήταν μηδενικές. Είναι αλήθεια ότι οι νικητές δημιουργούν τη μοίρα τους, κάνουν το αδύνατο δυνατό και γράφουν τις σελίδες της ιστορίας μέσα από εξαιρετική αφοσίωση, σκληρή δουλειά, θυσίες, αυτοπεποίθηση και προθυμία να κάνουν περισσότερα από τους άλλους. Αλλά μερικές φορές, λίγη πίστη στη μοίρα παίζει μεγάλο ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα».

Με άλλα λόγια ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι τίποτα δεν μπορεί να προκαθορίσει το τι μπορούμε να κάνουμε και που μπορούμε να φτάσουμε στη ζωή μας.

Οι ταμπέλες που μας φοράνε,  είτε οι άλλοι από δικιά τους ανασφάλεια, είτε εμείς οι ίδιοι στον αυτό μας από φόβο, ακόμα και η ίδια η κοινωνία ώστε να «ταιριάξουμε» στη λογική των στερεοτύπων  είναι απλά ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, αφού εμείς οι ίδιοι και μόνο εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας

Η διάσημη συγγραφέας και παραγωγός Rhonda Byrne είχε γράψει πως «Ολόκληρη η ζωή μας είναι μια εκδήλωση των σκέψεων που συμβαίνουν στο κεφάλι μας»

Η ιστορία του Γιόκιτς μπορεί να μας διδάξει πολλά περισσότερα από το πως ένα παιδί με παραπάνω κιλά από ένα χωριό της Σερβίας κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα. 

Όπως ο ίδιος δήλωσε στην παρουσιάστρια Μαλίκα Άντριους στην ερώτηση της για τους ανθρώπους που τον έκριναν για τα κιλά του πίσω στα ντραφτ του 2014, τις ομάδες που τον «σνόμπαραν» αλλά και τους Νάγκετς που τον διάλεξαν στο νούμερο 41 χωρίς να είναι και τόσο σίγουροι για το εάν τον θέλουν, «ποτέ μη στοιχηματίζεις κατά του παιδιού με τα παραπάνω κιλά». 

Η αφοπλιστική απάντηση του Σέρβου εκτός από χιούμορ και θάρρος εμπεριέχει και κάτι ακόμα, ένα μάθημα ζωής για όλους εμάς. 

Να μάθουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να πιστεύουμε και στο καλό των άλλων γύρω μας. 

Να μην επικρίνουμε, αποδομούμε ή αμφισβητούμε τους άλλους για να νιώσουμε καλύτερα, αλλά να χρησιμοποιούμε τις επιτυχίες των άλλων για έμπνευση ώστε να γίνουμε και εμείς καλύτεροι. 

Άλλωστε η πραγματική επιτυχία στη ζωή δεν είναι να γίνουμε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε αλλά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.