Η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ ετοιμάζεται για την πέμπτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας θυμηθούμε τις άλλες 3+1 φορές της.

Η Εθνική μας Ομάδα μπάσκετ ετοιμάζεται για την πέμπτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας θυμηθούμε τις άλλες 3+1 φορές της.

Η πρώτη παρουσία της «επίσημης αγαπημένης» σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1952. Μπορεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην κατάφερε να πάρει μέρος στην τελική φάση του τουρνουά, αλλά λογίζεται ως συμμετοχή, καθώς οι διεθνείς μας πήραν κανονικά μέρος στην παρέλαση. Εκείνη την εποχή δεν είχαμε προολυμπιακά τουρνουά και στη θέση τους, υπήρχε η προκριματική φάση.

Η δεύτερη συμμετοχή μας ήταν το 1996 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να ανακοινώνει στο τέλος των αγώνων την απόσυρσή του από το μπάσκετ ως παίκτης, ωστόσο ο «Δράκος» οδηγεί την Εθνική μας Ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες άλλες δύο φορές, αυτή τη φορά ως προπονητής.

Ελσίνκι 1952 – 17η θέση

Η Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο μπάσκετ εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το μακρινό 1952 στο Ελσίνκι. Η συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν προκρίθηκε στους ομίλους της τελικής φάσης, καθώς γνώρισε δύο φορές την ήττα από την Ογγαρία, αλλά κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κόντρα στο Ισραήλ (54-52). Θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και την πρόκριση, αν δεν αστοχούσε σε 21 βολές στο δεύτερο ματς με τους Μαγυάρους (47-44). Πρώτος σκόρερ για την Εθνική μας ομάδα στο τουρνουά ήταν ο Νίκος Ματθαίου με 12,7 π. Μ.Ο.

Οι αγώνες της Εθνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Ουγγαρία-Ελλάδα 75-38

Ελλάδα-Ισραήλ 54-52

Ουγγαρία-Ελλάδα 47-44

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 ήταν η εξής:

Κωνσταντίνος Παπαδήμας

Παναγιώτης Μανιάς

Δημήτρης Ταλιαδώρος

Αριστείδης Ρουμπάνης

Στέλιος Αρβανίτης

Θέμης Χολέβας

Νίκος Μηλάς

Φαίδων Ματθαίου

Αλέξανδρος Σπανουδάκης

Ιωάννης Λάμπρου

Μίμης Στεφανίδης

Ιωάννης Σπανουδάκης

Προπονητής: Νίκος Καραβιάς

Ατλάντα 1996 – 5η θέση

Μετά από 44 χρόνια απουσίας, η Εθνική Ομάδα επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 στην Ατλάντα, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Μάκη Μενδρινού. Αυτή η επιστροφή σήμανε μια νέα εποχή για το ελληνικό μπάσκετ, με την Εθνική μας Ομάδα να κατακτά την 5η θέση.

Η συμμετοχή στους Αγώνες της Ατλάντας είχε ιδιαίτερη σημασία και για τον Παναγιώτη Γιαννάκη, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο αγώνας απέναντι στη Βραζιλία αποτέλεσε την τελευταία του εμφάνιση ως παίκτης. Λίγους μήνες αργότερα, ο «Δράκος» ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, αφήνοντας το στίγμα του τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ.

Αν και ξεκίνησε με ήττα από τη Γιουγκασλαβία τους Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε με νίκες στον όμιλο. Στα προημιτελικά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στη Λθουανία του Άρβιντας Σμπόνις και της παρέας του.

Στους αγώνες κατάταξης αρχικά επιβλήθηκε με 115-75 της Κίνας του Γιάο Μινγκ και στη συνέχεια επιβλήθηκε και της Βραζιλίας του Οσκαρ Σμιντ, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του Παναγιώτη Γιαννάκη και έβαλε τέλος στην καριέρα του στην εθνική ομάδα της χώρα του.  

Γιαννάκης, Φασούλας, Παταβούκας και Χριστοδούλου το 1996
Γιαννάκης, Φασούλας, Παταβούκας και Χριστοδούλου το 1996

Οι αγώνες της Εθνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996

ΟΜΙΛΟΣ

Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα 71-63

Ελλάδα-Βραζιλία 89-87

Πουέρτο Ρίκο-Ελλάδα 69-80

Ελλάδα-Νότια Κορέα 108-86

Ελλάδα-Αυστραλία 62-103

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Λιθουανία-Ελλάδα 99-66

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (Θέσεις 5-8)

Κίνα-Ελλάδα 75-115

Ελλάδα-Βραζιλία 91-72

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 ήταν η εξής:

Παναγιώτης Γιαννάκης

Λευτέρης Κακιούσης

Ντίνος Αγγελίδης

Παναγιώτης Φασούλας

Κώστας Παταβούκας

Ευθύμης Μπακατσιάς

Γιώργος Σιγάλας

Δημήτρης Παπανικολάου

Φάνης Χριστοδούλου

Ευθύμης Ρεντζιάς

Νίκος Οικονόμου

Φραγκίσκος Αλβέρτης

Προπονητής: Μάκης Δενδρινός

Αθήνα 2004 – 5η θέση

Οικοδέσποινα η Ελλάδα στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ του 2004, καθώς οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας. Λίγους μήνες πριν το μεγάλο αυτό γεγονός, ο Γιάννης Ιωαννίδης παραιτήθηκε, καθώς εκλέχθηκε βουλευτής. Στο τιμόνι της επίσημης αγαπημένης βρέθηκε  για δεύτερη φορά, μετά την περίοδο 1996-1998, ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Στον πρώτο γύρο, η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Λιθουανία με απολογισμό τριών νικών και δύο ηττών. Θα μπορούσε να είχε ηττηθεί στο τελευταίο παιχνίδι, προκειμένου να διαλέξει αντίπαλο, αλλά η Εθνική μας σωστά δεν το έπραξε, άσχετα αν αυτή η επιλογή της την έφερε απέναντι στη μετέπειτα κάτοχο του χρυσού μεταλλίου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και βρισκόταν μπροστά στο ημίχρονο με 35-29 ηττήθηκε (64-69) στις λεπτομέρειες από την παρέα των Τζινόμπιλι και Σκόλα.

Παρά τα ελληνικά όνειρα για ένα μετάλλιο, η Εθνική Ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Στον αγώνα κατάταξης βρήκε για δεύτερη φορά το Πουέρτο Ρίκο με την κατάληξη να είναι η ίδια…

Ο Γιαννάκης με τον Παπαλουκά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Οι αγώνες της Εθνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

ΟΜΙΛΟΣ

Αυστραλία – Ελλάδα 54-76

Ελλάδα – ΗΠΑ 71-77

Ελλάδα – Λιθουανία 76-98

Ανγκόλα – Ελλάδα 56-88

Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο 78-58

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Ελλάδα – Αργεντινή 64-69

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (Θέσεις 5-6)

Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο 85-75

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν η εξής:

Δημήτρης Διαμαντίδης

Θοδωρής Παπαλουκάς

Βασίλης Σπανούλης

Νίκος Χατζηβρέττας

Νίκος Ζήσης

Φραγκίσκος Αλβέρτης

Μιχάλης Κακιούζης

Δήμος Ντικούδης

Δημήτρης Παπανικολάου

Αντώνης Φώτσης

Κώστας Τσαρτσαρής

Λάζαρος Παπαδόπουλος

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης

Πεκίνο 2008 – 5η θέση

Η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πριν από 16 χρόνια, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να οδηγεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Πεκίνο, ξεπερνώντας πετυχημένα τα εμπόδια στο Προολυμπιακό τουρνουά που διεξήχθη στην Αθήνα, όπως και πριν λίγες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων στο μακρινό Πεκίνο, η Εθνική μας Ομάδα ηττήθηκε από τις Ισπανία και ΗΠΑ, αλλά επικράτησε των Γερμανία, Αγκόλα και Κίνα. Αυτές οι καθοριστικές νίκες επέτρεψαν στην Ελλάδα να προκριθεί στα προημιτελικά ως τρίτη.

Στα προημιτελικά, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν γνώριμο αντίπαλο, την Αργεντινή, η οποία την είχε επίσης νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα στις λεπτομέρειες (80-78). Ο Βασίλης Σπανούλης, που ως προπονητής πλέον θα βρεθεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στη χώρα μας, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε λίγο πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, ήταν άστοχο. 4

Η Ελλάδα για τρίτη φορά τερμάτισε στην 5η θέση, γνωρίζοντας την ήττα μόνο από τις ομάδες που κατέκτησαν τα μετάλλια: τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Αργεντινή!

Οι αγώνες της Εθνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008

ΟΜΙΛΟΣ

Ισπανία-Ελλάδα 81-66

Ελλάδα-Γερμανία 87-64

Αμερική-Ελλάδα 92-69

Ελλάδα-Ανγκόλα 102-61

Ελλάδα-Κίνα 91-77

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Ελλάδα-Αργεντινή: 78-80

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 ήταν η εξής:

Θοδωρής Παπαλουκάς

Ιωάννης Μπουρούσης

Νίκος Ζήσης

Βασίλης Σπανούλης

Παναγιώτης Βασιλόπουλος

Αντώνης Φώτσης

Γιώργος Πρίντεζης

Ανδρέας Γλινιαδάκης

Κώστας Τσαρτσαρής

Δημήτρης Διαμαντίδης

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

Μιχάλης Πελεκάνος

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης