Η Εθνική επέστρεψε από το -14, ισοφάρισε σε 71-71 στα 4.5 λεπτά για το φινάλε, αλλά έκλεισε άσχημα το παιχνίδι και ηττήθηκε. Αστόχησε σε τρίποντο ισοφάρισης στο φινάλε ο Γιάννης.

H Ισπανία αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ο κακός δαίμονας της Εθνικής. Η ήττα με 84-77 αφήνει τη γαλανόλευκη στο χείλος του αποκλεισμού. Τιτάνια προσπάθεια από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (27 πόντοι, 11 ριμπάουντ), πολύ καλός ο Τολιόπουλος (14π, 4 τρίποντα), θετικός και ο Παπανικολάου (9π, 3 τρίποντα, 3 ασίστ). Ο Αλντάμα είχε 19 πόντους για τους Ίβηρες, οι οποίοι πήραν 21 πόντους από τους βετεράνους Γιουλ (13π, 7ας) και Ρούντι (10π).
Καταστροφικό το δεύτερο δεκάλεπτο, στο οποίο οι Ισπανοί κυριάρχησαν με επιμέρους σκορ 28-13. Η Ελλάδα επέστρεψε από το -14, είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο φινάλε, αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αστόχησε στο φινάλε σε τρίποντο.

Για να υπάρχει πιθανότητα πρόκρισης ο Καναδάς θα πρέπει να κερδίσει την Αυστραλία. Η ελπίδα της Εθνικής είναι οι Καναδοί όχι μόνο να κερδίσουν, αλλά να το κάνουν και με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά.

Το ματς

Ελληνική κυριαρχία και… ζώνη
Η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ θετικά το παιχνίδι, με καλή ισορροπία ανάμεσα σε τρίποντα και δίποντα και συνολικά καλό επιθετικό ρυθμό. Ο Καλάθης και ο Παπαγιάννης σκόραραν από μακριά, ο Γιάννης κυριάρχησε κοντά στο καλάθι και η διαφορά έφτασε γρήγορα τους 8 πόντους, 20-12. Ο Σκαριόλο χρησιμοποίησε άμυνα ζώνης μετά από μόλις 4 λεπτά αγώνα, όμως ήταν η είσοδος του Γιουλ αυτή που άλλαξε το ματς. Ο βετεράνος Ισπανός γκαρντ έβαλε 8 σερί πόντους την ώρα που η Ισπανία δεν είχε επιθετικές λύσεις και η «ρόχα» έκλεισε το δεκάλεπτο μόλις ένα πόντο πίσω, 22-21.

Καταστροφικό δεύτερο δεκάλεπτο
Η δεύτερη περίοδος εξελίχθηκε σε καταστροφή για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο δεν βρήκε λύσεις απέναντι στην ισπανική ζώνη εμφανίζοντας στατικότητα, έλλειψη ιδεών και αστοχία, αλλά ταυτόχρονα εκτέθηκε στις επιστροφές της. Οι Ισπανοί έτρεξαν και σούταραν τρίποντα στον αιφνιδιασμό και σταδιακά ανέβασαν τη διαφορά ως το +16. Η ελληνική ομάδα δεν είχε λύσεις στη δημιουργία πλην του Καλάθη, αφού ο Τολιόπουλος έκανε κατάχρηση ντρίμπλας και οι Γουόκαπ, Μήτογλου ήταν σε κακή μέρα. Το επιμέρους 28-13 του β΄ δεκαλέπτου έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 49-35 και την Ελλάδα να ψάχνει μια πολύ δύσκολη ανατροπή.

Αντίδραση χάρη στην άμυνα
Η Ισπανία έλεγξε το παιχνίδι στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ανοίγοντας τη διαφορά στο 55-39 με καλάθι του Μπράουν. Κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση της Εθνικής, η οποία έβγαλε τις άμυνες, σκόραρε δύο τρίποντα και με κάρφωμα του Γιάννη έτρεξε 8-0 σερί και μείωσε τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο, 55-47. Η Ισπανία ισορρόπησε το παιχνίδι, όμως ένα ακόμα ξέσπασμα στο τελευταίο λεπτό επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει κι άλλο και με τρίποντο του Τολιόπουλου στο φινάλε να φτάσει στο -6, 62-56. Κρίσιμο σημείο στην μείωση της διαφοράς ήταν ότι δεν αφήσαμε τους αντιπάλους μας να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Γιάννης, ο οδοστρωτήρας
Με τον Γιάννη να βάζει τους Ισπανούς στα καλάθια και τον Τολιόπουλο να σκοράρει δύο σερί τρίποντα το ματς έγινε τρομερό ντέρμπι ενός πόντου (68-67). Οι Ισπανοί άντεξαν στην ελληνική αντεπίθεση με τρία πολύ δύσκολα τρίποντα (71-67), αλλά ο ατρόμητος Τολιόπουλος μείωσε εκ νέου με λέι απ σε 71-69, την ώρα που ο Αντετοκούνμπο έπαιρνε λεπτά ξεκούρασης. H άμυνα άντεξε και ο Greek Freak ισοφάρισε με διαστημικό κάρφωμα σε 71-71, 4.5 λεπτά για το φινάλε.

Η τελική ευθεία
Ο Αλντάμα με σπουδαίο καλάθι δεν άφησε τους Έλληνες να χαρούν για πολύ την ισοφάριση (73-71), ο Τολιόπουλος αστόχησε για τρεις και ο Μπράουν με 2/2 βολες έκανε το 75-71. Ο Καλάθης αστόχησε με τη σειρά του σε τρίποντο απελπισίας στα 3 λεπτά απέναντι στη ζώνη και ο Γιουλ στο transition έδωσε σημαντικό προβάδισμα στην Ισπανία. Η Ελλάδα κόλλησε για άλλη μια επίθεση, ο Γιάννης έκανε βήματα και οι Ίβηρες πήραν τη μπάλα στα 2.5 λεπτά. Ο Αλντάμα αστόχησε σε τρίποντο, ο Μπίλι Ερνανγκόμεθ πήρε επιθετικό ριμπάουντ και αστόχησε, όμως ο Αλντάμα με επιθετικό ριμπάουντ και κάρφωμα έκανε το 79-71, αφήνοντας την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο. Ο Παπανικολάου έδωσε ελπίδα (79-74), ο Λαρεντζάκης αστόχησε, ο Μπίλι με μία βολή έκανε το 80-74 και ο Αντετοκούνμπο με καλάθι και φάουλ έγραψε το 80-77 στα 59 δευτερόλεπτά! Η Ελλάδα είχε μια τελευταία ευκαιρία για να ισοφαρίσει στα 25 δευτερόλεπτα, η μπάλα γύρισε, αλλά κανείς από τους περιφερειακούς σούταρε. Το έκανε ο Γιάννης από την κορυφή, αστόχησε και ο Ερνανγκόμεθ πήρε το φάουλ. Με 2/2 βολές έδωσε διαφορά ασφαλείας στην Ισπανία και η Ελλάδα δεν είχε πια άλλες ευκαιρίες.