Δεν είναι ανακριβές να ισχυριστούμε ότι πολύ σύντομα –ίσως ήδη– θα πούμε ότι η Bundesliga ανέδειξε έναν από τους καλύτερους χαφ όλων των εποχών.

Ο «πρώην» μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Τόνι Κρόος, καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους χαφ στον πλανήτη κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά όλα ξεκίνησαν για τον έξι φορές νικητή Champions League και νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 στην Μπουντεσλίγκα. «Είναι ο άξονας στην ομάδα της Μαδρίτης. Ο πρώην μέσος της Μπάγερν Μονάχου είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους χαφ στον κόσμο. Στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από την ισπανική Marca ως «μονοπρόσωπη ορχήστρα», ενώ ο πρώην προπονητής της Γερμανίας, Γιόακιμ Λεβ επαίνεσε τη «συμμετρία και την ισορροπία» που φέρνει στο πλευρό και το πρώην αφεντικό της Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν τον αποκάλεσε τον «τέλειο» παίκτη.

Το ταλέντο του δεν είχε αναγνωριστεί και δεν είχε επιτραπεί να ανθίσει στην Γερμανία τόσο νωρίς, τότε η εξέλιξή του στον αρχέτυπο σύγχρονο μέσο μπορεί να μην ήταν τόσο απρόσκοπτη. Ο Κρόος είναι ακόμα μόλις 34 ετών και – μετά από όλα όσα έχει ήδη πετύχει – είναι πράγματι τρομακτική σκέψη ότι μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα, αλλά μια αληθινή αξιολόγηση της προόδου του απαιτεί να επιστρέψει κανείς όταν ήταν έφηβος. . Θεωρήθηκε «ένα ταλέντο του αιώνα» – όταν η Μπάγερν τον απομάκρυνε από τους νέους της Χάνσα Ροστόκ το καλοκαίρι του 2006. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο του στην Μπουντεσλίγκα υπό τον Ότμαρ Χίτσφελντ, ως 17χρονος -ηλικιωμένος, κάνοντας το άλμα σχεδόν ένα χρόνο πριν από τον Τόμας Μούλερ, παρόλο που ήταν τέσσερις μήνες μικρότερός του.

Ήταν μια μεταγραφή που όσο επιβεβαιώθηκε ο Κρόος προοριζόταν για την κορυφή. Υπό την κηδεμονία του Γιουπ Χάινκες, ο οποίος αργότερα θα τον προπονούσε και στην Μπάγερν, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους χαφ της Μπουντεσλίγκα. Μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδος πέντε αγώνων το 2009/10 έφερε πέντε γκολ, τέσσερις ασίστ και διαδοχικά βραβεία παίκτη του μήνα από το γερμανικό ποδοσφαιρικό περιοδικό kicker.

Ο Κρόος ολοκλήρωσε εκείνη την σεζόν με εξαιρετικά με 9 γκολ και 12 ασίστ συνολικά, και μια θέση στην τελική αποστολή της Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε σε τέσσερις από τους επτά αγώνες της ομάδας του. Πιθανότατα δεν θα ξεχάσει ποτέ πόσο σημαντική ήταν αυτή η περίοδος στη Λεβερκούζεν, ούτε την εντύπωση που του έκανε ο Χάινκες ως προπονητής.

«Κοιτάω την καριέρα μου σταδιακά», είπε αργότερα ο Κρόος σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB). «Ο Γιουπ Χάινκες ήταν ο πιο σημαντικός προπονητής που είχα στην αρχή της καριέρας μου, τόσο στη Λεβερκούζεν όσο και στη συνέχεια στο Μόναχο. Είναι δίκαιο να πούμε ότι μετά την άφιξή του στο Μόναχο το 2011 άρχισα να μπορώ να παίζω σταθερά σε υψηλό επίπεδο»

Όσον αφορά τις ικανότητές του και τη διανοητική του δύναμη, ο Κρόος ήταν προφανώς έτοιμος για ποδόσφαιρο κορυφαίας κατηγορίας στη Γερμανία, αλλά, αφού του έδωσε μια αρχική γεύση, ο Χίτσφελντ φρόντισε να μην κατατροπώσει τον νεαρό. Αντίθετα, του έδωσε μια σταθερή ροή εμφανίσεων – 12 στο πρωτάθλημα την πρώτη του σεζόν (2007/08). Η προπόνηση σε καθημερινή βάση με παίκτες όπως οι Φαν Μπόμελ και Σβαϊνστάγκερ, τον βελτίωσε περαιτέρω, αλλά ήταν ένας άλλος μέσος που θα είχε αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καριέρα του.

Ο Γερμανός διεθνής Τιμ Μπόρόφσκι, εντάχθηκε στην Μπάγερν με ελεύθερη μεταγραφή από τη Βέρντερ Βρέμης το καλοκαίρι του 2008, ωθώντας τον Κροος ακόμα πιο κάτω. Ωστόσο, οι Βαυαροί ήθελαν να μην καταπνίξουν την ενθαρρυντική εξέλιξη του νεαρού και, όπως είχαν κάνει με τον Φίλιπ Λαμ από τη Στουτγκάρδη, έξι χρόνια πριν, έστειλαν τον Κροος δανεικό στην Μπάγερ Λεβερκούζεν τον Ιανουάριο του 2009.

Μετά από ένα σωρό τρόπαια με τον Χάινκες, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού τρεμπλ του 2013, δούλεψε στη συνέχεια υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα και παρόλο που η συνεργασία τους διήρκεσε μόλις ένα χρόνο πριν από τη μετακόμιση του πρώτου στη Μαδρίτη, εκτιμά τα μαθήματα που πήρε από τον Ισπανό μέχρι σήμερα. «Θα μπορούσατε να πείτε ότι η άφιξη του Χάινκες ήταν ένας από τους καταλύτες για την εξέλιξή μου, αλλά δεν θα υποτίμησα εκείνη τη χρονιά. Νομίζω ότι η καριέρα μου έκανε άλλο ένα βήμα μπροστά εκείνη την περίοδο. Ο Γκουαρδιόλα με έβλεπε ως κεντρικό παίκτη στο σύστημά του, κάτι που ταίριαζε απόλυτα στο στυλ παιχνιδιού μου».

Τόνι Κροος, θα μας λείψεις. Το ποδόσφαιρο έγινε πιο φτωχό. Ένας ακόμα ρομαντικός ολοκληρώνει την καριέρα του στα γήπεδα της Γερμανίας και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τελευταία παράσταση το καλοκαίρι. Καλή σύνταξη.