Γκέρντ Μίλερ : Ο εθνικός “μπόμπερ” των Γερμανών!

Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας ο Γκέρντ (Γκέρχαρντ) Μίλερ πέτυχε 68 γκολ σε 62 συμμετοχές! Αυτό από μόνο του λέει πολλά… Πάρα πολλά, αλλά δεν τα λέει όλα!!


Ο “μύθος” του εκ των κορυφαίων επιθετικών του πλανήτη τον 20ο αιώνα έχει πολλά νας μας πει και προπάντων να μας διδάξει, απ’ όποια πλευρά κι αν τον δεις!
Εξάλλου το στατιστικό στοιχείο που αφορά τις διεθνείς του εμφανίσεις είναι τόσο φτωχό (!!) μπροστά στα επιτεύγματα του ανθρώπου που γεννήθηκε στις 3/11/1945 στο Νερτλίγκεν της Βαυαρίας και έγραψε, τόμους ιστορίας με την Μπάγερν Μονάχου – κυρίως – όπου στα 15 χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα σημείωσε 406 γκολ (!) σε 462 συμμετοχές κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε 18 διαφορετικές διοργανώσεις!
Εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο… must η στατιστική και γι’ αυτό δεν έδιναν τόσο βάση στην μαθηματική προσέγγιση των πεπραγμένων του όσο έμεινε όλος ο κόσμος με την απόλαυση, χαχεύοντάς τον στον αγωνιστικό χώρο..
Κι όμως… Με μια πρώτη ματιά δεν σου “γέμιζε” το μάτι! Μικρόσωμος, σχετικά, με κοντά πόδια και υπέρβαρος, για το ύψος του, δεν έπειθε φυσιογνωμικά, ώσπου βέβαια να τον δεις απέναντί του ως αντίπαλος ή στον αγωνιστικό χώρο ως θεατής!
Απίθανος ο χαρακτηρισμός του πρώτου προπονητή του στην Μπάγερν, του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι βλέποντάς τον, όταν είπε τότε πως η ομάδα του “δεν χρειάζεται αρσιβαρίστα, αλλά ποδοσφαιριστή’!! Κι ακόμα πιο ειρωνικά γλαφυρό το πρώτο παρατσούκλι του, “Kleines dickes Müller” (κοντός, χοντρός και Μίλερ)
Τότε η Μπάγερν έπαιζε στην 2η κατηγορία απ’ όπου ανέβηκε με την βοήθεια του Μίλερ το 1965, γεγονός που πιστώθηκε στον ίδιο όταν κέρδισε τη φανέλα του βασικού δίπλα σε “ιερά τέρατα” της εποχής όπως ο Φραντς Μπεμπάουερ και Σεπ Μάγιερ!


Το χαμηλό κέντρο βάρους αποδείχθηκε το βασικό “μυστικό” της επιτυχίας καθώς ήταν πολύ δύσκολο να τον αντιμεωπίσεις στο προσωπικό μαρκάρισμα (man to man) ενώ μπορούσε σχεδόν από το πουθενά και με πλάτη στην αντίπαλη εστία να κάνει ζημιά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκολ της εθνικής Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 επί των Ολλανδών! Και να ήταν μόνον αυτό;
Με την εθνική του ομάδα σημείωσε 8 χατ-τρικ (!) Το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού με 10 γκολ σημειώνοντας δύο συνεχόμενα χατ τρικ απέναντι στη Βουλγαρία και το Περού και τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα ως καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη!
Και η συνέχεια, ακόμα πιο λαμπρή! Πρώτος σκόρερ ήταν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972, όπου με τα καθοριστικά γκολ στον ημιτελικό με το Βέλγιο 2–1 όπου πέτυχε και τα δύο τέρματα αλλά και στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Σοβιετική Ένωση 3–0 όπου σημείωσε αλλά δύο συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάκτηση του τίτλου!
Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το Μουντιάλ σημειώντας τέσσερα γκολ ενώ δύο χρόνια αργότερα πάλεψε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να πάρει άλλο ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα γήπεδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας όπου οι τίτλοε χάθηκε στην παράταση από την Τσδεχοσλοβακία πάρα τα τέσσερα (!) γκολ του Γκερντ Μίλερ στα δύο ματς της τελικής φάσης!


Αξέχαστος, άψογος και κυνικός για πολλούς στον τρόπο που… “εκτελούσε”! Μετά το τέλος της καριέρας του αντιμετώπισε προβλήματα αλκοολισμού – όταν “χάλασε” κι ο γάμος του – που όμως με την βοήθεια της Μπάγερν το ξεπέρασε προσφέροντας τις υπηρεσίες του στα τμήματα υποδομής του Βαυαρικού συλλόγου!
Εμείς πέραν της καταγραφής της παραγωγικότητάς του που πραγματικά… ζαλίζει, θα κρατήσουμε άλλο ένα πράγμα.. Ο Γκερντ Μίλερ είναι ένας από τους εννέα παίκτες στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το Μουντιάλ, το Τσάμπιονς Λιγκ και τη Χρυσή Μπάλα καθώς ο “κοντός και χοντρός Μίλερ” εκελίχθηκε με το πιο γνωστό προσωνύμιο : “Bomber der Nation” (ο εθνικός βομβιστής)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.