Δεν ήταν ποτέ το σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Αν κάτι χαρακτήριζε την καριέρα του γκολτζή Κλόζε ήταν πως έπαιρνε την σωστή απόφαση για να βρεθεί στο σωστό σημείο την ιδανική στιγμή. Κάπως έτσι έχει αρχίζει και την προπονητική του καριέρα. 

Αν κάποιος ερωτηθεί… ποιός είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων το μυαλό δεν θα πάει αμέσως στον Μίροσλαβ Κλόζε αλλά… αυτός είναι.

Προσπέρασε το “Φαινόμενο” Ρονάλντο το 2014 φτάντοντας τα 16 γκολ. Πίσω του παίκτες όπως Ρονάλντο, Γκέρντ Μίλερ, Ζιστ Φοντέν, Πελέ κ.ο.κ.

Πολλοί ακούστηκαν για τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου μέχρι να μονιμοποιηθεί ο Χάνσι Φλικ. Οι Μουρίνιο, Ποτσετίνο ήταν μερικά από τα “βαριά” ονόματα αλλά τελικά ο Χάνσι Φλικ υπέγραψε και έγινε μόνιμος και ο Κλόζε είδε στο βάθος την ευκαιρία του. 

Στα 41 του είναι πλέον βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου.

Το ποδόσφαιρο το σταμάτησε το 2016 με την φανέλα της Λάτσιο. Κέρδισε τα πάντα στην Γερμανία με την Μπάγερν και από ένα κύπελλο με Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο. 

Με την Γερμανία κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 παίζοντας βασικός σε ηλικία 36 ετών. Ήταν φιναλίστ το 2002 ενώ φιναλίστ ήταν και στο Euro 2008. 

Σαν παίκτης το timing, το να βρίσκεται στο ιδανικό σημείο την σωστή στιγμή ήταν το δυνατό σημείο του. Ελάχιστη τεχνική αλλά τόσο μυαλό που για δύο χρονιές ήταν πρώτος σε ασίστ στην Μπουντεσλίγκα.

Ποιός μπορεί να πει πως παίκτες χωρίς την τεχνική κατάρτιση του Μέσι ή του Νεϊμάρ δεν μπορούν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Κλόζε το έκανε. 

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν προπονητής στην Κ17 της Μπάγερν Μονάχου και έχοντας εξαιρετική σχέση με τον Χάνσι Φλικ από το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014, όταν ο νυν τεχνικός της Μπάγερν δούλευε στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, είναι πλέον ο βοηθός του. 

Ότι έχει πετύχει πάντως και ως προπονητής – μέχρι τώρα – δεν έρχεται μόνο με τις σωστές αποφάσεις αλλά χρειάζεται και σκληρή δουλειά. 

Βρέθηκε στο τεχνικό τιμ της Γερμανίας ως προπονητής των επιθετικών στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2018. Αν και τα πάντσερ απέτυχαν ο Κλόζε πήρε σπουδαίο μάθημα τακτικής και το πως ένας προπονητής μπορεί να κρατήσει μια ομάδα δεμένη παρά την έντονη κριτική. 

Σκληρό μάθημα για έναν πρωτάρη προπονητή αλλά… πάντα χρήσιμο.

Με την Κ17 της Μπάγερν κέρδισε στην πρώτη σεζόν του το τοπικό πρωτάθλημα αλλά έχασε στα ημιτελικά για τον τίτλο στην Γερμανία από την Κολωνία. Φέτος ήταν δεύτερος στο τοπικό πρωτάθλημα μέχρι την διακοπή. 

“Θα μπορούσα απλά να κουνήσω τα δαχτυλάκι μου και να βρεθώ προπονητής σε μεγάλη ομάδα. Δεν το έκανα. Επειδή ήμουν επαγγελματίας παίκτης δεν μπορώ να είμαι και πρώτος προπονητής σε μια ομάδα. Είναι μια νέα δουλειά, νέα προοπτική, νέοι στόχοι. Δεν έχω καμία σχέση σε αυτό το επάγγελμα με τον επιτυχημένο ποδοσφαιριστή Κλόζε” δήλωσε ο νέος βοηθός προπονητή της Μπάγερν τον Ιανουάριο στην Die Welt.

Το περασμένο καλοκαίρι αρνήθηκε να μετακομίσει στην πρώτη ομάδα. Τώρα, Μάιο του 2020, το δέχτηκε. Προφανώς νιώθει έτοιμος για το επόμενο βήμα. 

Έτσι άρχισε και σαν ποδοσφαιριστής. Ντεμπούτο στην Μπουντεσλίγκα έκανε σε ηλικία 22 ετών. Μεγάλος. Μέχρι τότε εκτός από παίκτης ήταν και ξυλουργός μια τέχνη που απαιτεί ακρίβεια, σχεδιασμό και υπομονή. 

Σαν παίκτης ήταν γνωστός ως… ο ήσυχος. Ένας εξαιρετικός συμπαίκτης και φυσικά σκόρερ που σπάνια όμως είχε φωνή στα αποδυτήρια. 

Τον Ιούνιο θα είναι ένας από τους 25 εκλεκτούς της Γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που θα δώσει εξετάσεις για το υψηλότερο ποδοσφαιρικό δίπλωμα το Fußball-Lehrer (…δίπλωμα εφάμιλλο με το UEFA Pro). Θα πρέπει να αφήσει τα καθήκοντά του στην Μπάγερν αλλά θα μάθει από τους καλύτερους για να ανεβάσει ξανά το επίπεδό του. 

Ίσως η επόμενη χρονιά να είναι η χρονιά του και ίσως οι Γερμανοί μετά τον “Normal One” Γιούργκεν Κλοπ να έχουν πλέον και τον “Quiet One” Μίροσλαβ Κλόζε.