Επτά περιπτώσεις «χρυσών» αλλαγών που έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Θυμόμαστε περιπτώσεις παικτών που ήρθαν από τον πάγκο για να χαρίσουν στις ομάδες τους Τσάμπιονς Λιγκ, Euro και Μουντιάλ, κερδίζοντας ακόμα και θέση στο βιβλίο Γκίνες!

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αντί Άντι Κόουλ

Ματς: Μάντσεστερ Γ. – Μονάχου (τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 1999)

Σκορ πριν την αλλαγή: 0-1

Σκορ μετά την αλλαγή: 2-1

Πολύ πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Νορβηγός είχε γίνει γνωστός ως «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» καθώς ερχόταν συνήθως από τον πάγκο για να δίνει πολύτιμες λύσεις στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η συμβολή του όμως δεν υπήρξε ποτέ πιο καθοριστική από αυτή την 26ης Μαΐου του 1999, όταν στο 81ο λεπτό μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου» και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του, ολοκληρώνοντας την ανατροπή που ξεκίνησε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα μία άλλη αλλαγή του Φέργκι, ο Τέντι Σέρινγχαμ.

Ζουλιάνο Μπελέτι αντί Ολεγέρ Πρέσας

Mατς: Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ (τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2006)

Σκορ πριν την αλλαγή: 0-1

Σκορ μετά την αλλαγή: 2-1

Όπως και στην περίπτωση του τελικού του 1999, το ματς του Παρισιού περιλάμβανε ουσιααστικά δύο «χρυσές αλλαγές». Με την Άρσεναλ να προηγείται με 1-0 από το πρώτο ημίχρονο παίζοντας με δέκα παίκτες, ο Φρανκ Ράικαρντ τα έπαιξε όλα για όλα στο β’. Στο 61’ αντικατέστησε τον Φαν Μπόμελ με τον Λάρσον και στο 71’ έβγαλε τον αναποτελεσματικό δεξιό μπακ Ολεγέρ, ρίχνοντας στη μάχη τον Μπελέτι. Ο Λάρσον, στο 76ο λεπτό έδωσε στο πιάτο την ισοφάριση για τον Ετό και στο 80’ έκανε το ίδιο για τον Μπελέτι, ο οποίος νίκησε από κοντά τον Αλμούνια και πανηγύρισε δακρύζοντας, έχοντας χαρίσει στην Μπαρτσελόνα το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της και πρώτο μετά το 1992. Ήταν και το μοναδικό γκολ του Βραζιλιάνου σε 102 συμμετοχές με τους Καταλανούς!

Γκάρεθ Μπέιλ αντί Ίσκο

Mατς: Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ (τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2018)

Σκορ πριν την αλλαγή: 1-1

Σκορ μετά την αλλαγή: 3-1

Ο Γκάρεθ Μπέιλ έμενε συχνά στον πάγκο από τον Ζινεντίν Ζιντάν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-18 και το ίδιο έγινε και στο ξεκίνημα του τελικού στο Κίεβο. Στο πρώτο μέρος δεν συνέβησαν πολλά με εξαίρεση τη λαβή …ελληνορωμαϊκής πάλης του Σέρχιο Ράμος που έβγαλε νοκ – άουτ τον Σαλάχ. Στο β΄, μία ανεπανάληπτη γκάφα του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Κάριους έδωσε στο πιάτο το 1-0 για τον Μπενζεμά, όμως οι «ρεντς» αναθάρρησαν ισοφαρίζοντας στο 55’ με τον Μανέ. Στο 61’ ο Ζιντάν επιστράτευσε τον Μπέιλ αντί του Ίσκο και ο Ουαλός έκρινε το ματς. Στο 64ο λεπτό με σπάνιας ομορφιάς ανάποδο ψαλίδι έγραψε το 2-1 και στο 83’ με μακρινό σουτ που ξέφυγε από τα χέρια του Κάριους σφράγισε το τρίτο σερί Τσάμπιονς Λιγκ της «βασίλισσας».

 

Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ αντί Άντι Ρόμπερτσον

Ματς: Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα (δεύτερος ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2018-19).

Σκορ πριν την αλλαγή: 1-0

Σκορ μετά την αλλαγή: 4-0

Η Λίβερπουλ ήταν στα σκοινιά πριν από την έναρξη του περσινού δεύτερου ημιτελικού, έχοντας χάσει με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι του «Καμπ Νόου» και παίζοντας στη ρεβάνς χωρίς τους τραυματίες Σαλάχ και Φιρμίνο. Η ομάδα του Κλοπ ξεκίνησε δυνατά ανοίγοντας το σκορ νωρίς με τον Οριγκί, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά στο πρώτο μέρος, χάνοντας μάλιστα και έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες της, τον Άντι Ρόμπερτσον λόγω τραυματισμού. Με την έναρξη του β’ μέρους, ο Κλοπ έριξε στη μάχη τον Βαϊνάλντουμ, μετακομίζοντας στο αριστερό άκρο τον Μίλνερ. Ο Ολλανδός, δήλωσε μετά ότι ήταν πολύ θυμωμένος με την επιλογή του προπονητή του να μην τον ξεκινήσει στην ενδεκάδα. Ο θυμός του βγήκε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο 54ο λεπτό μετά από μπαλιά του Αλεξάντερ – Άρνολντ ήρθε από πίσω και νίκησε τον Τερ Στέγκεν για το 2-0, ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Σακίρι. Ακολούθησε η…πονηριά του Αλεξάντερ-Άρνολντ και το δεύτερο γκολ του Οριγκί, που ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά που έχει δει ποτέ το «Άνφιλντ».

Έντερ αντί Ρενάτο Σάντσες

Ματς: Γαλλία – Πορτογαλία (τελικός Euro 2016)

Σκορ πριν την αλλαγή: 0-0

Σκορ μετά την αλλαγή: 0-1

H μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, κρίθηκε από μία κίνηση του «μετρ» της τακτικής Φερνάντο Σάντος. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει βγει εκτός από το 25’ λόγω τραυματισμού, οι Πορτογάλοι ήταν σε θέση άμυνας από τους γηπεδούχους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η ομάδα του Ντεσάν όμως δεν κατάφερε να σκοράρει και στην παράταση η Πορτογαλία πήρε θάρος. Στο 79ό λεπτό, ο υψηλόσωμος επιθετικός Έντερ μπήκε στο ματς αντί του Ρενάτο Σάντσες και στο 109’ με μία μακρινή…οβίδα νίκησε τον Γιορίς, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του και γράφοντας μια για πάντα στην ιστορία το όνομά του, αλλά κυρίως αυτό του Φερνάντο Σάντος.

Μάριο Γκέτσε αντί Μίροσλαβ Κλόζε

Ματς: Γερμανία – Αργεντινή (τελικός Μουντιάλ 2014) 

Σκορ πριν την αλλαγή: 0-0

Σκορ μετά την αλλαγή: 1-0

Γερμανία και Αργεντινή ήταν στο 0-0 σε έναν τελικό με λίγες ευκαιρίες στο «Μαρακανά», όταν λίγο πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας, ο Γιόακιμ Λεβ σήκωσε από τον πάγκο τον Μάριο Γκέτσε, ο οποίος προερχόταν από δύσκολη σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου και δεν είχε κερδίσει θέση στην ενδεκάδα της Εθνικής. Στο 88’, ο Γκέτσε αντικατέστησε τον αρχισκόρερ των Μουντιάλ Μίροσλαβ Κλόζε, όμως τίποτα δεν άλλαξε στα εναπομείντα λεπτά της κανονικής διάρκειας και στο πρώτο μέρος της παράτασης. Στη μικρή ανάπαυλα πριν το β’ μέρος του έξτρα 30λεπτου, ο Λεβ έπιασε τον Γκέτσε και του είπε: «Μπες και δείξε σε όλο τον κόσμο ότι είσαι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι». Στο 113ο λεπτό, ο Σίρλε έκανε μία σέντρα από αριστερά και ο 22χρονος τότε Γκέτσε στόπαρε τη μπάλα με το στήθος και νίκησε με το αριστερό από κοντά τον Ρομέρο για το 1-0, σφραγίζοντας τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο της Γερμανίας. Ήταν η πρώτη φορά που ένας αναπληρωματικός πετύχαινε νικητήριο γκολ σε τελικό Μουντιάλ. Ο Γκέτσε δεν έκανε την καριέρα που περίμεναν οι περισσότεροι στη συνέχεια, αλλά σίγουρα θα έχει ένα…καλό highlight από την 13η Ιουλίου 2014 για να δείχνει στα εγγόνια του!

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αντί Τιάγκο Αλκαντάρα

Ματς: Μπάγερν Μονάχου – Βόλφσμπουργκ (Μπουντεσλίγκα 2015-16)

Σκορ πριν την αλλαγή: 0-1

Σκορ μετά την αλλαγή: 5-1

Δεν ήταν κάποιος τελικός, δεν έκρινε κάποιο πρωτάθλημα, ούτε κάποια πρόκριση. Ήταν απλώς ένα ματς 5ης Αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα, ωστόσο θα μείνει στην ιστορία για ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός, προερχόταν από τραυματισμό εκείνη την εποχή και έτσι ο τότε προπονητής της Μπάγερν Πεπ Γκουαρδιόλα, αποφάσισε να τον κρατήσει στον πάγκο στο ματς του Σεπτεμβρίου με τη Βόλφσμπουργκ. Οι Βαυαροί όμως δεν είχαν καλή απόδοση στο πρώτο μέρος και οι «λύκοι» πήραν προβάδισμα με 1-0. Με το ξεκίνημα του β’, ο Πεπ έριξε στο ματς τον Λεβαντόφσκι και ο Πολωνός έδειξε ότι μάλλον ήταν…έτοιμος να ξεκινήσει, πετυχαίνοντας πέντε γκολ σε διάστημα 8 λεπτών και 59 δευτερολέπτων (51’, 52’, 55’, 57’, 60’)! Στο πέμπτο γκολ ο Γκουαρδιόλα κόντεψε να χάσει και τα …λίγα μαλλιά που είχαν απομείνει στο κεφάλι του, ενώ ο λογαριασμός της Βόλφσμπουργκ στο Twitter προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί!

O Λεβαντόφσκι έσπασε μάλιστα όχι ένα, αλλά τέσσερα ρεκόρ Guinness για την Μπουντεσλίγκα και πιο συγκεκριμένα για το πιο γρήγορο χατ-τρικ (3’22’’), κουαρτέτο (5’42’’) και …κουιντέτο γκολ (8’59’’), καθώς και ως πρώτος που σκοράρει πέντε φορές έχοντας μπει σε ματς ως αλλαγή!