Οι 815 ώρες των Γερμανών προπονητών

Ο Χάνζι Φλικ ήταν αυτός που σήκωσε το Champions League με την Μπάγερν Μονάχου. Νίκησε τον Τούχελ ο οποίος νωρίτερα είχε νικήσει τον Νάγκελσμαν. Πέρσι το τρόπαιο το κατέκτησε ο Κλοπ. Καταλαβαίνετε που πάει όλο αυτό!

Για τρίτη σερί χρονιά υπήρχε Γερμανός προπονητής στον τελικό του Champions League και για δεύτερη σερί φορά σήκωσε το τρόπαιο. Μετά τις δύο σερί παρουσίες του Κλοπ ήταν η σειρά των Χάνζι Φλικ και Τόμας Τούχελ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζόρντι Φαρέ λέει ότι έχει μιλήσει με τον Γιούγκεν Κλοπ για να αναλάβει στο μέλλον τους μπλαουγκράνα.

Στα ημιτελικά έφτασε με την Λειψία και ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν ο οποίος λέει ότι έχει ήδη πρόταση από την Ρεάλ Μαδρίτης. 

Οι Γερμανοί προπονητές είναι της μόδας και όχι άδικα… φέρνουν αποτελέσματα και αυτό συμβαίνει γιατί η εκπαίδευσή τους είναι σε άλλο επίπεδο από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για οποιονδήποτε προπονητή είναι όνειρο ο πάγκος της Μπάγερν Μονάχου… ήταν για τον Χάνζι Φλικ ο οποίος ήταν βοηθός του Νίκο Κόβατς. Βοηθός του Φλικ είναι ο Μίροσλαβ Κλόζε που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται για να πάρει το αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα του Fußball-Lehrer ή αν προτιμάτε του ποδοσφαιρικού δασκάλου.

Η UEFA θέτει τις βασικές παραμέτρους για να υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο στα διπλώματα προπονητικής σε όλα τα μέλη της. 

Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τις ομοσπονδίες οι οποίες αποφασίζουν για τα διπλώματα και για το πόσες ώρες εκμάθησης χρειάζονται για να πάρει κάποιος ένα από τα διπλώματα. 

H UEFA έχει θέσει ένα μίνιμουμ ωρών το οποίοι οι Γερμανοί ξεπερνούν υπερβολικά. Κάθε πέντε χρόνια η UEFA μελετά την τέχνη και την επιστήμη του προπονητή και φέτος τον Ιανουάριο επανεξέτασε τα πρότυπα και τα προγράμματα της. 

Η UEFA έχει έξι αναγνωρισμένα διπλώματα… Futsal B, Goalkeeping A, Elite Youth A, UEFA B, UEFA A, UEFA Pro.

Για να πάρει ένας Γερμανός προπονητής το UEFA Pro πρέπει να παρευρεθεί στην περίφημη Ακαδημία Χένες Βάισβαϊλερ και για δέκα μήνες να ακολουθήσει ένα εξαντλητικό πρόγραμμα που παράγει υψηλού επιπέδου προπονητές. 

Απλά για να μπει κάποιος σε αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο… Γίνονται 80 αιτήσεις και μετά από ένα τριήμερο εξετάσεων μόνο 24 γίνονται δεκτές. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων εκτός από τους εξεταστές υπάρχουν και ψυχολόγοι που παρακολουθούν τους υποψήφιους. 

Σε σχέση με την Αγγλία… για να προπονήσει κάποιος ομάδα στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες της Γερμανίας πρέπει να έχει δίπλωμα UEFA Pro. Στην Αγγλία αυτό ισχύει μόνο για την Premier League. Για να λειτουργήσει μια ακαδημία ποδοσφαίρου στην Γερμανία πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο προπονητές με δίπλωμα UEFA Pro.

Επίσης στην Γερμανία όταν κάποιος πάρει το UEFA Pro η εκπαίδευση δεν τελειώνει. Ο κάτοχος του διπλώματος πρέπει να περάσει συγκεκριμένα μαθήματα και κάθε τρία χρόνια να δώσει εξετάσεις για να διατηρήσει το δίπλωμά του. 

Γερμανοί προπονητές κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, εκτός από την Premier League και στην Championship. Ο Ντάβιντ Βάγκνερ που τώρα είναι στην Σάλκε ήταν προηγούμενως στην Χάντερσφιλντ ενώ από τον Δεκέμβρη του 2013 έχουν βρεθεί εκεί οι Στέντελ, Μάγκατ, Ζίβερτ, Ρέσλερ ενώ θα είναι και πάλι ο Ντάνιελ Φάρκε που ανέβασε την Νόριτς στην Premier League για να υποβιβαστεί άμεσα. 

Το μίνιμουμ ωρών της UEFA για να πάρει ένας προπονητής το δίπλωμα UEFA Pro έχει οριστεί στις 240 ώρες. Στην Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ανέβει στις… 256 ώρες. 

Για να πάρουν το δίπλωμα ο Κλοπ, ο Τούχελ, ο Νάγκελσμαν, ο Φλικ και τα άλλα παιδιά χρειάστηκαν… 815 ώρες!

Οι Γερμανοί προπονητές έχουν… ξεφύγει!

Καληνύχτα στους υπόλοιπους και… καλή τύχη. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.