Palestino: Η “Εθνική” Παλαιστίνης βρίσκεται στη Χιλή και “ξυπνά” συνειδήσεις!

Η Palestino είναι το καμάρι του παλαιστινιακού λαού, η φωνή του στην Λατινική Αμερική.

Η Club Deportivo Palestino είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Αυτό είναι το μότο της, αυτός είναι ο μοναδικός “άγραφος” νόμος της και οι υπεύθυνοι του συλλόγου τον τηρούν κατά γράμμα. Γιατί ο σύλλογος που εδρεύει στο Σαντιάγο, εκπροσωπεί 5 εκ. ψυχές και ας βρίσκεται 13.000 μακριά από την πατρίδα των ιδρυτών της.

Η Palestino είναι το καμάρι του παλαιστινιακού λαού, η φωνή του στην Λατινική Αμερική. Μια ομάδα που σηκώνει στις πλάτες της τον πόνο, τα βάσανα, τον καημό και τα προβλήματα των Παλαιστινίων. Ένας σύλλογος που φορά με περηφάνια τα χρώματα της Παλαιστίνης και την εκπροσωπεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Μοιάζει περίεργο στην άλλη άκρη της Γης μια ομάδα να φορά τα χρώματα της Παλαιστίνης και να παίζει – με μεγάλη επιτυχία – με το όνομα της. Κι όμως, στη Χιλή υπολογίζεται ότι ζουν 500.000 παλαιστινιακής καταγωγής πολίτες και η παρουσία της συγκεκριμένης κοινότητας είναι η μεγαλύτερη εκτός της Μέσης Ανατολής.

Πως βρέθηκαν τόσοι Παλαιστίνιοι σε αυτή τη λωρίδα γης και τόσο μακριά από την πατρίδα τους; Είναι μια ιστορία που κρατά από τα μέσα του 19ου αιώνα και συνδέεται με την Palestino. Γιατί ο χιλιανός σύλλογος ιδρύθηκε το 1920 από Παλαιστίνιους μετανάστες και έγινε το σύμβολο και ο “φάρος” τους.

Σύμβολο “αντίστασης” στη Χιλή

Η πολυάριθμη παλαιστινιακή κοινότητα στη Χιλή ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί μια δυνατή βάση οπαδών της Palestino και ο σύλλογος δεν τους απογοήτευσε στο πέρασμα των χρόνων.

Η Palestino καθιερώθηκε στο χιλιανό ποδόσφαιρο σαν μια ομάδα η οποία είναι το σύμβολο “αντίστασης”, ενώ στην τροπαιοθήκη της υπάρχουν δύο πρωταθλήματα Χιλής (1955, 1978) και τρία Κύπελλα (1975, 1977, 2018). Παράλληλα η ομάδα συμμετέχει στο Copa Libertadores και οι αγώνες της μεταδίδονται και στην Παλαιστίνη μέσω του αραβόφωνου τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera.

“Είναι διαφορετικό να είσαι Palestino”

H διοίκηση της Palestino προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να στέλνει μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης και να αφυπνεί το ποδοσφαιρικό κοινό. Μάλιστα ο πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς την είχε αποκαλέσει σε επιστολή του: “δεύτερη εθνική ομάδα της Παλαιστίνης”.

Η Palestino έχει βρεθεί στην Παλαιστίνη για φιλικούς αγώνες, έχει φιλοξενήσει στο Σαντιάγο παλαιστινιακή ομάδα, έχει τιμωρηθεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Χιλής γιατί στη φανέλα της υπήρχε ο χάρτης της Παλαιστίνης…

Η τελευταία της δράση ήταν αυτή που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και έγινε viral, καθώς οι παίκτες της Palestino μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας “αόρατα” παιδιά, αυτά που χάθηκαν στις διαμάχες του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, αυτά που ο κόσμος δεν είδε ποτέ…

Η ποδοσφαιρική κοινότητα “ταρακουνήθηκε”, το μήνυμα πέρασε τα σύνορα της Χιλής και έφτασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η Palestino συνεχίζει να θρηνεί για τα αθώα θύματα μιας ανείπωτης τραγωδίας και να ορθώνει το ανάστημα της για τα πατρογονικά χώματα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.