Ο Κρίστιαν Γκίαν, παλιός παίκτης, ήρωας των οπαδών της Φέγενορντ και πάνω απ’ όλα ένας καλός άνθρωπος, πέθανε σε ηλικία 43 ετών.

Ο Γκανέζος αγωνίστηκε στην ομάδα του Ρότερνταμ από το 1997 έως το 2007 και κατέκτησε την Eredivisie το 1999 και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2002.

Από τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο και τελικά την έχασε σήμερα.

«Ξεκουράσου αδελφέ μου, πάλεψες σκληρά, η καρδιά μου πηγαίνει στην Ανίτα και τα παιδιά», έγραψε ο παλιός του συμπαίκτης στο Ρότερνταμ Μποναβεντούρ Καλού. Σε παρόμοιο κλίμα και οι αναρτήσεις άλλων παλιών συνοδοιπόρων του.

Βοηθούσε τους πάντες

Όσοι γνώρισαν τον Γκανέζο αμυντικό, μιλούν για έναν άκρως γενναιόδωρο άνθρωπο που δεν έχανε ποτέ το χαμόγελό του, παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στη ζωή του. Και ήταν πολλές.

Μετά το τέλος της καριέρας του (που εκτός της Φέγενορντ τον έφερε στη συμπολίτισσα Εξέλσιορ, φινλανδικές ομάδες και την ουαλική Ρέξαμ), αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα, καθώς ξόδεψε τα περισσότερα χρήματά του λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας του γιού του, αλλά και προσφέροντάς τα απλόχερα σε όποιον τα είχε ανάγκη.

Πολλοί του χτυπούσαν την πόρτα για βοήθεια και αυτός δεν έλεγε ποτέ όχι.

«Έχω τον Θεό την καρδιά μου, οπότε τους βοηθούσα. Κάποια στιγμή τα χρήματα τελείωσαν. Ήμουν θύμα της καλοσύνης μου. Μόνο όταν τελείωσαν όλα άρχισα να το σκέφτομαι. Πέρασα υπέροχα στη Φέγενορντ. Κράταγα όλα τα δημοσιεύματα σε σημειωματάρια. είμαι περήφανος που ήμουν εκεί και νιώθω ότι όλοι εκτιμούν όσα έκανα στο Ρότερνταμ. Όμως δε νιώθω καλύτερος από οποιονδήποτε άλλον», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Algemeen Dagblad ο άνθρωπος που συνήθιζε να παίρνει με το αυτοκίνητό του απλούς οπαδούς για να τους γυρίσει στο σπίτι μετά το γήπεδο, όταν τους έβλεπε να περιμένουν το τραμ! Ή που δεν άφηνε τον Ρόναλντ Κούμαν -τον οποίον πρόλαβε λίγο ως συμπαίκτη στη Φέγενορντ – να κουβαλά ούτε τη βαλίτσα του στα ταξίδια, σεβόμενος τα ποδοσφαιρικά κατορθώματά του!

Από σταρ, λιμενεργάτης!

Έτσι, μερικά χρόνια μετά την αποθέωση που γνώριζε στο «Ντε Κάουπ» από τους οπαδούς, ο Γκίαν αναγκάστηκε να δουλέψει ως λιμενεργάτης στο Ρότερνταμ – τη δουλειά του την βρήκε ένας χορηγός της Φέγενορντ – για να εξασφαλίζει την επιβίωση της οικογένειάς του. Ποτέ όμως δεν ένιωσε άσχημα με αυτό:

«Σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται στο λιμάνι του Ρότερνταμ είναι οπαδοί της Φέγενορντ. Μερικές φορές φωτογραφίζονται μαζί μου. Μιλάμε πολύ για τον καιρό που έπαιζα στο ‘’Ντε Κάουπ’’. Ξέρω ότι έζησα κάτι που οι περισσότεροι ονειρεύονται όλη τους τη ζωή. Βγήκα στον αγωνιστικό χώρο ενός κατάμεστου ‘’Ντε Κάουπ’’, κέρδισα τίτλους με έναν μεγάλο σύλλογο. Κανείς δεν είναι αρκετά ‘’μεγάλος’’ για να δουλέψει στο λιμάνι. Γιατί να είμαι εγώ; Επειδή ήμουν ποδοσφαιριστής; Ήταν απλά μία δουλειά».

Δυστυχώς, ακόμα και αυτό δεν κράτησε πολύ. Ο Γκίαν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας που του προκαλούσαν κρίσεις και δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει να εργάζεται. Οι οπαδοί της Φέγενορντ έσπευσαν σε βοήθεια συγκεντρώνοντας χιλιάδες ευρώ γι’ αυτόν, ενώ ο συγγραφέας Μίχελ Φαν Έχμοντ έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή του, προσφέροντάς του όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις. Το 2017 ο σύλλογος του πρόσφερε επιταγή 35.500 ευρώ πριν από εντός έδρας ματς, όπου άλλη μία φορά γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο.

Η ανάμνηση του 2002

Τίποτε δε στάθηκε αρκετό για να τον κρατήσει στη ζωή. Όμως άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ομάδα του λιμανιού, με κορυφαία στιγμή την 8η Μαΐου του 2002, όταν έπαιξε βασικός – αντικαθιστώντας τον τιμωρημένο Μπρετ Έμερτον- στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μέσα στο «Ντε Κάουπ», με συμπαίκτες τους Φαν Πέρσι, Τόμασον, Καλού, Μπόσφελτ και Φαν Χόιντονκ, σε επική νίκη 3-2 επί της Ντόρτμουντ των Αμορόσο, Έβερτον, Ρίκεν, Κόλερ και Ροσίτσκι. Παρ’ όλο που ήταν 1.75 μ., κατάφερε να κερδίσει εκείνο το βράδυ κεφαλιές ακόμα και από τον πανύψηλο Κόλερ, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική βραδιά της ζωής του!

Μπήκε έτσι στη λίστα με τους κορυφαίους cult ήρωες του ολλανδικού συλλόγου.

Τελευταίο μάθημα ζωής από έναν άνθρωπο που έζησε λίγο, αλλά έντονα: «Πρέπει να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και χωρίς πολλά λεφτά στην τράπεζα. Απλά σκέφτομαι: όταν πεθάνεις, τα χρήματα θα είναι ακόμα εκεί»...