Τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του τροπαίου από την Αργεντινή.
Πριν καν …καθίσει η σκόνη της ερήμου, περίπου στις μισές από τις 32 φιναλίστ επικρατεί αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, όσον αφορά το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού.
Αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση στους πάγκους των ομάδων που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο:
Aυτοί που συνεχίζουν
Λιονέλ Σκαλόνι (Αργεντινή)
Κατακτητής του Κόπα Αμέρικα και του τρίτου Μουντιάλ στην ιστορία της Αργεντινής, ο Σκαλόνι παραμένει το δίχως άλλο στον πάγκο της «αλμπισελέστε». Η Scaloneta συνεχίζει την πορεία της…
Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία)
H Aγγλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά ενός ακόμη Μουντιάλ και εκφράστηκαν αμφιβολίες όσον αφορά την παραμονή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Τελικά η FA ανακοίνωσε ότι ο ομοσπονδιακός θα παραμείνει τουλάχιστον έως το Euro 2024.
Φέλιξ Σάντσεθ (Κατάρ)
Η ποδοσφαιρική εκπρόσωπος των διοργανωτών ήταν η πρώτη που αποκλείστηκε με τρεις ήττες, αλλά ο Ισπανός τεχνικός αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, για την επίτευξη πιο ..ρεαλιστικών στόχων σε ασιατικό πλαίσιο.
Αλιού Σισέ (Σενεγάλη)
Λίγο πριν από το Moυντιάλ ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2024 και η ομοσπονδία δικαιώθηκε για την απόφασή της, με τους Αφρικανούς να φτάνουν έως τη φάση των «16».
Ρομπ Πέιτζ (Ουαλία)
O Ουαλός ομοσπονδιακός υπέγραψε συμβόλαιο για άλλα τέσσερα χρόνια τον περασμένο Σεπτέμβριο και παρ’ όλο που οι «δράκοι» απογοήτευσαν στο Κατάρ, παραμένει στο πόστο του.
Ερβέ Ρενάρ (Σ. Αραβία)
Θα έχει να το λέει ότι είναι ο μόνος που κέρδισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Κατάρ! Μόνο και μόνο η νίκη επί της Αργεντινής ήταν αρκετή για να κρατήσει τον Γάλλο στον πάγκο των Σαουδαράβων, με συμβόλαιο έως το 2027.
Γκρέιαμ Άρνολντ (Αυστραλία)
Οδήγησε τα «καγκουρό» για πρώτη φορά σε πρόκριση από τους ομίλους τελικής φάσης Μουντιάλ και ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδία για να ανανεώσει.
Τζαλέλ Καντρί (Τυνησία)
Οι Τυνήσιοι έκαναν αν μη τι άλλο αξιοπρεπή πορεία και η νίκη επί της Γαλλίας φαίνεται ότι δίνει στον ομοσπονδιακό αυτόματη επέκταση συμβολαίου για άλλα δύο χρόνια.
Ντράγκαν Στόικοβιτς (Σερβία)
Παρά την απογοητευτική πορεία των Σέρβων στο Κατάρ, όπου τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου τους, η ομοσπονδία έδωσε το «πράσινο φως» στον Στόικοβιτς να συνεχίσει.
Ριγκομπέρτ Σονγκ (Καμερούν)
Το Καμερούν είχε αξιοπρεπή πορεία στο Κατάρ με αποκορύφωμα την ιστορική νίκη επί της Βραζιλίας, με τον ομοσποδιακό να μένει στη θέση του τουλάχιστον έως το 2024.
Μουράτ Γιακίν (Ελβετία)
Πέρασε τον όμιλο και μπορεί να αποκλείστηκε στους «16» με εξάρα από την Πορτογαλία, ωστόσο η ίωση είχε αποδεκατίσει την ομάδα, οπότε επιβιώνει τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.
Τζον Χέρντμαν (Καναδάς)
Οδήγησε τον Καναδά στα τελικά μετά από 36 χρόνια, με την ομάδα του να αφήνει υποσχέσεις στο Κατάρ αλλά να πληρώνει την απειρία της. Θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και στο επόμενο Μουντιάλ, όπου έχει ήδη προκριθεί λόγω συνδιοργάνωσης με ΗΠΑ και Μεξικό.
Ουαλίντ Ρεγκραγκί (Μαρόκο)
Ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, είναι πιο δημοφιλής στη χώρα από τον ίδιο τον…βασιλιά! Αναμφίβολα μένει, εκτός αν τον «κλέψει» κάποιος ευρωπαϊκός πάγκος.
Χάνζι Φλικ (Γερμανία)
Η Γερμανία απέτυχε παταγωδώς στο Κατάρ, ο Φλικ φλέρταρε με την παραίτηση, αλλά τελικά θα ανταποκριθεί στην πρόκριση του να οδηγήσει την ομάδα στο Euro 2024, όπου θα είναι γηπεδούχος.
Χατζίμε Μοριγιάσου (Ιαπωνία)
Nίκησε Ισπανία και Γερμανία, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κροατία. Τι άλλο να έκανε για να κερδίσει άλλα δύο χρόνια στον πάγκο των «Σαμουράι»;
Λουίς Φερνάντο Σουάρες (Κόστα Ρίκα)
Δεν κατάφερε να οδηγήσει τους «τίκος» στους «16», αλλά η νίκη επί της Ιαπωνίας, όπως και η προσπάθεια κόντρα στη Γερμανία επιβραβεύτηκαν με διετή επέκταση.
Ζλάτκο Ντάλιτς (Κροατία)
Έγινε πάλι εθνικός ήρωας οδηγώντας την Κροατία στα ημιτελικά. Έχει μπροστά του το Final Four του Nations League και πιθανώς το Euro 2024.
Αυτοί που αποχώρησαν
Λουί Φαν Χάαλ (Ολλανδία)
Αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι στα προημιτελικά, όντας αήττητος σε κανονική διάρκεια αγώνων Μουντιάλ! Ο έμπειρος τεχνικός είχε ήδη προαναγγείλει την αποχώρησή του από τους «οράνιε» μετά το Μουντιάλ, με τον Ρόναλντ Κούμαν να τον διαδέχεται.
Τίτε (Βραζιλία)
Βιάστηκε να…χορέψει μαζί με τους παίκτες του και το πλήρωσε. Ο αποκλεισμός στα προημιτελικά και ένα δεύτερο σερί αποτυχημένο Μουντιάλ έφερε την παραίτησή του, αναζητείται ήδη η επόμενη μέρα στη «σελεσάο».
Χεράρδο Μαρτίνο (Μεξικό)
«Το συμβόλαιό μου έληξε με το τελευταίο σφύριγμα», είπε ο «Τάτα» Μαρτίνο μετά τον αποκλεισμό των «τρικολόρες» στη φάση των ομίλων. Ακόμα και αν δεν έληγε, θα το είχε …λήξει σίγουρα η ομοσπονδία.
Λουίς Ενρίκε (Ισπανία)
Ξεκίνησε με …επτάρα κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ολοκλήρωσε χωρίς να σκοράρει σε 120′ και πέναλτι κόντρα στο Μαρόκο. Ο Λουίς Ενρίκε ανακοίνωσε έτσι την παραίτησή του από τους «φούριας ρόχας», με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε να είναι ήδη διάδοχος.
Ότο Άντο (Γκάνα)
H Γκάνα το πάλεψε στο Κατάρ, αλλά ο Άντο ανακοίνωσε την παραίτησή του από τους «Black Stars» και συνεχίζει ως προπονητής των ταλέντων της Ντόρτμουντ.
Πάουλο Μπέντο (Ν. Κορέα)
Ο Πορτογάλος οδήγησε τους Κορεάτες στους «16» και αμέσως μετά τον αποκλεισμό από τη Βραζιλία ανακοίνωσε την αποχώρησή του.
Φερνάντο Σάντος (Πορτογαλία)
Μία oκταετής θητεία που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση Euro και Nations League, ολοκληρώθηκε κάπως πικρά στο Κατάρ, με τον άδοξο αποκλεισμό από το Μαρόκο και το «σίριαλ» Ρονάλντο.
Ρομπέρτο Μαρτίνεθ
Η «χρυσή γενιά» έδειξε σκουριασμένη στο Κατάρ και ο Ισπανός ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο διάδοχος αναζητείται.
Kάρλος Κεϊρός
Οι Ιρανοί δεν κατάφεραν να περάσουν από τον όμιλο και ο Πορτογάλος υπέβαλλε την παραίτησή του μετά το τέλος της πορείας στο Κατάρ.
Οι αβέβαιοι
Ντιντιέ Ντεσάν (Γαλλία)
Οδήγησε τη Γαλλία σε άλλον έναν τελικό Μουντιάλ και το έχασε στα πέναλτι. Eίναι ήδη δέκα χρόνια στον πάγκο και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο τις συζητήσεις με την ομοσπονδία για το μέλλον του. Ο Ζιντάν πάντως περιμένει…
Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς (Πολωνία)
Πέτυχε στον αντικειμενικό στόχο της πρόκρισης από τον όμιλο για πρώτη φορά από το 1986, αλλά δεν έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του. Παραμένει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει.
Γουστάβο Άλφαρο (Ισημερινός)
Η ομάδα του το πάλεψε και αποκλείστηκε την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Δε θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα παραμείνει στο πόστο του.
Γκρέγκ Μπερχάλτερ (ΗΠΑ)
Oδήγησε τις ΗΠΑ στους «16» αλλά το συμβόλαιό του έληξε μετά το ματς με την Ολλανδία. Η ομοσπονδία καλείται να πάρει τη σωστή απόφαση ενόψει του επόμενου Μουντιάλ, στο οποίο είναι γηπεδούχος.
Κάσπερ Γιούλμαντ (Δανία)
Από τις δόξες του Euro στην παταγώδη αποτυχία του Κατάρ. Η δανική ομοσπονδία δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον του στον πάγκο.
Ντιέγο Αλόνσο (Ουρουγουάη)
Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά θεωρείται περίπου δεδομένο στη χώρα ότι θα αποχωρήσει μετά την αποτυχημένη πορεία στο Κατάρ.