Η Εθνική ομάδα πήρε σπουδαία ισοπαλία στη Γρανάδα απέναντι στην Ισπανία παίζοντας ένα παιχνίδι αμυντικής προσήλωσης απέναντι σε μια υπερηχητική ομάδα όπως είναι αυτή του Λουίς Ενρίκε. Στο πρώτο ημίχρονο με κατοχή στο 80-20 η Ισπανία κατάφερε να βάλει ένα γκολ υψηλής ποιότητας με τον Μοράτα στο 33′ και να έχει αμέσως πριν ένα δοκάρι με τον Όλμο. Η Ελλάδα δε μπορούσε να κρατήσει μπάλα γιατί το μυαλό είχε ταχθεί στο αμυντικό πλάνο.
Προσπάθησε σε τέσσερις πέντε περιπτώσεις να ανεβάσει την πίεση ψηλά, αλλά η Ισπανία πάντα αντεπεκήλθε. Πάντα πλην της φάσης του 56ου λεπτού όταν η πίεση ψηλά έφερε μια σύγχυση στην ισπανική άμυνα και ο Μαρτίνεθ στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα, το έκανε, αλλά με προτεταμένο πόδι κάνοντας πέναλτι στον Μασούρα χτυπώντας τον με τις τάπες. Ο Γκουίντα έδειξε άσπρη βούλα και ο Μασούρας ευστόχησε για το 1-1.
Στη συνέχεια του ματς ο Φαν΄τ Σχιπ διαχειρίστηκε μαεστρικά το ματς και κατάφερε να δίνει τις απαραίτηρες ανάσες στην ομάδα του με τις σωστές αλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιτρέψουν ούτε μία τελική στην Ισπανία από το 70ό λεπτό κι έπειτα! Έτσι κατάφερε να φύγει με την ισοπαλία απέναντι στο φαβορί του ομίλου και να αποκτήσει ψυχολογία ενόψει του “τελικού” με την Γεωργία στην Τούμπα στις 31 Μαρτίου.
Έτσι ξεκίνησαν
Η Ισπανία του Λουίς Ενρίκε ξεκίνησε με 9 στου 11 της ιστορικής νίκης με 6-0 επί της Γερμανίας πριν από μερικούς μήνες. Σε διάταξη 4-3-3 ήταν οι Σιμόν, Ράμος, Γκαρσία, Γιορέντε, Γκαγιά, Ρόδρι, Όλμο, Κόκε, Φ.Τόρες, Κανάλες και Μοράτα.
Από την άλλη ο Τζον Φαν’τ Σχιπ επέλεξε επίσης σχηματισμό 4-3-3 με τους Βλαχοδήμο, Τζαβέλλα Κ.Παπαδόπουλο, Μπακάκη και Τσιμίκα στην άμυνα, στο κέντρο του γηπέδου τους Ζέκα, Μπουχαλάκη και Μάνταλο, δεξιά στην επίθεση τον Λημνιό, αριστερά τον Μασούρα και στην κορυφή ως ψευτοεννιάρι τον Μπακασέτα.
Ο Ολλανδός τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Χατζηδιάκο, Γιαννούλη και Πέλκα, ενώ δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή επίσης λόγω τραυματισμών οι Κουρμπέλης και Γαλανόπουλος. Από την 23άδα πριν την αναμέτρηση αποκλείστηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Τάσος Δουβίκας.
Κατοχή μπάλας 80-20 και γκολ υψηλής ποιότητας από Μοράτα
Η Ελλάδα μπήκε στο ματς γνωρίζοντας ότι θα βρίσκεται σε φάση άμυνας και έκανε μόνο αυτό στο πρώτο μέρος. Σε διάταξη 4-1-4-1 με διπλή ζώνη άμυνας και τον Ζέκα να ελέγχει το μεσοδιάστημα προσπάθησε να αναχαιτίσει την χειμαρρώδη ισπανική επίθεση. Η κατοχή κυμάνθηκε στα επίπεδα του 80-20.
Οι παίκτες του Φαν΄τ Σχιπ ήταν πιστοί στο πλάνο, δεν επέτρεψαν πολλές φάσεις στους αντιπάλους τους. Αλλά τις βρήκαν μόνοι τους. Με τη μπάλα συνεχώς στα πόδια τους, κάποια στιγμή θα γινόταν. Μία κεφαλιά του Όλμο στο 2′ και μια μεγάλη ευκαιρία με διπλό σουτ του Κόκε που κατέληξε κόρνερ στο 14′ ήταν τα πρώτα καμπανάκια.
Στο 32′ ο Όλμο αποφάσισε να ανοίξει την ελληνική άμυνα με μια οβίδα που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Βλχοδήμου και στην εξέλιξη της φάσης, ο Κόκε με ασύλληπτη μπαλιά βρήκε τον Μοράτα που κινήθηκε στην πλάτη της ελληνικής άμυνας, έκανε κοντρόλ με το στήθος και τελείωμα με τη μπάλα στον αέρα. Ήταν το 1-0 απόρροια της συνεχούς πίεσης των “φούριας ρόχας”.
Στο 43′ ήταν η τελευταία καλή στιγμή του ημιχρόνου με ένα σουτ του Κόκε που έφυγε και πάλι κόρνερ. Η Ελλάδα δεν είχε να επιδείξει κάτι, εκτός από κάποιες στιγμές που ανέβασε λίγο την πίεση της και σε μια από αυτές ο Ράμος έκανε λάθος πάσα, ο Λημνιός πάτησε κατά μέτωπον περιοχή, αλλά ο αρχηγός των Ισπανών τον έκοψε εύκολα.
Ισοφάριση με πέναλτι Μπακασέτα!
Ο Φαν΄τ Σχιπ επέλεξε να περάσει στο ματς τον Σιώπη αντί του Μάνταλου για έξτρα πίεση στο κέντρο και τον Τζόλη αντί του Λημνιού που δεν είχε ρυθμό. Η αρχή του δεύτερου μέρους βρήκε το ρυθμό στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία να έχει τη μπάλα και στο 50′ να χάνει κάλη ευκαιρία με μονοκόμματο σουτ του Μοράτα.
Ωστόσο φάνηκε ότι η ανασταλτική λειτουργία βοηθήθηκε από την συνεισφορά του Σιώπη και τα τρεξίματα του Τζόλη. Με αποτέλεσμα στην 5η πίεση που άσκησε ψηλά η Ελλάδα να κερδίσει ένα ανέλπιστο πέναλτι που έκανε με προτεταμένο το πόδι του ο Μαρτίνεθ (μπήκε στη θέση του Ράμος) στον Μασούρα που διεκδίκησε τη μπάλα στην περιοχή.
Την εκτέλεση στο 56ο λεπτό ανέλαβε ο Τάσος Μπακασέτας που νίκησε με ευθύβολο σουτ τον Σιμόν και έκανε το 1-1. Η Ισπανία θέλησε να εντείνει από εκεί και ύστερα την πίεση της, με τον Ενρίκε να κάνει νωρίς τις αλλαγές του. Από την άλλη ο Τζον Φαν’τ Σχιπ πέρασε τον Φορτούνη στο 65′ αντί του Μασούρα, με τον Μπακασέτα να πηγαίνει δεξιά και τον “Φορτού” κορυφή.
Η Ισπανία στο 70′ κατάφερε μια αδύναμη κεφαλιά με τον Μοράτα που μπλόκαρε εύκολα ο Βλαχοδήμος, ενώ στο 75′ ο Γκάγια έπαιξε ωραία το 1-2 με τον Μοράτα αλλά η σέντρα του πρώτου πέρασε από όλους χωρίς να βρεθεί ο Οριαλθάμπαλ στην πορεία της. Στο 78΄ο Γιακουμάκης πήρε τη θέση του Μπακασέτα και πήγε δεξιά ο Φορτούνης.
Ο Φαν΄τ Σχιπ έκλεισε τις αλλαγές του με τον Κυριακόπουλο να αντικαθιστά τον Τσιμίκα που ζήτησε αλλαγή, καθώς έπαθε κράμπα. Η Ισπανία πίεσε μέχρι το τέλος αλλά η ελληνική άμυνα άντεξε την πίεση και κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στην πρεμιέρα του δεύτερου ομίλου της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του Κατάρ
Προκριματική Φάση Μουντιάλ Κατάρ
2ος Όμιος
Εστάδιο Μουνισιπάλ Νουέβο Λος Κάρμενες (Γρανάδα)
Ισπανία-Ελλάδα
Διαιτητής: Μάρκο Γκουίντα (ΙΤΑ)
Σκορερς: 33′ Μοράτα/56′ Μπακασέτας
Κίτρινες Κάρτες: Μαρτίνεθ/Ζέκα, Γιακουμάκης
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Ισπανία (Λουίς Ενρίκε, 4-3-3): Σιμόν, Ράμος (46′ Μαρτίνεθ), Γκαρσία, Γιορέντε, Γκαγιά, Ρόδρι, Όλμο (64′ Χιλ), Κόκε (72′ Αλκάνταρα), Φ.Τόρες (72′ Οριαλθάμπαλ), Κανάλες (64′ Κανάλες), Μοράτα
Ελλάδα (Τζον Φαν’τ Σχιπ, 4-3-3): Βλαχοδήμος, Κ.Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Μπακάκης, Τσιμίκας, Ζέκα, Μπουχαλάκης, Μάνταλος (46′ Σιώπης), Λημνιός (46′ Τζόλης), Μασούρας (65′ Φορτούνης), Μπακασέτας (78′ Γιακουμάκης)