Η απίστευτη εμπειρία La Liga στο μαγευτικό Σαν Σεμπάστιαν! (vids)

Ένα απίθανο ταξίδι, που σε γεμίζει εμπειρίες, εικόνες και σου δείχνει την όμορφη πλευρά του ποδοσφαίρου.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο της La Liga Experience, βρεθήκαμε στο San Sebastian, (Σαν Σεμπάστιαν σύμφωνα με τους ντόπιους) για να παρακολουθήσουμε από κοντά στην αναμέτρηση της Ρεάλ Σοσιεδάδ(Σοθιεδάδ το σωστό), με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η La Liga, δίνει την ευκαιρία, να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία στην Ισπανία και να γνωρίσεις εκ των έσω κάθε φορά μια ομάδα.

Αυτή τη φορά ήταν σειρά της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Μαγευτικό Σαν Σεμπάστιαν

Το Σαν Σεμπάστιαν, θεωρείται η πλέον ακριβή πόλη της Ισπανίας. Πανέμορφη, με πλούσια ιστορία, βασανισμένη από πολέμους. Το 1813 ουσιαστικά, η πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά από Βρετανικούς και Πορτογαλικούς στόλους καθώς είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.

Η ανοικοδόμηση βέβαια έγινε με τέτοιο τρόπο, που στην παρούσα φάση είναι μια πόλη που σέβεται απόλυτα τον πολίτη της. Ποδηλατόδρομοι, μεγάλα πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές. Το σημαντικό, είναι πως τα σημάδια του πολέμου, δεν καλύφθηκαν. Ακόμη και τώρα, σε κτίρια στην παλιά πόλη, υπάρχουν οι σφαίρες από τον εμφύλιο με τον Φράνκο.

Τα απομεινάρια του εμφυλίου

Το Σαν Σεμπάστιαν βρίσκεται κοντά στη Γαλλία, έχει υπέροχο κρασί και καταπληκτικό φαγητό.

Μέχρι να ταξιδέψεις εκεί, στη χώρα των Βάσκων, ενδεχομένως να μην μπορείς να αντιληφθείς απόλυτα τι σημαίνει χώρα των Βάσκων. Άνθρωποι περήφανοι, φιλόξενοι που ουσιαστικά δε θεωρούν τους εαυτούς τους ούτε Ισπανούς ούτε Γάλλους.

Μιλώντας με ντόπιους, μαθαίνεις φυσικά περισσότερα πράγματα για την κουλτούρα τους. Η πρώτη γλώσσα που μαθαίνουν τα παιδιά, δεν είναι Ισπανικά, αλλά Βάσκικα. Υπάρχουν πάντως επιλογές. Κάθε οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν τα παιδιά τους θα μάθουν μόνο Ισπανικά από τη στιγμή που θα πάνε σχολείο, αν τα υπάρχει το 50-50% ή αν θα ξεκινήσουν με Βάσκικα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι επιλέγουν τα βάσκικα και εν συνεχεία ξεκινούν να μαθαίνουν και Ισπανικά. Ο λόγος είναι, πως για να βρεις δουλειά στη χώρα των Βάσκων, θα πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο επίπεδο στη γλώσσα αυτή, αλλιώς πιθανότατα θα χρειαστεί να δουλέψεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ισπανία.

Δε γίνεται να είσαι στο Σαν Σεμπάστιαν και να μη δεις της διάσημη παραλία Λα Κόντσα! Τα λόγια δεν μπορούν να πλησιάσουν το μέγεθος αυτής. Οι εικόνες πάλι αδικούν αυτή την παραλία. ΤΕΡΑΣΤΙΑ και μοναδική. Στα τέλη Απριλίου ωστόσο με θερμοκρασία περίπου 7-8 βαθμούς Κελσίου, είδα περίπου 4 ανθρώπους να κάνουν βουτιά, οι υπόλοιποι, όπως και εγώ, περπατούσαμε επάνω στην άμμο.

Ρεάλ Σοσιεδάδ-Το διαμάντι του Σαν Σεμπάστιαν!

Για μας ίσως φαντάζει περίεργο, αλλά στην πόλη, δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που δεν είναι Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπως αντίστοιχα στο Μπιλμπάο ΔΕ θα βρεις άνθρωπο που να μην υποστηρίζει την Αθλέτικ Κλαμπ!

Οι άνθρωποι της La Liga μας έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την προπονητικές εγκαταστάσεις της Ρεάλ Σοσιεδάδ, στο Θουμπιέτα. Με την πρώτη ματιά δεν μπορείς να καταλάβεις πόσα γήπεδα υπάρχουν εκεί και θα εξηγήσουμε τον λόγο.

Το προπονητικό κέντρο της ομάδας είναι χτισμένο ανάμεσα σε βουνά και λόφους και για να δεις όλα τα γήπεδα που υπάρχουν πρέπει κάποιος να σε ξεναγήσει!

Στο σύνολο υπάρχουν επτά γήπεδα, που στεγάζουν άνδρες, ακαδημίες και τη γυναικεία ομάδα!

Τα νέα δωμάτια των ποδοσφαιριστών.

Στο κεντρικό γήπεδο που συνήθως προπονείται η πρώτη ομάδα, πρόσφατα φτιάχτηκαν δωμάτια για τους παίκτες! Οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να ξεκουράζονται εκεί πριν τον αγώνα, ή ακόμη και μετά από αυτόν, αν το σπίτι τους είναι μακριά. Βέβαια, η άνθρωποι της Ρεάλ Σοσιεδάδ, προτιμούν οι παίκτες να μένουν σε σπίτια στο Σαν Σεμπάστιαν, ώστε να υπάρχει η επαφή με τον κόσμο!

Εκτός από το βασικό της γήπεδο στο προπονητικό κέντρο, οι άνθρωποι της Ρεάλ Σοσιεδάδ, μετά από προτροπή του προπονητή, Ιμανόλ Αλγουαθίλ, έχτισαν ένα ακόμη, στο οποίο οι παίκτες θα προπονούνται πριν από τα ματς, κυρίως στο κομμάτι της τακτικής ή ό,τι άλλο επιλέξει ο κόουτς. ΝΑΙ, δεν υπάρχει ρεπό πριν τα ματς!

Η μεγαλύτερη στιγμή για μένα τουλάχιστον στο ταξίδι, εκτός του αγώνα, είχε έρθει. Θα μπορούσα να κάνω μια -μίνι- συνέντευξη με τον Μικέλ Οΐαρθάμπαλ!

Ο αρχηγός της Ρεάλ Σοσιεδάδ και παίκτης της Εθνικής Ισπανίας, ευδιάθετος, χαμογελαστός και επαγγελματίας, απάντησε στις ερωτήσεις μου, μιλήσαμε για λίγο σχετικά με το Πρωτάθλημα αλλά και το πόσο υπέροχο είναι να συναντάς ένα ποδοσφαιριστή που τον αναφέρεις σε μεταδόσεις, κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

Είδαμε μέρος της προπόνησης, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις, μιλήσαμε με τη γυναικεία ομάδα και λίγο πριν το τέλος είδα να κάνουν εργασίες σε ένα σημείο και φυσικά η ερωτησή μου ήταν αν φτιάχνουν και άλλο γήπεδο.

«Α όχι, αυτό θα γίνει εστιατόριο. Εδώ θα μπορούν να τρώνε οι εργάτες από τα γύρω εργοστάσια, καθώς είμαστε σε βιομηχανική περιοχή και είναι κρίμα να πρέπει να φύγουν μακριά για να βρουν καλό φαγητό» μου απάντησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ένα ακόμη έσοδο για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και παράλληλα διατήρηση της επαφής και της αγάπης με τον κόσμο. Αξίζει να σημειώσω πως στα πλάνα τους είναι να δημιουργήσουν και ένα δεύτερο γήπεδο για τη γυναικεία ομάδα.

Θέλετε να μείνετε έκπληκτοι; Μέρος της ξεγάνησης ήταν να περάσουμε και από τις ακαδημίες. Εκεί τα παιδιά επιλέγονται μετά την ηλικία των 11 μέχρι τότε πρέπει αναγκαστικά να κάνουν τρία διαφορετικά αθλήματα, προκειμένου να δουν ποιο πραγματικά αγαπούν και θέλουν να ακολουθήσουν. Επίσης η Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν έχει τμήματα για παιδιά κάτω των 11 ετών, αλλά συνεργάζεται με διάφορους συλλόγους στην χώρα των Βάσκων, που στέλνουν τα παιδιά που ξεχωρίζουν. Όσα έχουν την τύχη να βρεθούν στο Θουμπιέτα, παράλληλα με το ποδοσφαιρικό κομμάτι, πηγαίνουν σχολείο, κάνουν τα μαθήματά τους και έχουν την βοήθεια των ανθρώπων της ομάδας προκειμένου να γίνου επιτυχημένοι και σε κάποιο άλλο τομέα πέραν του ποδοσφαιρικού. Από όλα τα παιδιά που υπάρχουν στην ακαδημία και έδωσαν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, μόλις ένα δεν πέρασε! Παράλληλα ΚΑΘΕ παιδί, παρακολουθείται από ειδικό παιδοψυχολόγο, στον οποίο πρέπει να μιλάει μια ώρα την εβδομάδα!

Γήπεδο Ανοέτα-Το στολίδι!

Γήπεδο 40.000 θέσεων, πανέμορφο. Οι άνθρωποι της La Liga, είχαν κανονίσει να δούμε και το γήπεδο της Ρεάλ Σοσιεδάδ! Η έκπληξη ήταν πως μαζί μας στην ξενάγηση αυτή θα βρίσκονταν ο Τσάβι Πριέτο! «Θρύλος» της ομάδας, που αγωνίστηκε μόνο για τον σύλλογο του Σαν Σεμπάστιαν, έπαιξε πάνω από 500 ματς και σημείωσε πάνω από 80 γκολ!

Είδαμε τα αποδυτήρια, τους χώρους γενικά ακόμη και την Atotxa Korner, Γωνία Ατότσα, στην οποία φιλοξενείται συλλογή με κρασιά που οι φίλοι της ομάδας μπορούν να καθίσουν και να δοκιμάσουν, βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα!

Στη συνέχεια, για να κλείσει η ημέρα, οι άνθρωποι της Ρεάλ Σοσιεδάδ, μας γνώρισαν με την ομάδα της Βάσκικης Πελότας! Ειλικρινά φαντάζει απλό αλλά είναι δύσκολο, απαιτητικό, αλλά καταπληκτική γυμναστική!

Matchday: Ρεάλ Σοσιεδάδ – Ρεάλ Μαδρίτης

Η ημέρα του αγώνα έφτασε. Πήγαμε πολύ νωρίτερα στο γήπεδο καθώς στο πλαίσιο της La Liga Experience, η τυχερή του διαγωνισμού της Nova και της La Liga, Μαρία Χιώτη, θα μπορούσε να δει την άφιξη των ομάδων από σημείο που ελάχιστοι μπορούν!

Περπατήσαμε από το ξενοδοχείο στο γήπεδο και παρατηρούσα την πόλη, πως ζει ένα τέτοιο παιχνίδι αλλά και ένα ματς γενικά. Τα μαγαζιά κοντά στο γήπεδο, γεμάτα με ανθρώπους, να απολαμβάνουν το ποτό τους και τα πίντσος τους (pintxos), να συζητούν για τον αγώνα και να χαμογελούν. Λίγο πιο κάτω βλέπεις ανθρώπους με φανέλες της αντίπαλης ομάδας, να περπατούν ανέμελοι, συντροφιά με την οικογένεια τους, τους φίλους τους ή ακόμη και μόνοι τους, χωρίς φυσικά να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Το ίδιο και μέσα στο γήπεδο. Ανάμεσα σε φίλους της Ρεάλ Σοσιεδάδ, άνθρωποι που υποστηρίζουν τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα υπέροχο ανθρώπινο ψηφιδωτό, που σου έλκει τη ματιά και σε αφήνει με παράπονο. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Μόντριτς, Μπέλιγχαμ, Αντσελότι, Βαλβέρδε και όλα τα αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης έφτασαν και μπήκαν στα αποδυτήρια!

Σιγά σιγά, πήγαμε στις θέσεις μας δίπλα στον αγωνιστικό χώρο. Υπέροχη ατμόσφαιρα, από τους φίλους της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

ΑΞΙΖΕΙ κάποιος να κάνει το ταξίδι μέχρι το Σαν Σεμπάστιαν, για να δει την πόλη, την ομάδα, να μάθει για τη χώρα των Βάσκων!

Η Ρέαλ Σοσιεδάδ ηττήθηκε με 1-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά με το τελευταίο σφύριγμα ΑΠΑΝΤΕΣ, χειροκρότησαν τους παίκτες. Το ευχαριστώ τους για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Κατά την αποχώρηση, τόσο οι φίλοι των γηπεδούχων, όσο και των φιλοξενούμενων αποχώρησαν όλοι μαζί.

Από το Σαν Σεμπάστιαν στο Μπιλμπάο!

Την επόμενη ημέρα, ταξιδέψαμε μέχρι το Μπιλμπάο! Η απόσταση είναι περίπου 1.5 ώρα.

Το επιβλητικό Σαν Μαμές, έδρα της Αθλέτικ Κλαμπ-ή Κλουμπ για τους Ισπανούς. Το Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν είναι αποδεκτό, ίσα ίσα το θεωρούν προσβολή οι άνθρωποι της ομάδας, καθώς κατά τη δικτατορία του Φράνκο και τον εμφύλιο πόλεμο, τους ανάγκασε να έχουν το Μπιλμπάο δίπλα στο Αθλέτικ.

Επιβλητικό Σαν Μαμές, απόλυτα περήφανοι οι άνθρωποι που σχετίζονται με την ομάδα. ΟΛΗ η γύρω περιοχή σου δίνει να καταλάβεις πόσο αγαπούν την Αθλέτικ Κλαμπ. Σημαίες παντού!

Όταν ξεκίνησε να χτίζεται το νέο γήπεδο, πρώτο μέλημά των ανθρώπων του συλλόγου ήταν το γήπεδο να παραμείνει εκεί που ήταν το παλιό, δίπλα στα μαγαζιά που το περιβάλλουν. Δεν ήθελαν να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας ή να ζημιωθούν οι άνθρωποι που έχουν τα μαγαζιά περιμετρικά του γηπέδου. Ο λόγος είναι πως η Αθλέτικ Κλαμπ είναι ομάδα λαϊκής βάσης και ζει από τον κόσμο της, που ταυτόχρονα είναι και μέτοχος της!

«Γκρεμίσαμε το μισό, ξεκινήσαμε το καινούργιο και δε μετακινηθήκαμε χιλιοστό. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους της ομάδας»

Μέρος της ξενάγησης περιελάμβανε ταξίδι στην ιστορία της Αθλέτικ Κλουμπ! Με το που βάζεις τα γυαλιά VR, ταξιδεύεις σε ΟΛΕΣ τις εποχές και βλέπεις ΌΛΗ την ιστορία της ομάδας με ένα καταπληκτικό τρόπο! ΑΞΙΖΕΙ 100% να το δοκιμάσει κάποιος!

Στην Αθλέτικ Κλαμπ, ήθελαν να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στα VIP μέλη, τα οποία όπως είπαμε συνήθως είναι άνθρωποι από την περιοχή!

Αφού λοιπόν σκέφτηκαν, κατέληξαν να αναζητούν βραβευμένους με αστέρια μισελέν Σεφ από την περιοχή για να μαγειρέψουν για τους VIP!

«Ψάξαμε για βραβευμένους σεφ από την περιοχή του Μπιλμπάο μόνο. Θέλαμε να ξεφύγουμε από την κλασική φιλοξενία VIP. Ήρθαμε σε επαφή με κάποιους και μας είπαν πως δεν μπορούμε να παράξουμε τις ποσότητες που θέλουμε. Αν είχαμε κουζίνα εκεί στο γήπεδο θα ήταν διαφορετικά. Και ετσι φτιάξαμε κουζίνα γι αυτό το λόγο! Επίσης στο κομμάτι των VIP, κάναμε μια μικρή αντιγραφή των καταστημάτων που βρίσκονται απ΄εξω ώστε όσοι είναι μέσα στο γήπεδο να έχουν την ίδια εμπειρία»!

Ο Φερνάντο Κανάλες, μας έδειξε μερικά μυστικά, μας μαγείρεψε και οι γεύσεις ήταν η μια καλύτερη από την άλλη!

Ο Φερνάντο Κανάλες, βραβευμένος σεφ με αστέρι μισελέν!

Αναχωρήσαμε από το Σαν Μαμές και πήγαμε στο Μεντιθορόθα-ή Μεντιθορότσα κατά τους Βάσκους. Είδαμε την αναμέτρηση της Αλαβές με τη Θέλτα στη νίκη των γηπεδούχων.

Γήπεδο μικρό, αλλά τόσο όμορφη ατμόσφαιρα! Και εδώ, οι φίλοι των δύο ομάδων έφυγαν όλοι μαζί, ο καθένας φορώντας τη φανέλα της ομάδας του.

Το κακό, ήταν πως αυτή η εμπειρία έφτασε στο τέλος της. Κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι μοναδικές εικόνες επιστρέψαμε στην Ελλάδα!

Αν κάποιος σκέφτεται αν θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ισπανία και να συνδυάσει την παραμονή του εκεί με ένα ματς, κακώς το σκέφτεται.

Ισπανία δεν είναι μόνο οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρθελόνα, Ατλέτικο.

Υπάρχουν ομάδες, που με βάσει την δουλειά που κάνουν από τις ακαδημίες ακόμη, κάποια στιγμή θα μπορέσουν να βρεθούν ψηλότερα, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη!

Αν έχετε τη δυνατότητα, κανονίστε ένα ταξίδι στο Σαν Σεμπάστιαν. Κανονίστε να δείτε από κοντά την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η αγάπη σας για τον σύλλογο θα μεγαλώσει αρκετά και θα μπορείτε μελλοντικά να παρακολουθείτε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και αγάπη, την La Liga! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την Αθλέτικ Κλαμπ αλλά και για τις υπόλοιπες ομάδες!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.