Ο Νίκο Γουίλιαμς αποτελεί το μεγάλο στόχο της Μπαρτσελόνα και του Χάνζι Φλικ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

Εκτός από τους Καταλανούς, η Τσέλσι,η Άρσεναλ και η Άστον Βίλα να είναι μεταξύ εκείνων των ομάδων που φέρονται να έχουν βάλει στο «μάτι» τη ρήτρα αποδέσμευσής του. Αυτό το ενδιαφέρον δεν θα βασιστεί μόνο στις επιδόσεις του νεαρού εξτρέμ στο Euro 2024. Μπορεί να ήταν ένα τουρνουά που ξεχώρισε στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά έχει εντυπωσιάσει τους οπαδούς στη La Liga εδώ και καιρό.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο, τερμάτισε πέμπτη στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας την περασμένη σεζόν και κατέκτησε το Copa del Rey, το πρώτο της μεγάλο τρόπαιο από το 1983-84. Και ο Νίκο Γουίλιαμς δικαιούται μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας.
Από τους παίκτες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης την περίοδο 2023-24, μόνο οι Φλόριαν Βιρτζ (19), Άλεξ Μπαένα, Κέβιν Ντε Μπρόινε και Άλεξ Γκριμάλντο (όλοι με 17), κατέγραψαν περισσότερες ασίστ από τον 22χρονο διεθνή εξτρέμ (16).

Έχοντας σκοράρει εννέα γκολ σε 43 παιχνίδια την περίοδο 2022-23, ο Γουίλιαμς πρόσθεσε οκτώ γκολ σε 37 παιχνίδια την περασμένη σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο 22χρονος ολοκλήρωσε την περίοδο με συμμετοχή σε 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ένα ρεκόρ που μόνο οκτώ παίκτες της La Liga μπόρεσαν να ξεπεράσουν. Οι 16 ασίστ, ήταν επίσης 12 περισσότερες από όσες είχε δώσει την προηγούμενη σεζόν, και το έκανε σε έξι λιγότερα παιχνίδια.

Προς το παρόν η ομάδα του, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, αρνείται να διαπραγματευτεί την πώληση του μεγάλου της αστεριού στη Μπαρτσελόνα και παραπέμπει στη ρήτρα που έχει στο συμβόλαιο του, με την οποία οι «barcelonistas» θα πρέπει να πληρώσουν 58 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να πετύχουν αυτή την πολυπόθητη ενίσχυση.
Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν επαφές και μάλιστα υπήρξε και συνάντηση των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα με τον εκπρόσωπο του για να βρουν τη βάση μίας πιθανής συμφωνίας, αλλά ακόμη οι συζητήσεις είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Ο Νίκο Γουίλιαμς έχει ήδη έναν καλό μισθό στην Αθλέτικ, άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ καθαρά ανά έτος και φαίνεται ότι για να φύγει από τον σύλλογο της ζωής του, θέλει να έχει σαφώς βελτιωμένες απολαβές.

Ωστόσο, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν αυτά τα χρόνια στην εποχή του Μπαρτομέου με τους αλόγιστους μισθούς σε παίκτες, η Μπαρτσελόνα έχει μπει σε μία διαφορετική λογική. Οι Καταλανοί δεν μπορούν να προσφέρουν τα 10 ή 12 εκατομμύρια ευρώ που πιθανότατα μπορούν να του προσφέρουν οι μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι, αλλά η ιδέα τους είναι να του προσφέρουν έναν αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που μπορούν να πληρώσουν οι Άγγλοι, και μετά τον δεύτερο χρόνο να του πολλαπλασιάσουν τις απολαβές του, όπως συνέβη και με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.