Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τις «νυχτερίδες» να επιστρέψουν στον «γνώριμο δρόμο» των επιτυχιών. Τις ακαδημίες της!

Αν υπάρχει μία ομάδα στην Ισπανία, πλην των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσέλονα που μπορεί να «καυχηθεί» για τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές της αυτή είναι η Βαλένθια.

Πριν τη διακοπή για τα ματς των Εθνικών ομάδων κέρδισε τους Μερένχες 4-1 με μεγάλο πρωταγωνιστή ένα παιδί από τα «σπλάχνα» της, τον Κάρλος Σολέρ, ο οποίος σημείωσε χατ τρικ!

Οι ακαδημίες των «νυχτερίδων» συνεχίζουν την απίστευτη δουλειά τους και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως δίνουν τη λύση στα προβλήματα του συλλόγου.

Οι (αναγκαστικές) αποχωρήσεις

Οι διοικούντες βλέποντας τον ιό να τους «χτυπάει» και οικονομικά αναγκάστηκαν να πουλήσουν ή να αφήσουν μερικά από τα βασικά «εργαλεία» του ρόστερ να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους.

Οι Ντάνι Παρέχο και Φράνσις Κοκλέν αγωνίζονται πλέον στη Βιγιαρεάλ, ενώ ο Ροντρίγκο Μορένο πουλήθηκε στη Λιντς.

Βέβαια, μεγαλύτερο πλήγμα απ’ όλα ήταν η αποδοχή της προσφοράς από τη Μάντσεστερ Σίτι για τον 20χρονο Φεράν Τόρες. Ένα από τα κορυφαία ταλέντα τους αποχώρησε και ο ερχομός του Χάβι Γράθια συνοδεύτηκε από την… αναγκαστική εντολή της επιβίωσης, «εκμετάλλευση των υποδομών».

Τα παραδείγματα του παρελθόντος

Μετά την πρόσληψή του ο Ισπανός τεχνικός έβαλε μπροστά το εν λόγω πλάνο. Με τον ίδιο να είναι έτσι κι αλλιώς της νοοτροπίας, «η ηλικία δεν παίζει μπάλα. Αν είσαι ταλαντούχος και ανταπεξέρχεσαι στα θέλω μου, τότε θα αγωνίζεσαι», η Βαλένθια μπήκε και πάλι στην τροχιά της παραγωγής παικτών.

Κάτι που το ξέρει καλά ο σύλλογος, καθώς μόνο την τελευταία 15ετία έχει «βγάλει» έναν από τους κορυφαίους άσους στα χαφ, τον Νταβίντ Σίλβα, ο οποίος κατέκτησε σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του και έγινε παράλληλα «σημαία» της Μάντσεστερ Σίτι.

Επίσης η ομάδα έχει αναδείξει κι άλλους παίκτες, δίνοντας τους ευκαιρίες, είτε αυτός προέρχεται απλά από τις υποδομές της, «λέγε με» Ίσκο ή Πάμπλο Αλκάθερ ή κάποιος που ψάχνει την ευκαιρία, «λέγε με» Μάτα ή Τζόρντι Άλμπα…

Φυσικά αν γυρίσουμε τον χρόνο ακόμη πιο πίσω οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμηθούν πως από τα «σπλάχνα» της έχει βγει και ο Γκαΐθκα Μεντιέτα, μια ποδοσφαιρική «καψούρα» πολλών 30-35+…

Το νέο «αίμα»

Αυτή την στιγμή η Βαλένθια και ο Χάβι Γράθια βρίσκονται στην 9η θέση της La Liga, όμως οι λόγοι για να αισιοδοξούν είναι πολλοί.

Πριν την επικράτηση με 4-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, στο 2-2 απέναντι στη Χετάφε, έπαιξαν βασικοί έξι παίκτες με πέρασμα είτε από τις ακαδημίες της, είτε από τη δεύτερη ομάδα.

Συγκεκριμένα αυτοί που άρχισαν απένταντι στους «μπλε» ήταν οι Ντομενέκ, Γκιγιαμόν, Γκαγιά, Μούσα, Λι και Σολέρ.

Ο τελευταίος μάλιστα, όπως αναφέρθηκε ήδη, ήταν κι εκείνος που έδωσε τη νίκη κόντρα στους Μερένχες, με το χατ τρικ του από την άσπρη βούλα. Ο 23χρονος μέσος είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας και έχει αγωνιστεί σε όλες τις βαθμίδες της.

Κι αν ο 30χρονος τερματοφύλακας Ντομενέκ είναι μεγάλος για να μπει στην κατηγορία «ταλέντο», αυτό δεν ισχύει για τον Γκιγιαμόν.

Ο μόλις 20 ετών στόπερ έχει κερδίσει φανέλα βασικού από τον προπονητή του και δείχνει ότι προορίζεται για σπουδαία πράγματα στην καριέρα του.  Όπως και ο Σολέρ, έτσι κι αυτός προέρχεται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου.

Όσον αφορά τον 17χρονο Μούσα, βρέθηκε από τα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ σε αυτά της Βαλένθια. Πλέον είναι ο και νεαρότερος σκόρερ με τις «νυχτερίδες» τα τελευταία 79 χρόνια και ο νεαρότερος μη Ισπανός της όλων των εποχών. Όλα αυτά σε ηλικία 17 ετών και 338 ημερών!

Για τον αρχηγό της ομάδας Γκαγιά, το γεγονός πως παρέμεινε και φέτος είναι μια επιτυχία της διοίκησης, με τον αριστερό μπακ να είναι θέμα χρόνου να μετακομίσει σε κάποια από τις τοπ ομάδες. Βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία (25) και οι παραστάσεις του είναι κάτι που έχει κάνει τον Γράθια να τον εμπιστεύεται «τυφλά».

Η εξάδα κλείνει με τον Λι. Ο 19χρονος Νοτιοκορεάτης ανήκει στη Βαλένθια από το 2011, όταν μέσα από τα επιτεύγματά του σε τηλεοπτική εκπομπή της πατρίδας του εντοπίστηκε από τους αρμόδιους, οι οποίοι αποφάσισαν να τον εντάξουν στα τμήματα υποδομής.

Ο ίδιος σε αυτό το διάστημα έγινε ο νεαρότερος μη Ισπανός που ντεμπουτάρει με τον σύλλογο, ενώ πλέον λογίζεται ως βασικός στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

Όταν «μιλούν» τα στοιχεία

Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στη Βαλένθια, καθώς δεν είναι μόνο οι παίκτες που αγωνίζονται ακόμη στον σύλλογο και έχουν καταφέρει να κερδίσουν θέση βασικού ή λεπτά συμμετοχής.

Σύμφωνα με το «CIES Football Observatory» στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τις υποδομές των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Λιόν και Παρί Σεν Ζερμέν έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε χρόνο συμμετοχής από εκείνους των «νυχτερίδων».

Κάτι το πρωτοφανές για μια ομάδα που δεν έχει τη δυναμική των τεσσάρων που βρίσκονται μπροστά της και δείγμα του ότι οι Ακαδημίες της δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις υπερδυνάμεις του αθλήματος.

Άλλωστε το δίκτυο της εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Μπουσάν και τη Σανγκάι, αλλά και την Ελλάδα!

Οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομάδας δηλώνουν πως, «από την στιγμή που έχουμε τόσους παίκτες από τις Ακαδημίες μας στην πρώτη ομάδα, αντικατοπτρίζει και τη δουλειά μας μέσα στα χρόνια», κάτι που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και από τις έτερες ομάδες, που επιλέγουν τους ποδοσφαιριστές της!

Αυτή είναι και μία από τις διόδους για μια ομάδα σαν τη Βαλένθια που θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Η επένδυση στα παιδιά των υποδομών της και τα νέα ταλέντα του χώρου, ώστε παράλληλα να συνεχίσει να αποδεικνύει πως είναι και μια «μηχανή» παραγωγής ποδοσφαιριστών!