Λιόν – Σεντ Ετιέν: 5 κλασικές ιστορίες από τα ντέρμπι του μίσους (pic+video)

Το περίφημο «ντέρμπι του Ροδανού». Από τα πιο κλασικά ευρωπαϊκά παιχνίδια με απίστευτη αντιπαλότητα. Από τη μία η Λιόν, σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο και η 3η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία και από την άλλη ο «φτωχός συγγενής».

 Η μικρή Σεντ Ετιέν. «Λαϊκή πόλη» που ζούσε για πολλά χρόνια από τα ανθρακωρυχεία. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, που μισεί ο ένας τον άλλον.  Είναι νωπές ακόμη οι θλιβερές εικόνες από τα επεισόδια  μεταξύ των οπαδών των 2 ομάδων παραμονές του ντέρμπι, την 1η Μαρτίου. Τα μεταξύ τους ντέρμπι δεν έχουν όμως μόνο βία. Έχουν δράματα της τελευταίας στιγμής, ανατροπές και καλό ποδόσφαιρο. Ας θυμηθούμε λοιπόν 5 από τις πιο αξιοσημείωτες «συγκρούσεις» στα σχεδόν 70 χρόνια του απόλυτου γαλλικού ντέρμπι.

ΛΙΟΝ – ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ 4-5 (1963)
Από τους καλύτερους και πιο δραματικούς μεταξύ τους αγώνες. Η Λιόν είχε προηγηθεί 4-3 στο 78ο λεπτό, αλλά ο Αντρέ Γκι πέτυχε 2 τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Σεντ Ετιέν πήρε μία σπουδαία νίκη και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν.

ΛΙΟΝ – ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ 1-7 (1969)
Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία της Λιόν στη Ligue 1. Λίγο έλειψε μάλιστα να πάρει η Σεντ Ετιέν σε εκείνο το ματς «καθαρή» νίκη, με την Λιόν να πετυχαίνει το μοναδικό της τέρμα στο 87ο λεπτό. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους νικητές, οι Ριβελί, Κεϊτά που πέτυχαν από δύο τέρματα.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ – ΛΙΟΝ 2-3 (2004)
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα δεδομένα είχαν αλλάξει. Η Λιόν ήταν η κυρίαρχη ομάδα στο πρωτάθλημα και μετρούσε 3 συνεχόμενους τίτλους. Η Σεντ Ετιέν μόλις είχε επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο μετά από τριετή απουσία. Ήταν λοιπόν βέβαιο ότι οι φιλοξενούμενοι θα είχαν τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Αυτή δεν ήρθε τόσο εύκολα όμως.
Με τι άλλο, με φάουλ, ο Ζουνίνιο άνοιξε το σκρ στο 35ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι έκαναν την ανατροπή και προηγήθηκαν 2-1 με τα τέρματα του Μαρίν και του Φεϊντουονό στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο 85΄ο Γκοβού κέρδισε πέναλτι, ο Ζουνίνιο αρχικά απέτυχε να νικήσει τον Ζανό, αλλά με 2η προσπάθεια ο Βραζιλιάνος μέσος  ισοφάρισε 2-2. Στις καθυστερήσεις ο Γκοβού έκανε ανατροπή στην ανατροπή, χαρίζοντας στην ομάδα του μία ανέλπιστη νίκη.

ΛΙΟΝ – ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ 0-1 (2010)
Πριν από αυτό το παιχνίδι η Λιόν είχε καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στα μεταξύ τους ντέρμπι. Η Σεντ Ετιέν παρέμενε χωρία νίκη, για περισσότερα από 16 χρόνια.

Ο Ντιμίτρι Παγέτ έκρινε τελικά τον αγώνα με το μοναδικό τέρμα που πέτυχε στο 75ο λεπτό, με απίθανη εκτέλεση φάουλ.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ – ΛΙΟΝ 0-5 (2017)
Επεισοδιακό παιχνίδι. Διακόπηκε για 7 λεπτά λίγο μετά την έναρξη του, λόγω περιορισμένης ορατότητας από τα καπνογόνα που είχαν ανάψεις το γήπεδο. Μετά από 10 λεπτά παιχνιδιού ο Ντεπάι άνοιξε το σκορ για τη Λιόν και ο παίκτης που είχε δώσει την ασίστ στο γκολ του Ολλανδού, ο Φεκίρ,  πέτυχε το 2-0, ένα τέταρτο αργότερα. Στο 58΄ο Ντίας και στο 65΄ο Τραορέ, ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 4-0 και στο 84΄έγινε ο κακός χαμός.

Ο Φεκίρ σκόραρε, έβγαλε τη φανέλα του και την έδειχνε στους φίλους της Σεντ Ετιέν, με αποτέλεσμα να εισβάλουν οπαδοί στο γήπεδο και ο αγώνας να διακοπεί για είκοσι λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά διεξήχθησαν σε σχεδόν άδειο Στάδιο!  
   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.