Γερμανία: Η ώρα του Τερ Στέγκεν!

Έπειτα από 12 χρόνια στη σκιά του Μάνουελ Νόιερ, ο Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν, είναι επιτέλους ο νο. 1 τερματοφύλακας της Εθνικής Γερμανίας!

Tην πρώτη φορά που κλήθηκε στην Εθνική Γερμανίας, ήταν 20 χρονών, αγωνιζόταν ακόμα στην Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ και σίγουρα ονειρευόταν μία μεγάλη καριέρα στη «νατσιοναλμάνσαφτ».

Ήταν Μάιος του 2012, σε ένα φιλικό με την Ελβετία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Euro 2012. Ο τότε ομοσπονδιακός, Γιόακιμ Λεβ, τον είχε συμπεριλάβει στην προεπιλογή του για τη διοργάνωση. Η Γερμανία, ηττήθηκε 5-3 σε εκείνο το φιλικό και λίγες μέρες μετά, ο Λεβ, τον «έκοψε» από την τελική αποστολή για Πολωνία και Ουκρανία.

Δεν πειράζει. Είχε ακόμα χρόνια μπροστά του. Επίσης μπροστά του όμως, είχε και κάποιον που θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους γκολκίπερ όλων των εποχών, τον Μάνουελ Νόιερ.

Για τα επόμενα 12 χρόνια, του έμελλε να βρίσκει πάντα τον συγκεκριμένο να του φράζει τον δρόμο για τη θέση του βασικού στην Εθνική.

Τι κι αν οι εμφανίσεις του με την Γκλάντμπαχ, τον έφεραν το 2014 να μετακομίζει στην Μπαρτσελόνα; Τι κι αν από το 2015, μέχρι σήμερα, είναι ο βασικός τερματοφύλακας, μίας εκ των πιο λαμπερών συλλόγων του κόσμου, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ισπανίας;

Για τη Γερμανία, ο Τερ Στέγκεν, ήταν πάντα ο γκολκίπερ πίσω από τον Νόιερ. Μέχρι σήμερα!

Στο Μουντιάλ του 2014, ο νεαρός ακόμα Τερ Στέγκεν, δεν ήταν καν στην τριάδα των τερματοφυλάκων. Με τον Νόιερ βασικό, η Γερμανία, κατέκτησε το Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχοντας τους Τσίλερ και Βαϊντενφέλερ στις θέσεις των αναπληρωματικών γκολκίπερ.

Δύο χρόνια αργότερα, στο Euro 2016, ήταν στην αποστολή, αλλά έμεινε στον πάγκο σε όλα τα ματς, ως νο.2 του Νόιερ, με τη Γερμανία να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά.

Το επόμενο καλοκαίρι, ένιωσε ότι θα είχε επιτέλους την ευκαιρία του. Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας, την πρόβα για το Μουντιάλ 2018, ο Λεβ, αποφάσισε να ξεκουράσει τον Νόιερ. Έτσι ο Τερ Στέγκεν, ξεκίνησε βασικός σε όλα τα ματς εκτός από το πρώτο. Στον τελικό, όπου η Γερμανία κέρδισε τη Χιλή με 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο, πήρε το βραβείο του Man of the Match!

Ο Τερ Στέγκεν στον τελικό του Συνομοσπονδιών 2017. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για να εκτοπίσει τον Νόιερ από τη θέση του βασικού. Το 2018, ήταν και πάλι στη σκιά του, μένοντας στον πάγκο, για άλλη μία μεγάλη διοργάνωση…

«Ο Νόιερ δεν μπορεί να μιλάει για μένα»

Το 2019, ήταν πλέον…να σκάσει από το κακό του! Με επτά χρόνια κιόλας στις κλήσεις της Εθνικής, το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μερικές συμμετοχές σε διεθνή φιλικά και σποραδικές εμφανίσεις σε προκριματικά Μουντιάλ ή Euro, όταν ο Νόιερ ήταν τραυματίας.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, όταν έμεινε στον πάγκο σε δύο σερί παιχνίδια με Ολλανδία και Β. Ιρλανδία, εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να παίξει περισσότερο στην Εθνική. Ο Νόιερ, αντεπιτέθηκε, σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν βοηθούν την ομάδα, ενώ δείχνουν έλλειψη σεβασμού και προς τους άλλους διεθνείς γκολκιπερ, Λένο και Τραπ.

Ο Τερ Στέγκεν, δεν άφησε ασχολίαστες τις απαντήσεις του Νόιερ: «Υπάρχει ανταγωνισμός και όλοι θέλουν να παίξουν. Έχω προσδοκίες και θέλω να τις εκφράζω. Βλέπετε πώς συμπεριφέρομαι όλα αυτά τα χρόνια και δε νομίζω ότι ο Νόιερ μπορεί να μιλά για μένα ή τα συναισθήματά μου. Τα σχόλιά του ήταν ακατάλληλα, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, θέλω να βάλω τέλος σε αυτό».

Τα πράγματα δεν έμελλαν να αλλάξουν γι’ αυτόν. Λίγο πριν το Euro 2020 -που διεξήχθη μεταχρονολογημένα, το 2021 λόγω COVID – ο Τερ Στέγκεν έκανε επέμβαση και έτσι έμεινε εκτός αποστολής.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, ήταν και πάλι αναπληρωματικός του Νόιερ στις επιλογές του Χάνζι Φλικ, όπως και στο πρόσφατο Euro 2024, σε αυτές του Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Έτσι, στα 32 του, ο Τερ Στέγκεν, μπορεί να έχει καταγράψει 40 συμμετοχές με την Εθνική (οι 35 ως βασικός), αλλά οι 25 από αυτές είναι σε διεθνή φιλικά!

Ο ΤΕΡ ΣΤΕΓΚΕΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

ΔιοργάνωσηΣυμμετοχέςΓκολ που δέχτηκεΑνέπαφες εστίεςΛεπτά Συμμετοχής
Διεθνή φιλικά253481.948
Προκριματικά Μουντιάλ863720
Κύπελλο Συνομοσπονδιών431360
UEFA Nations League24180
Προκριματικά Euro1190
ΣΥΝΟΛΟ4048123.298

«Βάλσαμο για την ψυχή μου»

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν και το ίδιο έμελλε να γίνει και με την καριέρα του Νόιερ στην Εθνική.

Ο γκολκίπερ της Μπάγερν, αποφάσισε να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά το Euro της Γερμανίας.

Λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της ομάδας του Νάγκελσμαν στο νέο Nations League, ο ομοσπονδιακός, ανακοίνωσε τη νέα ιεραρχία της «νατσιοναλμάνσαφτ», που θα παρουσιαστεί μετά από χρόνια σε διοργάνωση χωρίς τους Νόιερ, Κρόος, Γκούντογκαν και Μίλερ.

Έτσι, ο Γερμανός τεχνικός, έχρισε τον Τζόσουα Κίμιχ αρχηγό, με υπαρχηγούς τους Αντόνιο Ρούντιγκερ και Κάι Χάβερτς.

Όσον αφορά τη θέση του τερματοφύλακα, ο Νάγκελσμαν, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα του Τερ Στέγκεν, να πάρει τη θέση του μόνιμου Νο 1!

Ήταν αυτό που ο 32χρονος πλέον γκολκίπερ, περίμενε να ακούσει εδώ και 12 χρόνια. Και όταν τελικά το άκουσε, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του.

«Χαίρομαι που η αναμονή πήρε τέλος. Ο στόχος μου ήταν πάντα να είμαι Νο 1, αλλά δυστυχώς, δεν μπόρεσα να το καταφέρω την προηγούμενη δεκαετία. Είχα μπροστά μου Μανού, έναν τερματοφύλακα με απίστευτη καριέρα, που πάντα άντεχε στην πίεση και τον συγχαίρω για όσα έχει κάνει. Αντιμετώπιζα τις απογοητεύσεις επαγγελματικά, παρά τα όσα ένιωθα. Υπήρχαν πάντα στιγμές που σκεφτόμουν ”αυτό είναι άλολο ένα χτύπημα”. Στο τέλος, όλες οι αποφάσεις πήγαιναν υπέρ του Μανού. Έπρεπε να ζήσω με αυτό και να το δεχτώ. Στο τέλος, άξιζε τον κόπο. Οι συμπαίκτες μου ξέρουν ότι ποτέ δεν τα παράτησα λόγω αυτού. Αυτά που άκουσα τις τελευταίες μέρες ήταν βάλσαμο για την ψυχή μου, είμαι έτοιμος γι’ αυτό τον νέο μου ρόλο», είπε στα γερμανικά ΜΜΕ, πριν από τα ματς του Nations League με Ουγγαρία (7/9, 21:45, Novasports3) και Ολλανδία (10/9, 21:45, Novasports2).

Ο Τερ Στέγκεν, έχει μόλις δύο συμμετοχές στη διοργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως πλέον έχει τη φανέλα του Νο.1 σπίτι του, με προοπτική συμμετοχής στο Μουντιάλ 2026 ως βασικός της Γερμανίας, για πρώτη φορά στην καριέρα του, σε τελικά μεγάλου τουρνουά.

Πλέον, ο 34χρονος Όλιβερ Μπάουμαν και ο 27χρονος Αλεξάντερ Νούμπελ, είναι αυτοί που πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους πίσω του…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.