Ιστορική νίκη για τη «γαλανόλευκη» με πρωταγωνιστή τον Παυλίδη (49', 90+4'). Ένα αποτέλεσμα αφιερωμένο στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ.

Φανταστική Ελλάδα στο Γουέμπλεϊ! Η Εθνική νίκησε με 2-1 την Αγγλία στην 3η αγωνιστική του 2ου γκρουπ της League B του Nations League και βρίσκεται μόνη της στην κορυφή του ομίλου με το απόλυτο, 3Χ3. Φυσικά, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αφιέρωσαν αυτό το αποτέλεσμα στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ, τον οποίο είχαν στο μυαλό τους κάθε λεπτό, από την ώρα που πληροφορήθηκαν τον θάνατό του.

Πρωταγωνιστής της ιστορικής επικράτησης, της πρώτης απέναντι στα «Τρία Λιοντάρια», ήταν ο Βαγγέλης Παυλίδης, που σκόραρε και τα δύο γκολ (49’, 90+4’). Από την απέναντι πλευρά, ο Μπέλινγκχαμ (87’) ισοφάρισε προσωρινά, όμως οι διεθνείς μας που πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση στον ευρωπαϊκό Ναό του ποδοσφαίρου, δεν είχαν καμία διάθεση να ηττηθούν και το απέδειξαν στο τέλος με τον φορ της Μπενφίκα.

Και με τη λήξη της αναμέτρησης, πήραν τη φανέλα του Μπάλντοκ μπροστά στο πέταλο των Ελλήνων φιλάθλων, προκειμένου να πανηγυρίσουν όλοι μαζί αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησής τους, για τον 31χρονο που «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (09/10)…

Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς

Με 4-2-3-1 και τον Γιαννούλη στη θέση του Τσιμίκα, που έμεινε στο ξενοδοχείο λόγω ίωσης, άρχισε το ματς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Βλαχοδήμος πήρε θέση κάτω από τα γκολπόστ, με τους Κουλιεράκη, Μαυροπάνο και Ρότα να συμπληρώνουν την αμυντική γραμμή. Στα χαφ, Σιώπης και Κουρμπέλης ήταν οι «εκλεκτοί» για να περιορίσουν το παιχνίδι της Αγγλίας από τον άξονα, με τον Μπακασέτα μπροστά τους και τους Τζόλη-Μασούρα στα άκρα της επίθεσης. Στην κορυφή, αντί του τραυματία Ιωαννίδη, άρχισε ο Παυλίδης.

Ενός λεπτού σιγή για τον Μπάλντοκ

Υπό την σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του το βράδυ της Τετάρτης (09/10), μπήκαν οι δύο ομάδες στο αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Πριν από την εκκίνηση του παιχνιδιού, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του 31χρονου, για τον αδόκητο χαμό του…

Εξαιρετική η Εθνική, μπορούσε το προβάδισμα

Με την Αγγλία να έχει την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα, άρχισε η αναμέτρηση. Στο 3’, ο Μπέλινγκχαμ σούταρε από μακριά, αλλά ο Βλαχοδήμος ήταν σε ετοιμότητα και με εκπληκτική εκτίναξη έδιωξε σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της επόμενης φάσης, η Ελλάδα βγήκε στην αντεπίθεση, ο Παυλίδης πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή από την πάσα του Τζόλη, με τον επιθετικό της Μπενφίκα όμως να στέλνει την μπάλα λίγο άουτ.

Ακολούθησε η καλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους και για τις δύο ομάδες. Στο 10ο λεπτό, ο Πίκφορντ έκανε λάθος έξω από την περιοχή, ο Μπακασέτας πήγε να σκοράρει αμέσως από μακριά, αλλά ο Κόλγουιλ πρόλαβε την μπάλα πριν περάσει την γραμμή! Από το κόρνερ, ο Μαυροπάνος σκόραρε, αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ.

Και η επόμενη καλή στιγμή του ματς άνηκε στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, με τον Γιαννούλη στο 21’ να γυρίζει την μπάλα μέσα στην περιοχή, τον Μπακασέτα να σουτάρει και την μπάλα να κοντράρει στα σώματα και να περνάει παράλληλα από την εστία του γκολκίπερ των «Τριών Λιονταριών». Στο επόμενο λεπτό ο Μπέλινγκχαμ έβγαλε σε θέση βολής τον Πάλμερ, ο οποίος τελείωσε τη φάση στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Η τελευταία αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους ήρθε στο μισάωρο, όταν ο Αλεξάντερ-Άρνολντ «έσβησε» την μπάλα με υπέροχη 40αρα πάσα, βρήκε τον Γκόρντον μέσα στην περιοχή, με την κεφαλιά του τελευταίου σε πρώτο χρόνο να περνάει πάνω από την εστία του Βλαχοδήμου.

Στο υπόλοιπο κομμάτι του 45λεπτου, η Εθνική αμύνθηκε σωστά, χωρίς να βγάλει κάποια αντεπίθεση. Έτσι, το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.

Δύο γκολ ο Παυλίδης – Νίκησε (και) για τον Μπάλντοκ

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε το δεύτερο μέρος για την Ελλάδα! Στο 49’, ο Κουλιεράκης έδωσε την μπάλα στον Παυλίδη μέσα στην περιοχή, εκείνος με υπέροχη ατομική ενέργεια πέρασε Στόουνς και Αλεξάντερ-Άρνολντ και έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του Πίκφορντ για το 1-0 της ομάδας μας! Αμέσως μετά, ο φορ της Μπενφίκα αφιέρωσε το γκολ του στον Μπάλντοκ, δείχνοντας το μαύρο περιβραχιόνιο και τη φανέλα του 31χρονου, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Η Εθνική δεν απειλούταν και έφτασε και σε δεύτερο τέρμα στο 59’ με τον Μασούρα, το οποίο δεν μέτρησε, καθώς στην αρχή της φάσης ο Παυλίδης που έκανε την πάσα στον άσο του Ολυμπιακού ήταν σε θέση οφσάιντ. Δύο λεπτά μετά, η Αγγλία κατάφερε να απειλήσει από το λάθος του Σιώπη, με τον νεοεισελθόντα Γουότκινς να αστοχεί μέσα από την περιοχή.

Οι διεθνείς του Γιοβάνοβιτς συνέχιζαν να αμύνονται με τέτοιον τρόπο, που δεν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να δημιουργήσουν κάποια φάση στα καρέ του Βλαχοδήμου. Πρέσινγκ ψηλά και σωστές τοποθετήσεις κρατούσαν τους παίκτες του Κάρσλεϊ μακριά από την περιοχή μας.

Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου τα «Τρία Λιοντάρια» μεγάλωναν την πίεσή τους, με τη «γαλανόλευκη» να μην δέχεται καν τελική! Μάλιστα στο 83′, ο Γιαννούλης έκλεψε την μπάλα σε πάσα με τα χέρια του Πίκφορντ, έδωσε την μπάλα στον Τζόλη, ο οποίος γύρισε στον Παυλίδη που σκόραρε! Όμως, το τέρμα του δεν μέτρησε για οφσάιντ στην πάσα του αριστερού εξτρέμ της Ελλάδας…

Και στο 87’, στην πρώτη τους απειλή μετά το 61’, οι Άγγλοι βρήκαν το γκολ ισοφάρισης. Από γύρισμα του Σολάνκι, ο Μπέλινγκχαμ έκανε ένα εξαιρετικό πλασέ από το ύψος της περιοχής και έφερε το ματς στα ίσα.

Όμως ο Παυλίδης είχε διαφορετική άποψη και στο 90+4′ σκόραρε το γκολ της νίκης! Από την επιμονή των Πέλκα και Κωνσταντέλια, ο φορ της Μπενφίκα νίκησε για δεύτερη φορά τον Πίκφορντ. Ένα ιστορικό αποτέλεσμα αφιερωμένο στον αδικοχαμένο Μπάλντοκ

Η ταυτότητα του ματς:

3η αγωνιστική του 2ου γκρουπ της League B του Nations League

Γήπεδο: Γουέμπλεϊ

Διαιτητής: Κολόμπο

Σκόρερ: 87 Μπέλινγκχαμ – 49’, 90+4’ Παυλίδης

Κίτρινες: 45’ Σάκα, 53’ Ράις – 6’ Κουλιεράκης, 71’ Κουρμπέλης, 90+1’ Παυλίδης, 90+2’ Πέλκας

ΑΓΓΛΙΑ (Κάρσλεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Σάκα (52’ Μαντουέκε), Μπέλινγκχαμ, Φόντεν (72’ Σολάνκι), Γκόρντον (60’ Γουότκινς)

ΕΛΛΑΔΑ (Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Κουρμπέλης (72΄Μάνταλος), Σιώπης (66’ Ζαφείρης), Μπακασέτας (86’ Βαγιαννίδης), Μασούρας (66’ Πέλκας), Τζόλης (86’ Κωνσταντέλιας), Παυλίδης.