Tο μακροβιότερο ντέρμπι κορυφής στην Αγγλία (παίζεται συνεχώς από τη σεζόν 1962–63) βρίσκεται στο επίκεντρο απόψε.

Μπλέ και κόκκινο. Είναι η ώρα του “Merseyside Derby” το νούμερο 242 ματς, στην ιστορία των δύο αντιπάλων. Πήρε το όνομά του από την κομητεία του Μέρσεϊσαϊντ, στην οποία βρίσκεται η Λίβερπουλ. Λίβερπουλ-Έβερτον λοιπόν απόψε το βράδυ στις 10, με τους δύο αντιπάλους να έχουν υπομείνει κακές σεζόν μέχρι στιγμής.

Η Λίβερπουλ είναι σε ελεύθερη πτώση – χωρίς νίκη στα τέσσερα παιχνίδια της στην Premier League μέσα στο 2023 (1 ισοπαλία-3 ήττες) – και έχει σκοράρει μόλις μία φορά σε αυτούς τους αγώνες.
Μόνο μία φορά στην εποχή της Premier League οι “κόκκινοι” είχαν ένα μεγαλύτερο σερί χωρίς νίκη στην αρχή ενός ημερολογιακού έτους (πέντε αγώνες το 2017) και τώρα υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα που στροβιλίζονται γύρω από το μέλλον του Γιούργκεν Κλοπ. Συνήθως το τονωτικό σε μία τέτοια κακή πορεία, είναι η νίκη επί της Έβερτον, ένας σίγουρος τρόπος για να επανέλθει η ηρεμία στα αποδυτήρια.

Αλλά τώρα υπάρχει μία κρίσιμη αλλαγή: Ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο των “ζαχαρωτών”.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού, η Έβερτον θα επωφεληθεί από τον πρόσφατο ερχομό του Σον Ντάιτς. Ήδη ο 51χρονος, έχει άμεσο αντίκτυπο στο “Γκούντισον Παρκ”, καθώς οδήγησε την ομάδα σε μεγάλη νίκη επί της πρωτοπόρου Άρσεναλ, στον πρώτο του αγώνα ως επικεφαλής. Η επικράτηση με σκορ 1-0, χάρη στο γκολ του Τζέιμς Ταρκόφσκι, ήταν μόλις η τέταρτη νίκη των “ζαχαρωτών” στη σεζόν και μόλις η 5η φορά που δεν δέχτηκαν γκολ.

Βέβαια μακριά από την GoodisonPark”, η Έβερτον μοιάζει πολύ αδύναμη, κερδίζοντας μόνο μία φορά στο πρωτάθλημα, ένα αποτέλεσμα που ήρθε πολύ πίσω, τον Οκτώβριο εναντίον της Σαουθάμπτον. Η έλλειψη σκοραρίσματος είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς σημείωσε μόλις ένα, στα έξι τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της.

H Λίβερπουλ έχει και το πλεονέκτημα της ευνοϊκής παράδοσης , καθώς έχασε μόνο έναν από τους τελευταίους 22 εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος εναντίον της Έβερτον (12 νίκες-9 ισοπαλίες), με μοναδική της ήττα σε αυτό το διάστημα, το 2-0 τον Φεβρουάριο του 2021.
Μπορεί να μην είναι από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του κόσμου, μπορεί να μην υπάρχει η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, μπορεί να έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «φιλικό ντέρμπι», αλλά δεν παύει να είναι το πιο ιστορικό στην Αγγλία. Με πάθος και επιθυμία για νίκη.

Και βέβαια σε ένα τέτοιο παιχνίδι, έχει καταγραφεί μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία της Premier League, όταν το 2012 δύο μικροί φίλαθλοι των δύο ομάδων, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, δημιουργώντας με τις φανέλες τους τον αριθμό 96, που ήταν ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στο Χίλσμπορο, τον Απρίλιο του 1989.